sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTGreva profesorilor pare de neoprit

Greva profesorilor pare de neoprit

Greva din învățământ continuă în județul Botoșani. Sindicaliștii din educație își mențin revendicările, în ciuda criticilor președintelui Klaus Iohannis și a nemulțumirilor părinților.

Aproximativ 2.300 de cadre didactice refuză compromisul propus de Guvern, anunțând că și marți refuză să desfășoare cursurile. În urmă cu două săptămâni, circa 2.800 de profesori intraseră în grevă. „Numărul s-a mai diminuat, dar continuă greva, fiind declanșată la nivel național. Nu suntem limitați să îndeplinim un anumit procent la nivelul județului”, a precizat Liviu Axinte, președintele LSI Botoșani.

Sindicaliștii au cerut, din nou, ca salariul unui debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, fiind nemulțumiți de ordonanța prin care Guvernul a majorat salariile din învățământ cu 1.000, respectiv 400 de lei brut. Majorarea se aplică începând cu 1 iunie, urmând ca veniturile să crească etapizat în următorii trei ani. Ordonanța nu a reușit să stingă conflictul, sindicaliștii din educația considerând măsura insuficientă.

Sindicaliștii se tem că în situația în care vor face un pas înapoi, odată încheiată greva, autoritățile vor reveni la vechile obiceiuri, adică „vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”.

Părinții pun presiuni pentru desfășurarea examenelor la termen

În războiul încrucișat între sindicate și autorități, elevii sunt prinși la mijloc. Rețelele de socializare s-au umplut de mesaje prin care unii părinți vor amânarea examenelor sau repetarea anului școlar, precum și cu opinii contrare, ale părinților elevilor din clasele terminale, care au de susținut în această lună examene naționale.

Unele asociații de părinți au promovat o petiție online în care cer menținerea datelor deja fixate pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. „Vă rugăm, spuneți stop șantajului emoțional. Nu folosiți elevii ca monedă de schimb!”, se arată în petiția lansată.

„În acest moment, copiii devin o monedă de negociere”

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, subliniază că „în acest moment, copiii devin o monedă de negociere”.

„Cei care, cel puțin la nivel declarativ, spuneți că doriți chiar și amânarea anului școlar, vă recomand ca în semn de solidaritate cu profesorii să vă lăsați «repetenți» copiii un an de zile. Să vedem câți elevi vă vor asculta. Vă hrăniți cu manipulări? Chiar vreți să vă cred că sunteți în stare să pierdeți un an din viața copiilor? În acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte ușor de văzut. Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri”, a scris Cristache pe Facebook.

„Acest protest extrem este și despre viitorul educației”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și-au exprimat, printr-un comunicat, neîncredere în liderii politici în privința angajamentului lor real pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ. Ei cer acțiuni concrete și asumarea responsabilității prin legi și regulamente pentru a garanta un viitor mai bun pentru educație și pentru profesori.

„Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule președinte, este problema”, au transmis cele două federații.

Aceștia au mai explicat că „educația are nevoie de finanțare” și le-au transmis guvernanților „să-și schimbe discursul și să-și asume că educația va fi prioritate națională”.

Primul examen național ar trebui să aibă loc pe 12 iunie

Conform calendarului inițial, examenul de Bacalaureat este programat să înceapă pe 12 iunie. Evaluarea Națională este programată să înceapă pe 19 iunie, iar înscrierile ar trebui să înceapă marți, 6 iunie.

„Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen. Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, a transmis, vineri, Ministerul Educației.

Instituția a precizat că va continua să comunice permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar. Greva din Educație a dus, până acum, la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naționale pentru clasa a VI-a, dar și la decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

Greva generală a profesorilor a început luni, 22 mai, după mai multe acțiuni de protest autorizate.

Se cere demisia lui Budăi

Cartel ALFA cere demiterea Ministrului Muncii, Marius Budăi, și transferul unui procent din contribuțiile sociale înapoi către angajator.

Într-un comunicat, sindicaliștii îl acuză pe ministrul Budăi că interpretează într-un mod personal și dictatorial dialogul social, invitând doar anumiți parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege. Cartel Alfa se solidarizează și cu greva din educație.

„Proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – precum reforma pensiilor speciale, legea salarizării și reforma sistemului public de pensii – au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Lipsa de transparență si modul în care clasa politică ține cu dinții de privilegii sfidătoare, precum pensiile speciale, ratarea termenelor din PNRR, dar și semnalele negative transmise de Bruxelles, ar arata clar incompetența guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză, spun cei de la Cartel ALFA.
Reprezentanţii Cartel Alfa considera ca primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este DEMITEREA actualului ministru al muncii, Marius Budai, după care să se intre într-un dialog social real și responsabil. Sindicaliştii mai cer revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuțiile sociale ale angajaților înapoi către angajator.

Susţinere pentru protest din partea reprezentantului elevilor botoşăneni

Reprezentantul elevilor din cadrul Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani a transmis o scrisoare-manifest de susținere a grevei profesorilor, criticând clasa politică și apărând revendicările cadrelor didactice.

Ștefan Alexoaie îndeamnă elevii să sprijine demersul profesorilor în ciuda incertitudinilor care planează asupra examenelor naționale, în semn de recunoștință pentru anii în care au fost îndrumați să devină adulți responsabili.

„Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei. Sunt elev în clasa a 12-a și susțin greva profesorilor. Într-adevăr, este un moment stresant pentru noi, însă nu m-am gândit nicio secundă să le întorc spatele dascălilor mei care m-au educat timp de 12 ani, care m-au învățat ce este eleganța și mi-au stârnit pofta pentru educație. Nu pot trăi cu ideea că oamenii cu care am petrecut câte 6 ore pe zi la școală nu reușesc să trăiască o viață satisfăcătoare din cauza unei salarizări neconforme cu realitatea, cu orele de muncă suplimentare și sacrificiile pe care aceștia le fac pentru o Românie educată în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat Ștefan Alexoaie în comunicatul său.

În opinia lui, criza din învățământ este generată de practici nedemocratice înrădăcinate și de ignoranța oamenilor care își „vând” voturile pentru recompense materiale nesemnificative. Reprezentantul elevilor susține că majorarea salariilor din învățământ ar provoca o competiție mai acerbă pentru posturi. În același timp, el subliniază că randamentul scăzut al unora dintre angajați este mai puțin îngrijorător decât modul de alcătuire și funcționare a Parlamentului.

Ștefan Alexoaie este membru al organizației „VeDem Just – Voci pentru democrație” și a desfășurat mai multe acțiuni de voluntariat în mediul non-guvernamental, fiind și inițiatorul primului club de antreprenoriat pentru elevi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...