sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăLocalCâți ani trebuie să trăiești pentru a-ți recupera banii din contribuţia pentru...

Câți ani trebuie să trăiești pentru a-ți recupera banii din contribuţia pentru pensie

După pensionare, românii primesc o sumă mică din contribuţia pe care au achitat-o la stat pentru pensii. Pentru a-și recupera banii, ei ar trebui să mai trăiască 14-15 ani de la pensionare.

Datele arată că în medie, românii nu mai trăiesc suficient pentru încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

În medie, speranța de viață în România este de 75 de ani. Statisticile publicate recent de Eurostat arată că speranța de viață în țara noastră este de 71,4 de ani în cazul bărbaților și de 79 de ani în cazul femeilor.

Contribuția la bugetul de asigurări sociale se raportează la salariul minim pe economie și este în proporție de 25%. Astfel, un angajat cu un salariu minim pe economie, cu 3000 de lei brut, aduce la sistemul public de pensii 750 de lei pe lună. După 35 de ani, dacă salariul ar rămâne același, un român care a avut un salariu minim pe economie, ar urma să primească o pensie în valoare de 1.785 de lei. Formula de calcul și actele necesare pot fi găsite aici.

După 35 de ani de muncă, un român dă statului 315.000 lei

La un simplu calcul matematic se poate observa că, în condițiile în care stagiul de cotizare este de 35 de ani, un român virează, în medie, aproximativ 315.00 de lei la bugetul de stat.

Însă, după ce iese din activitate, un cetățean român reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ doar 128.520 de lei, după statisticile oferite de Eurostat cu privire la speranța de viață la bărbați. Asta înseamnă că 186.480 de lei sunt bani care rămân la stat. În cazul femeilor, statisticile sunt mai optimiste, speranța de viață mai crescută le oferă posibilitatea de a-și recupera o sumă 299.880 de lei. Ceea ce arată că doar 15.120 de lei rămân la sistemul public de pensii și sunt redistribuiți.

Pentru a-și recupera banii din contribuția pentru pensie, românii ar trebui să mai trăiască aproximativ 14-15 ani din momentul pensionării. Adică ar trebui să atingă vârsta de 80 de ani.

Aproape 72.000 de pensionari la Botoșani

Conform statisticilor transmise Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, în județ sunt 71.901 de pensionari. Dintre aceștia, 70.372 au pensie pentru limita de vârstă, 71 au pensie anticipată și 1.458 au pensie anticipată parțială. În medie, un botoșănean care și-a îndeplinit stagiul de cotizare de 35 de ani va primi prin intermediul pensiei 21.420 de lei din cei 749.700 cu care a cotizat la stat.

Restituirea banilor pe pensii

Totuși, există și situații în care statul restituie banii plătiți pentru pensie de-a lungul vieții. Persoanele care aleg să beneficieze de o pensie specială se regăsesc în această situație. Banii achitați pentru pensia privată se pot chiar și moșteni, în caz de deces înainte de pensionare. Sumele acumulate în contul individual pot fi accesate de deținătorul lor doar la vârsta pensionării sau în caz de invaliditate, sub formă de pensie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
28.8 ° C
28.8 °
28.6 °
33 %
5.3kmh
33 %
sâm
31 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...