duminică, mai 12, 2024
AcasăPrima PaginăBărbat scăpat ca prin urechile acului după falsuri în serie pentru o...

Bărbat scăpat ca prin urechile acului după falsuri în serie pentru o moştenire

Un botoșăneana a ajuns să falsifice mai multe documente, doar pentru a pune mâna pe o moştenire. Chiar dacă a avut patru frați, el s-a declarat unic moștenitor și i-a mințit pe toți funcționarii publici care au trebuit să emită documente în vederea declanșării procedurii succesorale.

Povestea a ieșit la iveală când sora botoșăneanului a realizat că a fost eliminată din succesiune și a denunțat totul la poliție. Trimis în judecată pentru fals, bărbatul a scăpat de o condamnare ca prin urechile acului. Mai întâi frații au declarat că renunță la succesiune în favoarea lui, după care a venit decizia Curții Constituționale privind neaplicarea prescripției speciale între 2018 și 2022. Cum falsurile au fost comise în 2017, magistrații au dispus în final încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Povestea este într-un fel halucinantă întrucât, prin modul în care a acționat, bărbatul l-a pus în pericol și pe un alt botoșănean care a vrut să-l ajute. Acesta din urmă a ajuns să fie acuzat la rândul lui de măturie mincinoasă și numai prescrierea răspunderii penale l-a salvat de o condamnare penală.

Deces al mamei declarat cu un an întârziere

De loc din Hudum, bărbatul I.D.S. face parte dintr-o familie cu patru copii, trei din aceștia luând calea străinătății. Bărbatul a fost cel care a rămas alături de părinți. Mai întâi s-a stins din viață tatăl, iar de prin 2014 apartamentul părințior, din municipiul Botoșani, a rămas nelocuit și s-a degradat. Ba mai mult, datoriile s-au adunat de la un an la altul.

Grav bolnavă, mama a mers în străinătate la unul dintre frați, cu ideea de a se trata peste hotare, doar că a decedat în 29 iulie 2016. I.D.S. a primit atunci actele originale pentru a înregistra decesul în România și a obţine certificatul de deces. Nu a făcut-o atunci, ci un an mai târziu, în 2017, când apartamentul părinților a fost scos la licitație din cauza datoriilor foarte mari.

Apartamentul a fost vândut cu 18.500 de euro, s-au plătit toate datoriile, după care suma rămasă trebuia să fie împărțită în mod egal între frați. Doar că cei aflați în străinătate l-au anunțat că nu pot veni în țară pentru succesiune și l-au lăsat pe bărbat să se descurce de unul singur în hățișurile birocratice.

Serie de falsuri pentru obţinerea moştenirii

Doar că ce a urmat a întrecut orice închipuire. El a falsificat mai întâi actul constatator de deces emis de un medic pentru mama sa. Astfel, deși decesul a survenit în iulie 2016, data de pe certificatul constatator al morții a fost modificată, menționându-se în fals că mama ar fi decedat în pe 5 noiembrie 2017.

Cu acest act modificat, el a mers mai apoi la Primăria comunei Curtești, unde a obținut certificatul de deces cu data decesului falsificată. Apoi, a ajuns la Starea Civilă unde a cerut anexa 23 pentru declanșarea succesiunii susținând că ar fi singurul moștenitor. Cu toate aceste acte, el a mers mai apoi la un birou notarial din municipiul Botoșani, unde, cu ajutorul unor martori mincinoși, care au confirmat că el ar fi fost unicul moștenitor, s-a făcut succesiunea. Întreaga mașinațiune a fost denunțată de sora botoșăneanului care, considerându-se nedreptățită, a făcut o plângere penală.

Pentru a face lumină în acest caz, anchetatorii au trebuit să-i audieze pe toți cei păcăliți de bărbat – de la angajații Primăriei Curtești care au emis certificatul de deces, până la funcționarul de la Starea Civilă, notar și martori.

Faptele s-au prescris

În final, I.D.S. și unul dintre cei care l-au „ajutat” să devină unic moștenitor (n.r. – un alt martor mincinos a decedat pe timpul anchetei) au fost trimiși în judecată. Botoșăneanul pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii și participație improprie la săvârșirea infracțiunii continuate de fals intelectual, iar cel care l-a ajutat pentru mărturie mincinoasă.

Ca să-l salveze, frații au dat declarații de renunțare la succesiunea legală în fața autorităților consulare, ei fiind plecați în străinătate, iar sora declarație notarială prin care preciza că renunță și ea la pretenții. Judecata s-a întins însă până luna aceasta, când magistrații Judecătoriei Botoșani au decis încetarea procesului ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Cert este că, dacă ar fi ales procedura legală pentru succesiune, bărbatul risca să piardă apartamentul părinților care fusese deja pus sub sechestru din cauza datoriilor. În plus, ar fi trebuit să-i pună pe drumuri pe toți frații lui stabiliți în străinătate, care erau nevoiți să se prezinte în fața notarului la dezbaterea succesiunii. Chiar și așa, toate actele emise în fals ar trebui anulate și corectate conform situației reale, ceea ce necesită o nouă umblătură pe la instituţiile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
11.1 °
44 %
2.2kmh
60 %
Dum
10 °
lun
14 °
mar
14 °
mie
15 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...