spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTInginer judecat după ce şi-a făcut fermă de cannabis

Inginer judecat după ce şi-a făcut fermă de cannabis

Goana după bani îi aduce pe unii în postura să comită tot felul de acte necugetate. Un inginer agronom a înfiinţat o cultură de cannabis în judeţ, crezând că astfel va face rost de bani.

Plantaţia a fost înfiinţată la marginea localităţii, pe un câmp, bărbatul crezând că nu va da de bănuit. Doar că pe fir au intrat poliţiştii antidrog şi procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi terorism, iar inginerul agronom s-a văzut acuzat de trafic de droguri de risc, în modalitatea cultivării şi deţinerii.

Bărbatul a recunoscut totul şi speră acum să primească o pedeapsă mai blândă din partea judecătorilor.

Seminţe cumpărate de pe internet

Întreaga poveste a ieşit la iveală în toamna anului trecut, după ce anchetatorii au făcut două percheziţii. Doar că atunci cei care au făcut investigaţiile nu au oferit prea multe informaţii întrucât ancheta nu era finalizată. În fapt, P.C.Z., se angajase la o fermă agricolă, iar de circa doi ani se stabilise în judeţul Botoşani, în comuna Dobârceni.

Aici i s-a pus la dispoziţie un spaţiu de locuit şi, profitând că în apropiere se afla şi un teren neîngriji, el a înfiinţat o cultură ilegală de cannabis.

Afaceri începute în 2022

Afacerile ar fi început în luna mai 2022, când inginerul agronom, în vârstă de 33 de ani, a cumpărat de pe un site de profil, mai multe seminţe feminizate de plante din genul cannabis, comanda fiind livrată prin intermediul unei firme de curierat.

Seminţele se vindeau cu 15 – 20 de lei bucata, iar coletul a costat în total 4.080 de lei. Anchetatorii susţin că posesia seminţelor de cannabis sigilate ar fi legală întrucât plicurile se vând ca suvenir, doar că numărul mare de seminţe comandate de P.C.Z a atras atenţia, iar pe fir au intrat cei de la Antidrog. Aceştia l-au pus sub observaţie, iar în momentul în care s-a ajuns la concluzia că seminţele cumpărate au fost utilizate la înfiinţarea unei culturi ilegale de cannabis, procurorii DIICOT au dispus efectuarea unor investigaţii mai amănunţite.

Cameră de supraveghere montată de poliţişti

S-a solicitat sprijinul lucrătorilor specializaţi din cadrul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Suceava, care au montat o cameră de supraveghere în liziera salcâmi unde a fost înfiinţată cultura ilegală de plante de cannabis şi aşa s-a stabilit că cel care o supraveghea şi o întreţinea era tocmai inginerul agronom.

Au fost ridicate o serie de probe care au confirmat că în plante exisă tetrahydricannabinol, substanţă psihotropă, cannabinoid natural biosintetizat de planta Cannabis, după care s-a trecut la organizarea flagrantului.

Descinderi la Dobârceni

Aşa se face că în noiembrie 2022 anchetatorii au descins la Dobârceni, dar şi la o altă locuinţă de serviciu folosită de inginerul agronom, iar probele descoperite au fost fără dubii. Astfel, în dormitorul utilizat de către P.C.Z. pe o noptieră a fost identificată o substanţă vegetală, sub  formă de muguri, de culoare brun oliv, cu miros specific de cannabis.

În dulapul din dormitor, pe un raft au fost găsite două recipiente din sticlă, cu capac, în interiorul cărora se afla o substanţă vegetală, sub  formă de muguri, de culoare brun oliv, cu miros specific de cannabis. În holul imobilului, pe o masă, a fost identificată o pungă în care se afla o substanţă vegetală uscată, sub  formă de frunze, de culoare brun oliv, cu miros specific de cannabis.

Într-o altă cameră se afla un ventilator, un dispozitiv pentru încălzit, iar pe o sârmă prinsă de pe un perete pe altul se aflau mai mule ramuri cu frunze şi inflorescenţe, de culoare brun oliv, cu miros specific de cannabis fiind puse la uscat.

În holul din spatele imobilului , pe un pat şi pe o canapea a fost identificată o substanţă vegetală, sub  formă de ramuri ce prezintă frunze şi inflorescenţe, care urmau să fie puse şi ele la uscat în camera anterioară. De asemenea, la liziera de salcâmi, au fost identificate 43 de plante de cannabis, aflate în diferite stadii de dezvoltare, precum şi 4 ghivece conţinând plante asemănătoare ca aspect şi miros plantei de cannabis, în diferite stadii de dezvoltare, în cantitate de aproximativ 45 de kilograme de masă vegetală verde. În total, au fost 6 (şase) saci din rafie cu droguri.

Fapte recunoscute în faţa procurorilor

Fiind audiat inginerul agronom a recunoscut săvârşirea faptei, precizând că scopul înfiinţării plantaţiei de cannabis a fost acela de a obţine beneficii financiare prin vânzarea ulterioară a drogurilor. Astfel, primele inflorescenţe au fost recoltate în luna septembrie 2022, mugurii fiind depozitaţi în cele două borcane.

„Numărul mare al plantelor cultivate exclude destinaţia consumului personal. De altfel probele administrate în cursul urmăririi penale, procesele verbale de redare a discuţiilor/convorbirilor purtate de inculpat, declaraţiile inculpatului, confirmă aspectul comercial al acţiunilor de cultivare şi deţinere, inculpatul urmărind obţinerea unor foloase materiale rezultate din vânzarea întregii cantităţi de droguri obţinută prin recoltarea finală”, au susţinut anchetatorii.

Ce este cannabisul

Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut că marijuana. Principala substanţă chimică psihoactiva (cu efecte asupra creierului) din canabis se numeşte delta-9 tetrahydro-canabinol (THC). Această substanţă este cea care induce senzaţia de ”high”.

Produsele pe bază de canabis au diverse concentraţii de THC. Conţinutul de THC din canabisul ilegal a crescut în mod îngrijorător în ultimii 50 de ani.
Consumul de canabis este interzis în România. Planta, răşina şi uleiul de canabis sunt înregistrate ca substanţe de risc în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Numărul ţărilor care legalizează canabisul medicinal creşte de la an la an

Zeci de ţări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiţii şi, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor ţări creşte în fiecare an.
Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveţia, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia, şi Portugalia se numără printre ţările europene care au legalizat utilizarea canabisului în scop medicinal. Aceasta este legalizată şi în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislaţie în această privinţă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...