spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTSporurile de la Spitalul Judeţean rămân în aer

Sporurile de la Spitalul Judeţean rămân în aer

Sporurile şi bugetul de salarii de la Spitalul Judeţean sunt în aer. Deşi în aceste zile se fac statele de plată, sindicaliştii nu au primit niciun răspuns de la Consiliul Judeţean legat de sporurile din această lună. Şefii celui mai mare spital din judeţ, dar şi cei ai Consiliului Judeţean, se văd nevoiţi să îşi încalce propriile decizii şi hotărâri.

În cadrul unui comitet director întrunit în primele zile din iunie s-a decis reducerea la minim a sporului pentru condiţii de risc pentru toţi cei peste 2.500 de angajaţi ai spitalului. Ulterior a urmat un protest cu peste 300 de angajaţi, iar managerul unităţii, economista Doina Caba, şi-a dat demisia. Sub presiunea cadrelor medicale, care ameninţau inclusiv cu demisiile, şefii CJ au decis să amâne timp de o lună decizia. Acum, însă, conform propriilor hotărâri, decizia ar trebui pusă în aplicare, ea fiind amânată doar o lună.

„Momentan, suntem în aer, nu ştim ce va fi”

Liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară, singurul sindicat care a protestat în această perioadă, a dorit să lămurească problema chiar cu şefii de la CJ. Nu a primit, însă, decât ridicări din umeri. Din acest motiv, deşi personalul din Spitalul Judeţean ar trebui să primească salariile săptămâna viitoare, nimeni nu ştie dacă acestea vor fi sau nu tăiate.

„Referitor la nivelul sporurilor, dacă decizia Comitetului Director de luna trecută rămâne suspendată şi luna aceasta, am avut discuţii inclusiv în Comisia de Dialog Social cu domnul vicepreşedinte Birta, care ne-a asigurat că în momentul în care toate unităţile din subordinea Consiliului Judeţean vor comunica nivelul nou de salarii de bază, ca urmare a Ordonanţei de luna trecută, vom vedea la ce nivel ne aflăm şi cum se modifică acest plafon de sporuri, dacă ne este în avantaj sau nu.

Astăzi am avut, din nou, o discuţie cu domnul vicepreşedinte Birta, dar o discuţie finală cu doamna preşedintă Federovici încă nu am avut. Momentan, suntem în aer, nu ştim ce va fi”, a precizat Daniel Bulboacă, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară.

În cazul unui control al Curţii de Conturi banii vor fi recuperaţi de la salariaţi

Potrivit unor surse din cadrul unităţii sanitare, sporurile vor fi păstrate intacte şi în această lună. Asta va însemna un nou efort bugetar, care va depăşi pragul de 30%, cât prevede legea. Calculat la salariile de pe luna iunie, acest spor va ajunge la peste 38%. Acesta este, se pare, unul dintre motivele pentru care şefii CJ nu oferă un răspuns clar sindicaliştilor.

Mai mult, este posibil ca statele de plată să nu aibă avizul controlului financiar preventiv al unităţii sanitare. Cu alte cuvinte, în eventualitatea unui control al Curţii de Conturi banii vor fi recuperaţi imediat chiar de la salariaţi care au primit sporurile la aceeaşi valoare.

CJ a comunicat un procent mai mic pentru sporuri

Măsura de tăiere a sporurilor a venit după ce Consiliul Judeţean, care este ordonatorul principal de credite pentru spital, a comunicat un procent total al sporurilor, pentru respectarea prevederilor articolului 25 din Legea 153, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Concret, anual se solicită de la Consiliul Judeţean procentul de sporuri care poate fi acordat salariaţilor, în vederea respectării articolului de lege. Articolul spune că suma sporurilor, compensaţilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. Cu alte cuvinte, atâta timp cât procentul total se respecta, sporurile puteau fi oricât de mari.

Aceste sporuri se calculează cumulat pe an bugetar. Cu alte cuvinte, se pot depăşi aceste praguri în unele luni, dar la sfârşitul anului nu trebuie depăşit bugetul impus de CJ prin lege. Problema, până acum, a fost că acest prag nu a trebuit respectat. Deși reglementarea s-a dat în 2018, în acel an a fost o perioadă de grație, pentru a se stabiliza bugetele. A urmat însă pandemia, când au fost acordate sporuri Covid și astfel s-a suspendat implementarea acestui plafon de 30%. După pandemie a urmat o altă perioadă de acomodare, iar din acest an articolul de lege trebuia implementat. Doar că s-a realizat că suma totală a sporurilor depășește cei 30% aprobați prin lege.

Sporuri aproape de cele maxime prevăzute

De la apariţia legii, Spitalul Judeţean a acordat angajaţilor sporuri aproape de cele maxime prevăzute. Ca în fiecare an, SJU s-a adresat la începutul lui 2023 şefilor de la CJ pentru a se comunica ce procent de sporuri trebuie să acorde unitatea salariaţilor, pentru a se respecta legea. De la şefii judeţului a venit o informare cu un procent total care este mai mic decât ceea ce primesc acum angajaţii de la Mavromati. Cum în primele cinci luni acest spor s-a depăşit, pentru a se echilibra balanţa, acum va fi scăzut.

Astfel, nivelul total al sporurilor trebuie scăzut cu câteva procente. Deşi acest lucru ar putea părea banal la prima vedere, la un buget salarial de câteva milioane de euro, pierderile salariale pentru angajaţi sunt semnificative. De exemplu, potrivit unui calcul iniţial, angajaţi din Urgenţe, Terapie Intensivă sau Psihiatrie, unde sunt condiţiile cele mai periculoase, unul dintre sporuri ar scădea de la 85 la 55%. Asta s-ar traduce prin pierderi de peste 3-700 de lei lunar de angajat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...