spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăPrima PaginăParadis natural abandonat în fața ignoranței și constrângerilor legislative

Paradis natural abandonat în fața ignoranței și constrângerilor legislative

Lacul cu nuferi din comuna Mihai Eminescu a devenit victima ignoranței și constrângerilor legislative. Cu toate că obiectivul prezintă un potențial turistic ridicat, zona se transformă treptat într-o rușine. Autoritățile ridică însă din umeri, pentru că intervenția acestora este limitată de politicile silvice.

Lacul cu nuferi se află în administrarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Consiliul Județean (CJ) a accesat o finanțare europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică în vederea realizării documentației tehnice pentru modernizarea, extinderea şi valorificarea durabilă a patrimoniului gestionat de instituția de cultură. Studiul de fezabilitate prevede investiții semnificative pentru îmbunătățirea obiectivului turistic. S-a propus instalarea unor noi elemente de mobilier stradal, precum toalete ecologice, bănci de odihnă, coșuri de gunoi și un foișor, montarea unor indicatoare turistice și plăci de informare, realizarea unui sistem de supraveghere video. De asemenea, documentația prevede dotarea lacului cu sistem de iluminat decorativ și amenajarea unui spațiu de agrement în poienița din mijlocul pădurii.

„Aici se propunea un amfiteatru deschis de dimensiuni reduse, cu scenă și gradene, destinat să contribuie la extinderea spațiilor de derulare a proiectelor culturale ale Memorialului, cu posibilitatea închirierii către alți solicitanți. Totodată, se propunea amenajarea de platforme având ca destinație expunerea și comercializarea de produse promoționale proprii sau alimentare”, au explicat reprezentanții Consiliului Județean.

Planuri de reabilitare spulberate de legislaţie

Planurile au fost spulberate, însă, de prevederile legislative. În prezent, specialiștii elaborează proiectul tehnic necesar derulării investiției, iar instituțiile avizatoare declină legalitatea intervențiilor realizate la mai puțin de 50 de metri de pădure, excepție făcând lucrările de reparație și întreținere asupra infrastructurii existente.

„Urmare condițiilor impuse de Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu și Garda Forestieră, fiind vorba de o investiție ce ar urma să fie realizat pe fondul forestier, pentru obținerea avizelor, prin Proiectul Tehnic, intervențiile în zona Lacului cu nuferi vor trebui limitate strict la lucrări de reparații și reabilitări ale aleilor existente, mobilierului urban existent, iluminatul decorativ existent, sistemul de supraveghere existent, pentru că toate intervențiile noi ar trebui realizate la o distanță mai mare de 50 de metri de fondul forestier național”, au arătat oficialii Consiliului Județean.

Între timp, Lacul cu nuferi leagănă resturi aruncate la întâmplare, iar pădurea devine un refugiu pentru distracții poluante. O fundație culturală din Botoșani propune ca obiectivul să fie supravegheat de polițiști, în condițiile în care camerele video montate pe stâlpi nu au fost niciodată funcționale.

„Când îl aniversăm sau îl comemorăm pe Eminescu poate ar fi bine să avem în vedere și obiectivele care îi sunt destinate… Lacul lui Eminescu este pe cale de dispariție. Autocare de turiști pleacă dezamăgiți de la lac. Oameni veniți de departe, care văd pădurea plină de gunoaie, de crengi neridicate. Sunt oameni care vin cu sticle, goale sau pline, înjură, se plimbă prin pădure în voie și fac grătare. Este o etichetă care planează asupra tuturor”, scrie într-un memoriu Aglaia Corneanu, președintele Fundației „Ștefan Luchian” Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...