spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTBunic acuzat că îşi abuza sexual nepoata. Toată familia ştia (video)

Bunic acuzat că îşi abuza sexual nepoata. Toată familia ştia (video)

Un caz revoltător a ajuns în aceste zile în faţa anchetatorilor, la mai bine de doi ani după ce ar fi avut loc. Situaţia nu este, însă, revoltătoare doar prin prisma faptelor cercetate de poliţişti, ci şi prin exemplul de eşec instituţional şi lipsa oricărei responsabilităţi din partea familiei.

Astăzi, reprezentanţii IPJ Botoşani au anunţat că un bărbat de 71 de ani a fost reţinut pentru 30 de zile, după ce, în 2021, ar fi agresat sexual o minoră.

În fapt, cazul a ajuns în atenţia Poliţiei în urmă cu câteva zile. Cel care a sunat la 112 este tatăl victimei, iar presupusul agresor ar fi chiar părintele său. Bărbatul de 43 de ani le-a spus operatorilor că tatăl său i-ar fi agresat sexual fiica, care în prezent are doar 11 ani.

Întâmplare povestită de copilă poliţiştilor

În miez de noapte, imediat după apel, la locuinţa familie aflată într-o localitate din apropierea municipiului Botoşani, s-a deplasat un echipaj de poliţie. bunicCopila le-a povestit atunci oamenilor legii că uneori bunicul ei s-ar dezbrăca de haine şi s-ar aşeza în pat lângă ea. Ba mai mult, bărbatul ar fi tras-o de câteva ori de mână pentru a merge în pat cu el. Fata a mai spus că, într-una dintre zile, pe când avea doar 9 ani, bunicul s-ar fi dezbrăcat de pantaloni, s-ar fi urcat peste ea şi ar sărit cu ea în sus.

Una dintre scene ar fi fost surprinsă şi de un văr al fetei, care l-a alertat atunci pe tatăl copilei, însă acesta nu ar fi reacţionat în nici un fel. Întâmplarea ar fi ajuns şi la urechile unei mătuşi a copilei. Plecată la muncă în Italia, femeia ar fi venit acasă special pentru asta şi l-a ameninţat atunci pe bătrân cu bătaia. Ulterior, acesta s-ar fi potolit.

Acum, după doi ani, tatăl copilei şi-a adus aminte de acest lucru, sub aburii alcoolului şi a sunat la poliţie.

„Și-a amintit din trecut că tataia a abuzat de fată”

Tot sub influenţa alcoolului era şi mama fetei, a doua zi după apelul la 112. Întrebată de reporterii Monitorul ce s-a întâmplat cu copila sa femeia se contrazice în declaraţii.

bunic„Aseară soțul era băut. Și a sunat la 112. Și-a amintit din trecut că tataia a abuzat de fată. Înainte să sune a luat-o pe fată deoparte, au vorbit, dar nu mi-a zis nimic de ce a făcut cândva tataie. I-am zis soțului să o ducem la Maternitate. Atunci nu a vrut. Aseară, în aburii alcoolului fiind, a luat-o si i-a spus. Fata s-a temut să ne spună nouă. Ea a povestit tot tatălui, mie nimic. Fata se teme.

Eu știam faza de anul trecut. Eu am vrut să duc fata la Maternitate, el n-a vrut, ținea cu tataia. Tot așa am avut si eu un tata, m-a violat, am umblat şi prin tribunale. Pentru fetița mea fac dreptate. Dacă se leagă de fetele mele… Anul trecut când am aflat, soțul nu m-a lăsat să anunț autoritățile, m-a ținut închisă în casă. Și cei de la primărie au fost”, a spus mama fetiţei.

„Nu s-a întâmplat nimic”

bunicÎnainte de a fi arestat, bunicul s-a apărat cu seninătate şi spune că la mijloc ar fi vorba despre o răzbunare a fiului şi a nurorii lui.

“Nu știu nimic. E nepoata mea. Nu s-a întâmplat nimic. Am auzit de la un vecin că a fost scandal. Eu eram la lucru. Am auzit că a fost poliția. La 4 dimineața am terminat munca, am fost să dau cu var la cineva. N-am auzit nicio discuție. Eu nu fac din astea, cu băuturi. Nu știu de ce s-au auzit vorbele astea. Aici în sat se bârfește pe oricine. Eu merg cu băiatul la Biserică și mă jur că nu s-a întâmplat așa ceva între mine și copii. Eu i-am spus băiatului meu că nu stau cu forța aici. Ei probabil sunt supăraţi, că vor să le plătesc chirie”, a spus bărbatul.

Arest pentru 30 de zile

După câteva ore bărbatul a fost ridicat de poliţişti.

“Polițiștii din cadrul secției de poliție rurală nr.1 Botoșani, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 71 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de agresiune sexuală. Ulterior, instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Anchete sociale făcute din birou

Deşi acuzaţiile anchetate de poliţişti sunt extrem de grave, faptele cumplite s-ar fi petrecut chiar sub nasul autorităţilor locale, care au familia în evidenţă. Ba mai mult, în acte, figurează că în cadrul acestei familii au fost făcute mai multe anchete sociale. Realitatea din teren nu a fost, însă, niciodată verificată, funcţionarii mulţumindu-se cu concluzii din birou.

bunic“Nepotul ar fi sesizat în urmă cu vreo doi ani, dar nu a văzut actul în sine sau ceva concret, bănuia ceva. Acum, recent, am înțeles că fetița ar fi început să aibă iarăși acele temeri că bunicul o va agresa și i-a spus unchiului. Nu avem de unde şti până nu se face o investigație.

La noi la primărie nu a venit nimeni să sesizeze. Ultima anchetă socială a avut loc în august-septembrie 2022, pentru că vin o dată pe an sau la jumătate de an, având în vedere că mai beneficiază de burse școlare sau ajutor de încălzire. Se merge în teren, în funcție pentru ce se solicită în acea anchetă socială. La ei nu s-a mers niciodată acasă. Aceste anchete erau solicitate de școală. Și toate s-au făcut din birou”, mărturiseşte asistentul social din localitate.

Ordin de protecţie emis pentru tată

Declaraţiile asistentului social, plătit din bani public tocmai pentru a se interesa de familiile vulnerabile dincomunitate, sunt şi mai şocante în contextul în care tatăl copilei ar fi avut un ordin de protecţie emis împotriva sa. Nici măcar în acest context asistenţa socială nu s-a sesizat pentru a merge acasă, deşi erau doi copii minori acolo.

„Tatăl ar fi avut un ordin de protecție față de mamă. Doamna l-ar fi acuzat că este violent în momentul în care mai servește băuturi alcoolice și face scandal, gălăgie. El o acuza că ar duce un stil de viață indecent. Discuții de genul, dar ulterior ea şi-a retras plângerile”, a mai spus asistentul social.

„Sunt elemente care ne indică faptul că fetiţa a fost obiectul unui abuz de natură sexuală”

În prezent micuţa de 11 ani a fost preluată de DGASPC şi deja şi-ar fi manifestat dorinţa de a nu se întoarce în sânul familiei. Familia mai are încă o fată, în vârstă de 15 ani, care a rămas în familie.

„Fetița este cu măsuri de protecție la noi în centrul de primiri în regim de urgență. Face obiectul unei consilieri de către colegii noștri de la Compartimentul de Specialitate Abuz și negljare, va fi evaluată și consiliată în continuare în acest sens, astfel încât să depășească cu ușurinţă trauma de care a avut parte în familie. Din ce am înțeles de la colegii mei, pentru că încă nu au finalizat raportul de evaluare, este faptul că sunt elemente care ne indică faptul că fetiţa a fost obiectul unui abuz de natură sexuală. Probabil că organele de cercetare penală vor lua măsuri cu privire la abuzator”, a precizat Alexandru Colbu, directorul adjunct al DGASPC Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...