miercuri, decembrie 11, 2024
HomeLocal BTLibertate cumpărată de traficanţii de droguri

Libertate cumpărată de traficanţii de droguri

O afacere cu droguri, derulată în municipiul Botoșani chiar în timpul pandemiei de Covid-19, a fost demontată de procurorii Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT). În urma anchetei, 15 tineri au fost trimiși în boxa acuzaților, printre aceștia aflându-se și opt consumatori. Drogurile au ajuns inclusiv în comunele din județ, Dângeni și Dobârceni, unde au fost vândute cu 60-70 de lei gramul.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


La un moment dat, liderii grupării au bănuit că sunt filați și au început să se plimbe cu taxiul prin municipiu pentru a vedea dacă sunt opriți. În plus, drogurile au fost mutate într-o altă locație, la locuința unui complice, iar afacerile se derulau prin intermediul aplicațiilor telefonice criptate. Acuzați de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, instigare sau vânzare și complicitate la vânzare de droguri de risc, patru tineri au fost condamnați la închisoare cu suspendare, pedepsele fiind cuprinse între doi ani și 10 luni de închisoare și doi ani și trei luni de închisoare.

Minori asistaţi zilnic

Un alt minor care a făcut parte din grupare și a fost acuzat de complicitate la vânzare de droguri de risc s-a ales cu măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de șase luni. Cât îi privește pe consumatorii de droguri, șase dintre ei au fost condamnați la plata unor amenzi penale de câte 1.200 de lei fiecare, un altul s-a ales cu o condamnare de 4 luni închisoare, iar ultimul dintre ei, minor fiind, s-a ales cu măsura neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de două luni.

Niciunul nu va fi închis întrucât în cazul condamnărilor cu închisoare magistrații Tribunalului Botoșani au dispus suspendarea executării pedepselor sub supraveghere.

În schimb, instanța a dispus confiscarea de la cei implicați a unor sume de bani care totalizează peste 39.000 de lei. Totodată, cei 15 inculpați au fost obligați să plătească cheltuielile judiciare care însumează 20.700 de lei. Prin urmare, statul român ar urma să încaseze de la aceștia 67.000 de lei, adică aproape 13.000 de euro.

Afacere pusă pe picioare într-un imobil închiriat

Gruparea ar fi fost pusă pe picioare chiar la începutul lui 2021 de Marian Livinschi, împreună cu alți trei tineri cu care acesta a locuit într-un imobil închiriat de pe Calea Națională, undeva în apropierea Liceului tehnologic de Cooperație Botoșani. Livinschi era cel care organiza și coordona activitățile de procurare, depozitare, porționare, ambalare, repartizare pentru vânzare și vânzare a cantităților de droguri către consumatori.

„Săgețile” erau Claudiu G., atunci în vârstă de 17 ani, vărul său minor Cristian-Ştefan Mihai  și Liviu Adrian Pavel. Cei trei se ocupau de predarea drogurilor de risc către consumatori, respectiv preluarea sumelor de bani de la aceștia. Drogurile erau livrate de la domiciliu, ori din proximitatea unei agenții de pariuri.

Mâna dreaptă a liderului a fost însă Florin Bogdan Gavrilov, cel care asigura materia primă, adică cannabisul, la un preț modic de circa 40 de lei gramul. Când a văzut că afacerea merge, liderul grupării a apelat și la serviciile concubinei sale, care a pus la dipoziția membrilor inclusiv mașinile familiei sale – un BMW seria X3, dar și un Mercedes Benz. Ba mai mult, și cel care aducea cannabis-ul a ajuns să apeleze la un „colaborator”, care a acceptat să depoziteze droguri la locuința lui, până ce acestea urmau să fie porționate și distribuite.

Discuţii cu clienţii prin aplicaţii criptate

Cannabisul era pus în pliculețe în cantități cuprinse între 0.85 – 1 gram și era vândut cu sume cuprinse între 60-70 lei doza. Pentru a nu fi depistat, Marian Livinschi le-a indicat clienților să îl contacteze prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee criptată și apeluri vocale criptate, comunicațiile fiind purtate în acest fel pentru a nu putea fi interceptate.

Doar că anchetatorii au ajuns la ei tocmai prin intermediul clienților, care erau prinși pe străzi de jandarmi și polițiști. Astfel, pe 16 martie 2021, doi dintre clienți au fost prinși în Botoșani, unul de către o patrulă de jandarmi, iar celălalt de un echipaj de poliție din cadrul Biroului de Ordine Publică, în ambele cazuri echipajele fiind sesizate chiar de către cei de la Antidrog. Confiscările au continuat mai apoi pe 21 și respectiv 25 martie, când alți doi clienți au fost interceptați și percheziționați de forțele de ordine. Alte confiscări s-au făcut pe 3 aprilie, când încă doi consumatori au fost prinși la scurt timp după ce au cumpărat „dozele”.

Anchetatorii au început mai apoi să le intercepteze convorbirile telefonice, într-una dintre discuțiile înregistrate suspecții făcând glume pe seama unei intervenții a poliției în zona Pod de Piatră, unde fuseseră prinși doi consumatori, undeva pe lângă o pizzerie și complexul comercial Orhideea.

Tânăr ajuns la spital

În luna mai 2021, la grupul infracțional organizat a aderat și Florin Ovidiu Ungureanu, care era aprovizionat constant cu cantități cuprinse între 10 și 20 de grame de cannabis. Doar că, pe 14 mai, urmare a unui incident, grupul s-a scindat. Atunci, lui Claudiu G. i s-a făcut rău și a fost dus la spital, dar a revenit la gazdă după câteva ore.

A doua seară scena s-a repetat, iar Claudiu G. a rămas internat la Secția de pediatrie, unde a stat de vorbă cu un psiholog, ocazie cu care l-a denunțat pe plasatorul de droguri. Psihologul i-a anunțat părinții, iar ulterior gazda a aflat cu ce se ocupau tinerii și i-a dat afară pe toți din imobil. Astfel, Marian Livinschi s-a mutat într-un alt imobil de pe strada Grivița, continuând activitatea de distribuție a drogurilor de risc, cu același mod de operare, indicând consumatorilor ca loc de întâlnire pentru predarea drogurilor imobilul Școlii Gimnaziale nr. 8 ”Elena Rareș” din municipiu.

Dealer avertizat de un client

O altă scenă s-a petrecut în martie-aprilie 2021, când un client, care abia cumpărase două doze, a fost interceptat de o patrulă de jandarmi. După ce a ieșit de la audiere, tânărul l-a sunat pe dealer și l-a avertizat.

Speriat, plasatorul a strâns toată marfa pe care o mai avea prin casă și a trimis marfa printr-o „săgeată” într-o locație necunoscută. A chemat un taxi și a plecat prin oraș să vadă dacă este oprit și el de către poliție. Panicat, dealer-ul a plecat să doarmă peste noapte la un prieten, iar două zile nu a mai vândut nimic în zona imobilului în care locuia. Ulterior, și-a reluat activitatea, însă nu mai dădea ca loc de întâlnire zona unde locuia, ci diverse locații prin oraș.

Descinderi organizate de poliţişti

Punând cap la cap toate informațiile, procurorii DIICOT și-au făcut o imagine clară a tot ceea ce se întâmpla.

„În baza unei rezoluții infracționale unice, gruparea infracțională organizată și coordonată de Marian Livinschi și Florin Bogdan Gavrilov, în calitate de furnizor al drogurilor și sprijinită de Tiberiu Constantin Iacob, ultimul în calitate de depozitar al drogurilor, a efectuat numeroase operațiuni de procurare, manipulare, porționare, ambalare, plasare pe piață, transport și distribuție în mod direct către consumatori a unor droguri de risc”, au precizat anchetatorii.

Filați, suspecții s-au trezit cu polițiștii la ușă câteva luni mai târziu. Astfel, pe 24 iunie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani au efectuat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Botoșani, urmată de 8 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 40 de grame de cannabis, un grinder și un cântar de precizie.

În urma descinderilor de atunci, patru dintre membrii grupării au fost reținuți pentru 24 de ore. În primă fază, suspecții s-au prevalat de dreptul la tăcere. Prin urmare, Marian Livinschi și Florin Bogdan Gavrilov au fost arestați preventiv, Florin Ovidiu Ungureanu a fost plasat în arest la domiciliu, iar Claudiu G. a fost plasat sub control judiciar, acesta din urmă acceptând în final să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției.

Cercetările au durat până anul trecut, când procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 15 tineri, iar o primă sentință a fost pronunțată marți (n.r. – 25 iulie a.c.) de ribunalul Booșani, dar hotărârea nu este definitivă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
-0 °
85 %
7.8kmh
99 %
mie
1 °
joi
2 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i acuma la magazin. Poţi să stai la rând, sau poţi să stai la coadă.

EDITORIAL

Sunt absolut convins că fraza cu care am deschis aceste rânduri este un adevăr universal. Nimeni la naștere nu este prost. Ulterior, el sau...

EPIGRAMA ZILEI

De treci codrii de aramă Îți vine să-njuri de mamă Când vezi c-ai lăsat în spate Numai rumeguș și cioate...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...