spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTBotoşănean condamnat după ce a vrut să-şi ucida fratele pentru cumnată

Botoşănean condamnat după ce a vrut să-şi ucida fratele pentru cumnată

Un botoșănean care a vrut să-și cumpere ilegal o armă cu care să-și împuște fratele, ca să-și traiască viața alături de cumnată, a fost condamnat la închisoare cu executare.

Acuzat deocamdată de tentativă la nerespectarea regimului armelor și munițiilor în formă continuată, acesta s-a ales cu o pedeapsă de 1 an și 3 luni. Doar că instanța a adăugat la aceasta și un rest de 695 zile neexcutate dintr-o pedeapsă mai veche, bărbatul urmând să execute în final peste trei ani de detenție.

Sentința a fost pronunțată în primă instanță, săptămâna trecută, și nu este definitivă. Interesant este că bărbatul s-a prevalat inițial de dreptul la tăcere, după care a susținut că a încercat să achiziționeze fără documente legale o armă de la trei persoane pe care le-a contactat telefonic, motivând faptul că avea nevoie de aceasta pentru a goni mistreții care îi creează probleme cu recoltele. Doar că soția fratelui său a recunoscut întregul plan diabolic și l-a dat în vileag. Paradoxal, individul a mai încercat să-și ucidă fratele și în urmă cu câțiva ani.

Anchetă pornită după denunţul unui vânzător

Cazul a ieși la iveală în luna martie a acestui an când Ionuț M., de 34 de ani, din comuna Ungureni, a fost reținut de polițiști în urma unor percheziții. Investigațiile au pornit de la o serie de informații primite de polițiștii constănțeni, care au aflat că botoșăneanul ar fi avut trei tentative de a cumpăra arme letale de la tot atâtea persoane.

Ancheta a pornit de altfel de la denunțul unuia dintre cei contactați de bărbat, care insista să cumpere o armă cu lunetă fără întocmirea documentelor legale. Pe fir au intrat polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate, care au început să adune informații și să intercepteze convorbirile. Așa s-a aflat că botoșăneanul avea o relație amoroasă secretă cu soția fratelui său, își adresau reciproc apelativele “puiu”, “puișor”, iar cei doi discutau despre procurarea de către bărbat a unei arme letale, pentru care folosesc cuvântul “jucărie”, fiind precauți în exprimare, plănuind să îi suprime viața fratelui.

Detalii de vânzare stabilite pe WhatsApp

În aceste convorbiri, Ionuț M. s-ar fi destăinuit că pentru căutarea “jucăriei” nu a utilizat numărul său de telefon, ci o altă cartelă SIM. Tot din convorbiri ar fi rezultat că el ar fi găsit o persoană dispusă să îi vândă o armă letală fără întocmirea documentelor legale, fiind doar o chestiune de timp până face rost de suma necesară și găsește o zi liberă (probabil o zi de duminică) pentru a se deplasa la domiciliul cumpărătorul.

În acest sens ar fi achiziționat și un telefon nou pe care să își poată instala aplicația WhatsApp pentru a stabili detaliile vânzării, așa cum i-ar fi solicitat vânzătorul. Așa se face că anchetatorii au descins pe 9 martie a.c. la domiciliul bărbatului și al cumnatei sale, unde au făcut mai multe percheziții.

Plan pus la cale de amorezi

Inițial, Ionuț M. s-a prevalat de dreptul de a nu face declarații. Doar că cumnata sa a povestit cum au stat lucrurile. Femeia a recunoscut că este căsătorită din 2007, iar pe fratele soțului său îl cunoaște de mult timp, fiind din același sat. A precizat că soțul său ar fi un om violent, care ar fi agresat-o fizic de mai multe ori, pe fondul geloziei, astfel că a găsit un refugiu în relația cu fratele acestuia, cu care a început o relație amoroasă după ce acesta s-a eliberat din penitenciar în anul 2021.

S-a întâlnit cu acesta de câteva ori la ea acasă în momentele în care nu mai era nimeni în locuință, iar după câteva întâlniri cumnatul ar fi avut ideea ca împreună să îl omoare pe soțul ei pentru a putea fi împreună. Astfel, în toamna anului 2022, cumnatul i-ar fi adus acasă o sticluță mică de plastic, de culoare închisă, și i-a spus că în interior se află pastile de dormit dizolvate.

Ea ar fi trebuit să găsească o modalitate de a i le administra soțului ei, după care el trebuia să vină acasă la ea și să-și arunce fratele în fântână și, adormit fiind, s-ar fi înecat. A păstrat această sticluță ascunsă undeva în magazia de lemne, dar în urmă cu câteva zile, respectiv în luna martie 2023, a vărsat-o.

O altă modalitate discutată era ca bărbatul să caute pe internet un pistol sau o pușcă, pe care să le cumpere. Ea trebuia să facă țuică din borhot (sfeclă pusă la dospit), să pună în țuică pastilele de dormit dizolvate menționate, să îi dea să bea soțului său, iar ulterior fratele să vină și să îl împuște, uciderea urmând să pară un accident.

Fapte recunoscute în instanţă

Femeia a precizat că nu își explică cum au ajuns cu aceste discuții atât de departe și susține că ea doar îl aproba pe cumnat în planurile sale, însă nu a avut cu adevărat intenția să își ucidă soțul sau să participe la uciderea sa. Ba mai mult, ea a susținut că regretă că s-a ajuns până aici și consideră că probabil ar fi trebuit să nu îi țină isonul cumnatului și să îl domolească, pentru că ea nu a intenționat să pună în aplicare planurile pe care acesta le avea.

Interesant este că în timp ce se afla în arest preventiv, botoșăneanul ar fi avut câteva discuții telefonice cu mama sa, care l-ar fi sfătuit să încerce să arunce vina pe cumnată, ea fiind cea „care l-ar fi condus pe o cale greșită și l-ar fi determinat să aibă un moment de rătăcire“. Doar că, atunci când s-a văzut trimis în judecată, Ionuț M. şi-a schimbat complet atitudinea și a recunoscut totul solicitând să fie judecat pe baza probelor administrate în anchetă. Așa se explică și de ce instanța a dispus o pedeapsă destul de mică.

Condamnat după ce a mai încercat odată să îşi ucidă fratele

Șocant este că în urmă cu mai bine de patru ani el a mai fost acuzat de tentativă de omor tot asupra fratelui, dar și a unui nepot. Fapta a fost comisă pe 8 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril, când frații se aflau pe imaș cu animalele la păscut și s-ar fi luat la ceartă. Motivul a fost unul absolut banal – fiind zi de hram, niciunul nu voia să rămână la stână. Apoi s-au împins, după care Ionuț M. a scos o toporișcă și l-a lovit în cap pe fratele lui de trei ori, dar și pe copilul acestuia în vârstă de numai 6 ani, pe care fratele îl ținea în brațe. Atât fratele, cât și nepotul au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a leziunilor suferite.

În timpul procesului, Ionuț M. a recunoscut totul și a regretat faptele. Pentru acea tentativă de omor, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare. Încarcerat pe 9 noiembrie 2018 (n.r. – când a fost arestat preventiv pentru prima tentativă de omor), el trebuia să iasă din pușcărie în mod normal anul acesta, în luna septembrie. Doar că în timpul detenției el a obținut 183 de zile câștig ca urmare a muncii prestate și 48 zile ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu. Prin urmare, când s-au adunat două treimi din pedeapsă, el a cerut liberarea condiționată. Așa că a ieșit din pușcărie înainte de termen, adică în august 2021.

Bărbatul a fost arestat preventiv

Cum se va termina acest caz, este greu de anticipat pentru că, fiind arestat preventiv încă din luna martie, botoșăneanul a executat deja o parte din eventuala condamnare. Prin urmare, chiar dacă sentința din prima instanță ar rămâne definitivă, el ar putea solicita din nou liberarea condiționată sau, în cel mai rău caz, ar putea ieși de după gratii în martie 2026, după ispășirea pedepsei, când va avea 37 de ani. Atunci el ar putea da ochii din nou cu fratele său, dar și cu cea cu care ar fi plănuit totul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...