spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTPelerinaj de coşmar în inima războiului

Pelerinaj de coşmar în inima războiului

Un grup de 47 de pelerini din Botoșani care vizitau locurile sfinte din Israel încă așteptau ieri după-amiază o aeronavă cu care să revină în țară. Oamenii se simţeau abandonaţi de 48 de ore şi rudele lor acuză că organizatorii ar fi încercat să le ascundă gravitatea ororilor din Israel.

Compania cu care urmau să se întoarcă în țară a anulat zborul spre Iași, iar centrul de pelerinaj cu care sunt plecați nu a achitat biletele de întoarcere către altă companie.

Oamenii au contractat un sejur de o săptămână, cumpărat prin Centrul de pelerinaj „Sfânta Parascheva”, ce aparţine chiar Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Cum odată cu începerea conflictului s-au speriat, oamenii au vrut să revină în țară încă de duminică, însă susțin că agenția nu i-a mai ajutat. Asta în timp ce în jur atmosfera este de război.

„De la Centrul Mitropolitan ni s-a spus că, având în vedere că sunt şi copii în grup, Dumnezeu o să aibă grijă de ei”

„De dimineaţă erau la Sfântul Mormânt, s-au dus acolo să stea, deoarece ei nu mai au nici cazare, nici nimic, şi au vrut să plece. Ei erau cazaţi în Betleem şi au vrut să plece spre Ierusalim. Nu au unde să se ducă efectiv. Am vorbit la Consulat, dar grupul lor nu este pe lista care trebuie să plece astăzi la 22.30, cu avionul Tarom. Când a izbucnit conflictul armat ei plecau din Nazaret spre Betleem. Ei abia sâmbătă după-amiază au aflat situaţia reală. Ghidul a încercat să îi liniştească, însă duminică seară li s-a spus că se încearcă tot posibilul pentru a se întoarce în ţară.

Li s-a spus să fie pregătiţi să stea la vama de la Betleem pentru mai mult timp. Luni dimineaţă ei au plecat spre Ierusalim şi au stat acolo la aşezământ, unde li s-a făcut poză şi s-a postat că se întorc cu bine acasă. La un moment dat au fost sunaţi, însă, şi li s-a spus că ei nu vor pleca şi s-au întors înapoi la Betleem. Ghidul ne-a rugat să îi ajutăm prin toate mijloacele de aici, deoarece ei nu mai ştiu ce să facă. Astăzi (ieri, n.r.) grupul din Botoşani, în care este şi mama a vrut să plece, oamenii spunând că nu vor să mai stea.

De la Centrul Mitropolitan ni s-a spus că, având în vedere că sunt şi copii în grup, Dumnezeu o să aibă grijă de ei.

Noi am sunat la agenţia din Iaşi, însă iniţial nu ni s-a răspuns. După postarea pe care am făcut-o aseară cu «Aşezământul de la Ierusalim» sora mea a fost contactată de un domn din conducere de la Centrul Mitropolitan, deoarece agenţia este a Mitropoliei, şi ne-a rugat să ştergem postările şi ne-au spus că ei fac tot posibilul ca grupul să se întoarcă în această seară (luni seară, n.r.) cu un avion Wizz.

Astăzi (ieri, n.r.) ne-au spus însă, că nu se mai întorc cu Wizz şi că informaţia a fost eronată, iar acum nu mai răspunde nimeni la acel număr de telefon. Noi ştim, însă, din surse sigure, că nu au vrut să li se achite biletele. Noi dacă ştiam că trebuie achitate, le plăteam noi, din ţară. Aseară când am vorbit cu mama la telefon mi-a spus că au fost o serie din grup care au vrut să plece, dar nu au fost lăsaţi, deoarece li s-a spus că trebuie să plece cu grupul cu care au venit. Acum când am sunat la Consulat ni s-a spus că avionul de 22.30 care trebuie să plece este plin, dar ei nu sunt pe listă, cel puţin nu cu acest avion”, a spus Roxana Gheorghiţă, fiica unei botoşănence din grupul de pelerini.

Demersuri la Ministerul Afacerilor Externe

Unul dintre puţinii care le-au sărit acestora în ajutor a fost primarul oraşului Bucecea, care a auzit de necazul pelerinilor de la rudele unora dintre cei plecaţi.

„Din grupul de pelerini face parte şi o persoană din oraşul Bucecea. Sunt blocaţi acolo de două zile şi încearcă să vină acasă, numai că deocamdată nu reuşesc. Eu despre această situaţie am informat Ministerul Afacerilor Externe şi din ce ştiu a fost anunţată acea celulă de criză, care se ocupă cu gestionarea situaţiilor de acest fel. Ştiu că i-au contactat, au încercat să ia legătura cu cei de la WizzAir, firma cu care au avut iniţial bilet de avion, însă nu au găsit corespondent de discuţie şi atunci a rămas să caute altă soluţie. Doamna m-a rugat să fac tot ce pot ca să se întoarcă acasă. Ei săracii sunt disperaţi”, a spus Angel Gheorghiu, primarul din Bucecea.

„Se simte tensiunea”

Singurul însoţitor al grupului, un preot care activează şi în cadrul Spitalului Județean de Urgenţă (SJU), recunoaşte că oamenii sunt tot mai neliniştiţi, în condiţiile exploziilor şi avioanelor de luptă care survolează cerul.

„Noi în prezent suntem în Ierusalim, urmează să mergem acuşi spre aeroport să ne întoarcem în ţară. Astăzi (ieri, n.r.) a fost ultima zi de pelerinaj. Nu am putut veni cu Tarom, dar vom veni cu aeronavele puse la dispoziţie. În zonele în care am fost noi nu au fost foarte mari probleme, dar se aud permanent sirene. Trec mereu avioane, în Betleem cel puţin.

Noi acolo am fost cazaţi şi a trebuit să trecem în fiecare zi în Palestina pentru a ajunge la cazare. Se simte tensiunea care apare în astfel de situaţii. Şi cei din grup sunt speriaţi, într-o situaţie ca cea de aici nu ştiu cine ar putea fi chiar atât de tare încât să nu aibă nicio trăire, însă încercăm să gestionăm cum trebuie şi să ne întoarcem cu bine. A existat o prioritate pentru a pleca în funcţie de cazări, noi până astăzi am avut cazare. Am vorbit şi la Consulat şi la Ambasadă”, a spus preotul Cristian Buhaciuc, cel care însoţeşte grupul de pelerini.

„Biletele pentru revenirea în România sunt achitate”

Cazul botoşănenilor blocaţi în Israel a ajuns şi în atenţia Ministerului Afacerilor de Externe, care a organizat o celulă de criză pentru a gestiona situaţia.

„În ceea ce privește grupul la care faceți referire, colegii mei de la ambasada din Tel Aviv sunt în contact cu coordonatorul acestui grup, urmând a fi înștiințați de posibilitatea de a reveni în România. În astfel de cazuri, noi purtăm discuții atât cu agențiile de turism care au organizat sejurul, cât și cu cetățenii. Biletele pentru revenirea în România sunt achitate de compania turistică care a efectuat acest sejur sau de către cetățeni”, a precizat Radu Filip, purtătorul de cuvânt a MAE.

Zbor anulat de Wizz

Reprezentanţii companiei WizzAir, cei care ar fi trebuit să efectueze cursa de întoarcere, pe aeroportul din Iaşi, au anulat zborul. Reprezentanţii companiei aeriene au emis ieri un comunicat în acest sens.

„Din cauza escaladării conflictului din Israel, compania a anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până la o notificare ulterioară. Wizz Air îi contactează pe pasagerii afectați care au rezervat bilete direct prin intermediul companiei, prin e-mail sau SMS, și le oferă opțiuni pentru reprogramare sau rambursare, precum și pentru cazare. Recomandăm pasagerilor care și-au rezervat biletele prin agenții de turism sau platforme online să apeleze la acestea pentru modificări ale rezervărilor”, se arată în comunicatul WizzAir.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor, cei care au organizat pelerinajul, spun că românii sunt în afara oricărui pericol şi se vor ocupa inclusiv de plata întoarcerii acestora acasă.

„Grija pentru viaţa pelerinilor e mai presus de orice”

„Pelerinii sunt în siguranţă în momentul de faţă. Nu s-a pus nicio clipă problema evacuării lor din hotelul unde sunt cazaţi sau a lipsei de hrană pentru aceştia. Așadar sunt luate în calcul eventuale costuri suplimentare pentru o posibilă prelungire a șederii lor, inclusiv pentru plata transportului spre România când acest lucru va fi permis de autoritățile israeliene. Menționăm că Arhiepiscopia Iașilor a suportat și în timpul izbucnirii pandemiei toate cheltuielile necesare reîntoarcerii cu bine a românilor plecaţi atunci în Ţara Sfântă, grija pentru viaţa pelerinilor fiind mai presus de orice”, a transmis preotul Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Aseară la ora 21.00 pelerinii primiseră informaţia că urmau să fie preluaţi de un avion tot în cursul serii de marţi şi să fie transportaţi la Bucureşti.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...