spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTLemnele pe card ard la buzunare

Lemnele pe card ard la buzunare

Scumpirea lemnului îi afectează foarte mult pe bătrânii de la sate care folosesc pentru încălzire sobele cu lemne. Oamenii spun că pensiile sunt prea mici pentru a acoperi costurile de încălzire pentru toată iarna.

În Coşula, de exemplu, cel puţin 400 de oameni aşteaptă ajutoarele de electricitate pentru a se putea încălzi.

„În comuna Coșula, sunt peste 400 de persoane care beneficiază de cardurile de energie pentru lemne care au fost acordate. Având în vedere că majoritatea sunt pensionari și nu prea au un consum de energie electrică, omul preferă să își ia lemne de foc pentru perioada iernii. Prețul la lemne este același ca peste tot locul, poate un pic mai mic având în vedere costurile de transport, sunt mai mici aproape de pădure. Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere că ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare”, a spus Nicolae Șchiopu, viceprimarul comunei Coșula.

„Fac economie. Ce să fac?!”

Cel mai greu loviţi sunt bătrânii din sat, care locuiesc singuri şi îşi drămuiesc pensia cum pot. „Am cumpărat lemne. Cam două căruțe de lemne am luat. Dacă nu-mi ajunge, stau așa. Asta este. Fac economie la lemne. Ce sa fac?! Mai stau şi învelită. Nu ajunge pensia să cumpărăm lemne, nu mai zic de medicamente, totul e scump. Am dat mai mult pe lemne anul ăsta. Nu-mi ajung două căruțe. Până la primăvară poate nu mai ajung eu. E foarte greu. Am început deja să fac focul. A fost frig dimineaţă, a îngheţat apa. Vreo patru bucăți am pus deja”, a spus Maria Murariu, de 87 de ani.

În aceeaşi situaţie sunt şi doi soţi care locuiesc într-o magazie transformată în casă de locuit. Soţul a suferit o intervenţie cardiacă, iar femeia se ocupă chiar şi de aprovizionarea cu lemne acum. „M-am rugat de un om să-mi aducă lemne. Pe iarnă ne trebuie, dacă e 8 milioane o căruță de lemne. Nu știu cât are o căruță. Nu ne ajunge o căruță pe lună. Ne descurcăm greu. Asta este. Eu muncesc, soțul are un ajutor asocial. S-au scumpit lemnele, de la 4 milioane cât erau anul trecut s-au făcut 7-8 milioane. Foarte greu. Și în pădure mergem. Am cărat și cu spatele, dar nu mai pot. Am o vârstă”, a spus Lăcrămioara Petrovan.

Importăm din judeţele vecine

Preţul pentru un metru cub de lemne de foc porneşte de la 300 de lei şi poate ajunge la peste 700-800 de lei, în funcţie de calitatea lemnului, spun specialiştii. Mulţi preferă să cumpere lemnul direct tăiat pentru sobă, chiar dacă preţul său este unul mai mare. Iar vânzările din acest an le vor depăşi cu siguranţă pe cele din anul trecut. Drept dovadă stă şi faptul că, în acest an, Direcţia Silvică aduce lemn şi din alte judeţe.

„Așa că în fiecare an, solicitări de material lemnos pentru societate există, există destul de puternic. Față de anii trecuți, de exemplu, când oamenii încercau sa se aprovizioneze foarte mult cu material lemnos începând din luna septembrie-octombrie, anul acesta s-au schimbat cumva cutumele, au început oamenii încă din vară să cumpere material lemnos, ceea ce le face ca, în momentul de față, față de cât am vândut anul trecut, să fim la un procent destul de mare, undeva peste 80%.

Dacă anul trecut am vândut către populație undeva 60.300 metri cubi, anul ăsta, la trei trimestre, 9 luni, avem deja 50 de mii valorificați. Pentru a contracara lipsurile în anumite zone, anul ăsta aducem material lemnos de la alte direcții silvice, suntem într-o relație cu Bacăul și cu Neamțul. Aş vrea să înțelegem că toate celelalte activități conexe, transport, tăiat, secționat, depind în mod direct de carburanți care, cum ați văzut la pompă, au altă valoare. O altă chestie, depinde de manoperă, iar de la 1 octombrie salariul minim s-a dus la 3.300, asta însemnând iar un cost în plus”, a precizat Marius Havriş, director Direcţia Silvică Botoşani.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...