spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTCJ plăteşte pentru licitaţiile cu dedicaţie

CJ plăteşte pentru licitaţiile cu dedicaţie

Consiliul Județean (CJ) Botoșani se află în mijlocul unui scandal financiar de proporții, fiind obligat să plătească o despăgubire de peste 180.000 de euro unei firme de transport, în urma unui caz ce implică o licitație dubioasă pentru atribuirea unor trasee de transport călători în județul Botoșani.

Tumultul juridic a început în decembrie 2013, atunci când societatea Rinflo SRL a participat la o ședință electronică de atribuire a traseelor Botoșani – Răchiți – Costești și Dorohoi – Lozna – Rogojești, în cadrul Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate pentru județul Botoșani 2014 – 2019. După licitație, cele două trasee au fost atribuite altor companii, ceea ce a generat nemulțumirea Rinflo.

Despăgubiri cerute în instanţă

Administratorul Rinflo, Florin Coruț, a contestat rezultatul licitației în instanță și a obținut anularea acesteia, precum și anularea în parte a hotărârii CJ. Procesul a durat mai mult timp, iar în 2016, Curtea de Apel Suceava a dat verdictul, constatând că firmele câștigătoare au fost favorizate și că Rinflo nu a primit niciun punct la criteriul vechimii pe traseu, deși traseele erau noi. Instanța a anulat parțial hotărârea CJ.

Ulterior, o nouă licitație s-a desfășurat pentru cele două trasee, dar Rinflo a pierdut din nou. Întreg procesul a durat mai bine de doi ani, iar Rinflo a intentat un nou proces împotriva CJ, solicitând despăgubiri pentru perioada în care nu a putut opera pe cele două trasee. Un expert a fost implicat pentru a stabili valoarea prejudiciului, iar în mai 2021, Tribunalul a obligat CJ să plătească suma de 483.567,1 lei. CJ a contestat decizia în recurs la Curtea de Apel Suceava, însă magistrații au respins recursurile ca nefondate în martie 2022. Așadar, CJ a trebuit să achite suma stabilită de instanță și cheltuielile de judecată în august 2022.

CJ trebuie să plătească şi dobânzi

Dar povestea nu se oprește aici. Din cauza duratei mari a procesului, Rinflo a solicitat în instanță actualizarea debitului principal cu rata inflației, dar și plata de către CJ a unor dobânzi penalizatoare pentru faptul că despăgubirea dictată inițial de instanță nu a fost plătită la timp. Astfel, la începutul acestui an, Tribunalul Botoșani a dat din nou câștig de cauză Rinflo și a obligat CJ la plata daunelor moratorii care totalizau 445.678,67 lei.

CJ a contestat și această hotărâre considerând că daunele ar trebui acordate doar pentru perioada 7 martie 2022 – 5 august 2022. Săptămâna trecută, însă, pe 11 octombrie a.c., Curtea de Apel Suceava a consfințit, printr-o decizie definitivă, faptul că CJ Botoșani este bun de plată.

Prin urmare, CJ ar trebui să plătească încă 445.678,67 lei, ceea ce ar însemna o sumă totală de 929.245,77 lei, adică aproape un milion de lei, echivalentul a peste 180.000 de euro la un curs mediu de 5 lei pe euro.

Pe 22 mai a.c., conducerea CJ a dispus numirea unei comisii de analiză a condițiilor care au generat plata unor sume cu titlu de despăgubire către Rinflo SRL Botoșani, însă până în prezent rezultatele verificărilor nu au fost făcute publice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...