sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocalBărbat în stare gravă după ce a petrecut o noapte în frig

Bărbat în stare gravă după ce a petrecut o noapte în frig

Un bărbat din judeţ a ajuns la Urgenţe cu hipotermie după ce a suferit un accident vascular chiar în curtea casei. Acesta a fost descoperit după ce a stat o noapte căzut în curte.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Singurătatea în care trăiesc tot mai multe persoane devine cu adevărat problematică atunci când acestea au nevoie de ajutor. Un bărbat din comuna Unţeni a ajuns, duminică, la spital după ce a fost găsit aproape îngheţat de frig. În vârstă de 50 de ani, acesta a suferit un accident vascular cerebral în curtea casei. Ulterior, bărbatul nu s-a mai putut mişca şi nici striga după ajutor. A rămas astfel în frig câteva ore, peste noapte. A fost găsit abia a doua zi, de o soră de-a lui. Femeia s-a alarmat după ce a observat că fratele, care locuieşte singur, nu răspundea la telefon, aşa că a mers până la el.

Odată ajunsă în curte aceasta l-a găsit pe bărbat în curte. Imediat, a sunat la 112, la faţa locului ajungând un echipaj cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA). Cadrele medicale i-au acordat acestuia primul ajutor şi l-au transportat la Urgenţe. „Cel mai probabil, pacientul a suferit un accident vascular şi a căzut în curte. A fost găsit cu hipotermie medie spre gravă, fiind expus la temperaturile scăzute din timpul nopţii. A fost stabilizat, dar este în stare gravă, având în vedere temperatura scăzută”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu din cadrul SJA Botoşani.

Bărbatul a fost dus la spital cu temperatura internă de 30 de grade Celsius. Norocul acestuia a fost că a fost văzut la primele ore ale dimineţii. Astfel nu a fost expus şi mai mult timp la frig.

Ce trebuie ştiut despre hipotermie

Bărbatul a fost preluat de medicii specialişti din Urgenţe, care au aplicat protocoalele în astfel de cazuri. Acesta a fost introdus într-o pătură specială, cu aer cald, şi perfuzat cu soluţii încălzite. Aceste operaţiuni se fac pentru a-i creşte simultan şi temperatura organelor interne, cu două grade pe oră.

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când organismul pierde căldura mult mai rapid decât o poate produce. Efectul este o temperatură corporală scăzută. Temperatura normală a corpului este de aproximativ 37˚C, iar hipotermia se instalează atunci când temperatura corpului scade sub 35˚C1.

Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), cele grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) sunt însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...