spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăPrima PaginăFetițe distruse de abuzuri și incest. Una dintre victime luptă pentru viață

Fetițe distruse de abuzuri și incest. Una dintre victime luptă pentru viață

Caz cutremurător în Săveni, unde două surori, victime ale violului și incestului, au fost luate din familie de autorități. Situația este extrem de delicată întrucât fata cea mare are nevoie de consiliere specială, după ce ar fi recurs la câteva gesturi disperate.

Cele două surori, în vârstă de 13 și 8 ani, sunt acum în grija celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, după atacurile brutale și abuzurile incestuoase.

Totul a început după ce polițiștii din Săveni au deschis un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de viol, în urma unei sesizări directe. Faptele, ce par a fi ieșit direct dintr-un coșmar, au fost aduse la lumină în august 2022, când poliția a fost sesizată cu privire la săvârșirea infracțiunii de viol. Informațiile preliminare dezvăluiau că cele două fete ar fi fost implicate în relații sexuale cu un băiat de 16 ani, iar ulterior s-a aflat că și fratele lor, în vârstă de 15 ani, le-ar fi abuzat sexual.

Cazul a fost imediat raportat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care a preluat situația și le-a oferit fetelor evaluare și consiliere.

Copile traumatizate cu violuri în serie

În timpul evaluărilor, fata cea mare a mărturisit că a fost violată de prietenul ei de 16 ani, iar acest lucru s-a întâmplat într-o pădure lângă Săveni, unde și sora ei mai mică ar fi fost supusă aceluiași coșmar.

Cu frică și traumatizată, fata a tăcut timp îndelungat, până când s-a simțit în siguranță să vorbească. Mai mult, a ieșit la iveală că fratele lor ar fi comis abuzuri sexuale asupra fetei mai mici.

Abuzuri sub ochii autorităţilor 

Cazul a devenit și mai tulburător când s-a aflat că familia fetelor era în atenția Asistenței Sociale din cauza problemelor materiale și a comportamentului deviant al fetei mai mari. Astfel, copila ar fi avut un comportament deviant, fuma, consuma alcool și energizante şi umbla prin baruri în Săveni. Ba mai mult, o lua și pe sora cea mica cu ea, se tăia pe mâini din cauza iubiților, comportamentul ei fiind adus la cunoștință de către psihologul școlar și dirigintă.

Diagnostice dure puse de medici

Fetele au fost incluse într-un program într-un program de consiliere și suport psiho-emoţional, doar că evenimentele au luat o turnură neașteptată. Astfel, situația s-a complicat în momentul în care fata mai mare a prezentat tulburări grave de comportament.

Inițial, ea a fost înscrisă în clasa a 8-a la un liceu din județ, însă, însă din cauza nivelului redus al pregătirii, copilul a fost orientat către învăţământul special, urmare evaluării făcute de către specialiştii Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Botoșani. Acum, fata este elevă în clasa a 9-a la o școală profesională.

Doar că, la jumătatea lunii octombrie 2023, din cauza tulburărilor de comportament, personalul de serviciu de la școală a solicitat ambulanţa, care a transportat-o pe copilă la Secţia Neuro Psihiatrie Infantilă a Spitalului Județean de Urgenţă „Mavromati”. Aici, fata a fost internată cu tulburare de conduită de tip depresiv cu manifestări disociative, tentative autolitice repetate. De altfel, după internare, copilul a luat o supradoză de medicamente, starea sănătăţii acestuia s-a degradat rapid, ceea cea a impus transferarea lui pe Secţia ATI a Spitalului Județean de Urgenţă „Mavromati”. După stabilizarea stării sănătăţii, fata a fost transferată la Secţia Psihiatrie Infantilă a Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași pentru evaluare şi tratament.

În timp ce fata luptă pentru viața ei, polițiștii continuă cercetările pentru a aduce în fața justiției atât presupusul viol, cât și acuzațiile de incest.

Doar 20% dintre cazurile de viol ajung la proces

La începutul acestui an, Organizația „Salvați Copiii” a prezentat situația copilului în România în 10 puncte esențiale. Astfel, mulți copii români se simt frecvent nervoși (cu o incidență de până la 57% tot în cazul fetelor de 15 ani), se simt singuri frecvent sau în permanență (32% din fetele de 15 ani).

Procentul neparticipării școlare crește odată cu vârsta, atingând 13,25% în cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % în cazul celor de 15 ani și 19,01% în cazul celor de 16 ani. Anual, peste 7.000 de copii se nasc din mame minore. Deși neajunse încă la vârsta majoratului, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere. 46% dintre copii declară că părinții lor recurg la pedeapsa corporală, un procent mult mai mare decât cel al părinților care admit că folosesc astfel de pedepse.

Potrivit organizației, dintre sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore, mai puțin de 20% sunt finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor. Ținând seama de datele îngrijorătoare care reflectă situația copilului din România, Organizația Salvați Copiii atrage atenția Guvernului României că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate și educație de calitate și în condiții de echitate.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...