spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalAmatori de droguri arşi la buzunar

Amatori de droguri arşi la buzunar

O simplă plimbare cu mașina și o țigară nevinovată te pot duce dincolo de granițele legii, direct în fața magistraților. O știu și consumatorii de droguri, care în ultima perioadă scapă de pușcărie, dar sunt puși la plată de magistrații.

Pentru câteva grame de „iarbă”, ei ajung să scoată bani grei din buzunar. Asta pentru că, de regulă, instanțele îi condamnă pe consumatorii aflați la prima abatere la plata unor amenzi penale. Dacă sunt recidiviști, situația poate deveni mai gravă.

Tânăr prins cu droguri la festival

Doi tineri, Robert I și Florin C, de 22 și respectiv 26 de ani, au vrut să participe, în august 2021, la un festival de muzică organizat la Vârfu Câmpului. Au plecat cu o mașină, cu alți doi tineri, doar că pe traseu au fost opriți de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani.

În pachetul de țigări al unuia dintre ei, a fost găsită o țigară artizanală cu miros de aventură, iar în ghiozdanul din spate, două fragmente de verdețuri cu arome de amintiri neașteptate, ce s-au dovedit a fi cannabis.

Acuzați de  deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cei doi au fost trimiși în judecată și condamnați. Astfel, Robert I, care a recunoscut faptele, s-a ales cu o amendă de 900 de lei, iar Florin C cu o amendă de 1.200 de lei.

Ţigară găsită ascunsă printre frunze

Dar parcă povestea nu era suficient de „colorată” fără un alt personaj. Alin G. a fost prins într-un bar din municipiu, în martie 2022, cu o țigaretă confecționată artizanal, fumată parțial, ce conținea cannabis.

O țigară găsită parcă în paradis, dar de fapt în Parcul Tineretului (n.r. – după cum a susținut tânărul), cuminte ascunsă printre frunze și iluzii. Doar că a fost acuzat și el de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, și s-a ales cu o amendă de 4.000 lei.

Prins cu droguri la 60 de ani

Nici bătrânețile nu mai sunt ce-au fost, căci până și venerabilul Constantin A., la vârsta lui respectabilă de 60 de ani, s-a trezit în septembrie 2021 cu polițiștii lângă el. Și nu de alta, dar avea în mașină un grinder, un mugure și o țigară artizanală – o colecție potrivită pentru un muzeu al iluziilor pierdute.

A fost suficient pentru ca bărbatul să fie acuzat de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Așa se face că la începutul anului el a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei.

Cei prinşi trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare

Ce nu știu consumatorii este că în urma acestor procese amenzile vin la pachet și cu altceva – cheltuielile judiciare care se ridică la circa 3.000 de lei de caz. Asta din cauza costurilor destul de ridicate ale analizelor de laborator pentru confirmarea prezenței drogurilor și a substanțelor interzise.

Așa se face că pentru circa un gram de cannabis, cei prinși riscă să plătească câteva mii de lei, adică mult mai mult decât un bilet la cel mai tare concert din Paris. De altfel, analizele de laborator sunt la fel de scumpe ca și o escapadă în străinătate. Astfel, fiecare gram de cannabis descoperit este mai scump decât gramul de aur.  Așa că, pentru un gram de plăcere, amatorii de vise pot scoate bani din buzunar cu nemiluita.

Iar dacă sumele stablite de instanță nu se plătesc, amenzile se transformă în zile de închisoare. Astfel, suma corespunzătoare unei zile amendă este de 40 de lei. Prin urmare, dacă nu plătesc amenda de 4.000 de lei, cei în cauză pot face 100 de zile de detenție, adică vreo trei luni și o săptămână de închisoare.  Altfel spus, un sejur gratuit la „hotelul statului”, înbtr-o „vacanță” neprogramată, cu un „pachet turistic” cu totul special.

Dileme moderne și amenzi retro

Magistrații spun însă că pedepsele țin cont de comportamentul celor trimiși în judecată, de antecedente și de contextul în care s-au comis faptele. De aceea, cei mai mulți dintre consumatori, recunosc acuzațiile și colaborează cu anchetatorii și conştientizează consecinţele consumului de droguri.

„Aceste împrejurări justifică concluzia existenţei unor şanse reale şi a unei probabilităţi majore ca autorii să menţină abstinenţa, dar şi a realizării gravităţii faptei comise şi a consecinţelor negative ale implicării lor într-o activitate infracţională”, au arătat judecătorii. Astfel, instanțele merg pe considerentul că este mai oportună aplicarea unei amenzi penale, adecvată şi suficientă raportat la gravitatea infracţiunii, decât condamnarea la o pedeapsă în regim de detenție, care presupune plasarea consumatorului de droguri într-un mediu infracțional.

Un dans al justiției cu dileme moderne și amenzi retro. Iar mesajul pare unul singur – cei care se aventureză pe căile neexplorate ale plăcerilor „ilegale” să-și verifice mai întâi portofelul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
49 %
4.3kmh
10 %
Dum
19 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...