spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalAsociaţie culturală preluată pe şest

Asociaţie culturală preluată pe şest

Caz neobişnuit în judeţ, unde o asociaţie implicată în diverse activităţi culturale a fost „preluată” de un profesor din Dorohoi, care nu figurează în documente nici măcar ca simplu membru.

Acesta a participat la mai multe activităţi, a emis diplome pe care tot el le-a semnat, deşi nu avea nici o calitate. Toate acestea au fost posibile după ce preşedintele asociaţiei a răposat, iar profesorul a preluat una dintre ştampilele asociaţiei şi s-a autointitulat preşedinte. Acum, o parte dintre membri au stabilit o nouă conducere, conform legii, şi anunţă că cel autointitulat preşedinte nu avea nici măcar adeziune sau cerere de înscriere în asociaţie.

Asociație înființată în 2011

Toate aceste informaţii au ieşit la iveală anul acesta, după ce profesorul Vasile Adăscăliţei, doctor în istorie, din municipiul Dorohoi, care s-a declarat în ultimii ani preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”, a participat la o serie de activităţi organizate chiar şi peste hotare, fie în Republica Moldova, fie în Ucraina.

Atunci, unii dintre vechii membri ai asociaţiei, care nu ştiau ca acesta să fi fost ales în această calitate, au demarat o serie de demersuri legale pentru a afla situaţia juridică a asociaţiei înfiinţată în 2011, la Darabani. Aşa au descoperit că după înregistrarea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor ţinut la grefa Judecătoriei Darabani nu s-au mai făcut niciun fel de menţiuni, deşi, în toamna lui 2016 preşedintele asociaţiei, Constantin Moroşanu, a decedat.

Ba mai mult, locuinţa acestuia, la care figura ca fiind şi sediul asociaţiei, a fost preluată de o altă persoană. Astfel, în urma unor solicitări oficiale adresate instanţei şi Ministerului Justiţiei, în registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de pe lângă Ministerul Justiţiei nu s-a găsit nici o menţiune cu privire la existenţa unei hotărâri privind desemnarea unui nou preşedinte, aşa cum ar fi fost legal, şi nici cu privire la faptul că profesorul Vasile Adăscăliţei ar avea calitatea de membru al Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”.

„Nu înţelegem cum a ajuns să deţină funcţia de preşedinte”

Prin urmare, membri existenţi au fost convocaţi în cadrul unei Adunări Generale, care a avut loc la începutul acestui an, iar în urma voturilor exprimate a fost stabilită noua conducere. Astfel, preşedinte al Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” a fost desemnat Paul Ioan Pavăl, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în perioada 2013 – 2014. În funcţia de vicepreşedinte a fost ales profesorul Lucian Vasile Florea, din Darabani.

Modificările survenite au fost înregistrate şi în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la Judecătoria Darabani, fiind definitive.

„Noi nu am găsit în documentele asociaţiei şi nici în actele înregistrate Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la Judecătoria Darabani nici o referinţă cu privire la domnul profesor Vasile Adăscăliţei. De aceea, nu înţelegem cum a ajuns să deţină funcţia de preşedinte al asociaţiei. Noi avem o nouă ştampilă a asociaţiei, care conţine şi codul de identificare fiscală”, a spus Virgil Bordei, secretarul Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa”.

Deşi reporterii „Monitorul de Botoşani” au încercat să afle punctul de vedere şi al profesorului Vasile Adăscăliţei, acesta nu a putut fi contactat nici măcar telefonic. Cert este că nimeni nu a pus la îndoială activitatea culturală a acestuia şi nici contribuţia sa academică, pasiunea sau respectul său pentru istoria românească. Totuşi, acesta a reprezentat Asociaţia „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” în multe activităţi, a semnat şi a înmânat diplome fără să aibă această calitate oficială.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
8.9 ° C
9.6 °
6.1 °
74 %
1.7kmh
0 %
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...