spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocalPaştele târziu face gaură în bugetul botoşănenilor (VIDEO)

Paştele târziu face gaură în bugetul botoşănenilor (VIDEO)

Data târzie la care va fi sărbătorit Paştele în acest an face ca preţul unui miel să sară în aer.

În acest an Paştele va fi sărbătorit pe data de 5 mai. Acest aspect va aduce o povară semnificativă pentru cei care doresc să respecte tradiţia achiziţionând un miel pentru masa festivă. Asta deoarece, din cauza datei înaintate din acest an, mieii vor fi mai mari şi mai grei decât în trecut. Acesta aspect se va reflecta direct în preţurile pieţei. Cu o greutate de peste 35 de kilograme şi un preţ estimat între 18 şi 20 de lei pe kilogram, costul unui miel în viu se ridică la 700 de lei.

miel„Normal că preţul pe kilogram o să crească. Pe lângă faptul că ei vor consuma mai mult până vor fi vânduţi, au crescut preţurile la electricitate, motorină, nutreţuri, plus salariile oamenilor. La toate astea trebuie să adăugăm şi un mic procent pentru profit”, a spus Daniel Nechifor inginer zootehnic.

Această creştere a preţurilor este resimţită în special de familiile cu bugete restrânse. Acum sunt nevoite să găsească soluţii creative pentru a face faţă noilor condiţii economice. „De unde bani de miel? Cumpărăm ciolane şi asta e. Miei sunt, carne este, sunt pline galantarele, dar bani de unde?”, se întreabă o botoşăneancă în hala de carne.

Miel împărţit la două familii

La o ferma de oi din judeţul Botoşani, mieii, au deja 7-8 kilograme la mijlocul lunii februarie. Această situaţie a determinat multe familii să se unească şi să împartă costurile. Oamenii cumpără un miel la două sau chiar mai multe familii, pentru a face faţă preţurilor crescute.

„Având în vedere greutatea mai mare a unui miel cu siguranţă o să fie situaţii în care două familii să se cupleze să cumpere un miel şi să îl împartă. Au fost situaţii şi în trecut, dar anul acesta, că vine Paştele aşa târziu şi mieii vor fi cu mult mai grei”, a pus Ciprian Chiper, inginer zootehnic.

Cu toate acestea, dorinţa de a avea un miel pe masa de Paşte rămâne puternică. Botoşănenii nu sunt dispuşi să renunţe la tradiţie. Chiar dacă preţul cărnii de miel este în creştere, iar în perioada Paştelui se estimează o creştere mult mai mare. oamenii sunt hotărâţi să facă sacrificiile necesare pentru a avea o sărbătoare tradiţională şi împlinitoare. „Ei, o să cumpărăm. Doar o dată este Paştele. E chiar o idee bună să se combine două familii la un miel, că şi aşa sunt mari. Şi jumătate de miel ajunge, mai ales că mulţi botoşăneni sunt bătrâni şi nu mănâncă prea multă carne”, a spus un alt botoşănean.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...