sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăPrima PaginăPrimărie de oraş condusă între neamuri (VIDEO)

Primărie de oraş condusă între neamuri (VIDEO)

Oraşul Flămânzi, a treia aşezare ca populaţie din judeţul Botoşani, are parte de o situaţie cel puţin ciudată, chiar în fruntea primăriei care decide soarta celor peste 10.000 de locuitori.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Primăria Flămânzi este plină de rude, soţi, copii, cumetri, nepoţi sau cumnaţi, o mare parte dintre cei angajaţi în aparatul administrativ al oraşului având cel puţin o rudă în această instituţie a statului.

„Sunt foarte mulţi înrudiţi. Majoritatea au soţul sau soţia angajaţi în primărie. Unii au şi copiii, socri sau cumnaţi. Fiecare cum şi cât a putut. Multe angajări şi schimbări s-au întâmplat în ultimul mandat al primarului Dan Oloeriu, a cărui soţie este la compartimentul de resurse umane. Adică cei care fac angajările în primărie”, a spus un angajat din cadrul Primăriei Flămânzi.

Intimidări şi infatuare din partea primarului

Reporterii „Monitorul” au încercat să obţină un punct de vedere din partea edilului cu privire la acuzaţiile care i de aduc. Prima reacţie a acestuia a fost, însă, aceea de a îi cere interlocutorului să îşi dezvăluie sursele, lucru de nepermis pentru un jurnalist. „Spuneţi numele consilierilor locali. Păi vii ca la piaţă, aşa, şi vorbeşti cu mine?”, a spus Dan Oloeriu.

În momentul în care reporterul i-a atras atenţia cu privire la tonul nepoliticos, edilul a replicat „păi ce, n-am înţeles, nu eşti persoană, sau ce, tre’ să-ţi spun şi «dumneavoastră» să-ţi spun sau n-am înţeles”.

Întrebat din nou dacă doreşte să comenteze acuzaţiile care i se aduc, primarul a insistat să afle cine sunt cei care au îndrăznit să facă publice relaţiile de familie din primărie: „spune, băi, consilierul local care te-a dus în ispită”. În momentul în care i s-au prezentat exemple punctuale de angajaţi ai primăriei care sunt rude, acesta a replicat „eşti prost informat, ca să nu spun altceva (…) ce să comentez, prostiile tale? Sunt nişte prostii”, a mai spus Dan Oloeriu.

Conversaţia integrală o puteţi asculta aici:

Ameninţări cu procese

Deşi ulterior a ameninţat, fără ezitare, cu „justiţia”, primarul arată că nu cunoaşte nici măcar legile elementare. Astfel, deşi chiar el a invocat-o, edilul a demonstrat că nu ştie Legea 544 din 12 octombrie 2001. În Articolul 5 al respectivei prevederi, pintre altele, Aliniatul 1 spune că „fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu actele normative care reglementează organizarea și funcționarea autorității sau instituției publice, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice, numele și prenumele persoanelor din conducerea autorității sau a instituției publice și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice”.

Mai mult, aceeaşi lege spune că „autoritățile și instituțiile publice au obligația să publice și să actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informațiile” enumerate mai sus.

Conform paginii oficiale a primăriei Flămânzi, cele mai recente declaraţii de averi şi de interese sunt din 2022, iar organigrama primăriei este actualizată pe 31 august 2022. Conform acesteia, Primăria Flămânzi are 99 de funcţii, dintre care ocupate erau 38, la finele lui 2022. Dintre acestea, potrivit surselor din primărie, dar şi a actelor instituţiei, aproape toţi au ca şi coleg cel puţin o rudă.

Soţia primarului răspunde de angajări

Astfel, schema rudelor începe chiar din vârful primăriei. Primarul Oloeriu Dan merge la muncă în fiecare zi alături de soţia lui. Elena este inspector superior în cadrul compartimentului de resurse umane. Practic, exact biroul prin care se fac angajările în toate departamentele primăriei.

O verişoară de-a primarului, Dana Elena, este administrator în cadrul Compartimentului administrativ. Deşi nu este rudă a acestuia, Marius Apostol, fostul consilier al primarului, acum are un post de inspector în cadrul compartimentului de cadastru al primăriei.

Viceprimarul Ioan Guraliuc îl are pe fiul Alexandru în primărie, alături de el. Acesta este angajat ca inspector la compartimentul de Achiziţii al primăriei. Până nu demult, soţia vicelui, Marinela, a fost director adjunct la Liceul Flămânzi, unitate în subordinea primăriei. Chiar unitatea şcolară unde un copil a fost incendiat în timpul orelor de către colegi de clasă.

Între timp, aceasta și-a dat demisia din această funcție.

Clanul Rebenciuc

Alţi angajaţi cu numele de Guraliuc, dar la care nu s-a putut stabili cu certitudine un grad de rudenie cu viceprimarul, sunt Dumitru şi Constantin, şoferi în cadrul SVSU. Acolo unde şef este membrul uneia dintre cele mai numeroase familii din primărie.

Reprezentantul acesteia este Dan Rebenciuc, care este consilier superior la Achiziţii Publice şi Proiecte. Soţia, Paula, este angajată la Arhivă, în timp ce fiul, Andrei, la Evidenţa Populaţiei, ca inspector superior. Soţia acestuia, Adriana, este şi ea angajată, la Cadastru. Cumnatul lui Dan Rebenciuc este Neculai, şeful SVSU, iar cumnata este şi ea angajată la centrul pentru persoane vârstnice.

Airinei Valentin este șeful firmei Local Servicii, care aparţine primăriei. Lenuţa, soţia acestuia, este angajată la Taxe şi Impozite. Codreanu Elena este cumnata şi este şi ea la Taxe şi Impozite. Tot la Taxe şi Impozite lucrează şi Mircea Călin, iar soţia acestuia, Elena, este angajată a bibliotecii, aflată tot în subordinea primăriei.

Pe lângă aceştia, alte familii, în care cei doi soţi lucrează în cadrul primăriei, sunt Todirenchi, Ştefănucă, Prodan, Gafiţă, Călin, Sadagurschi sau Brânză.

„Acolo totul este pe cumetrii”

Unul dintre consilierii locali din Flămânzi, care însă nu a dorit să îşi decline identitatea, tocmai din cauza presiunilor care se fac la nivel intern, a rezumat, însă, întreaga activitate din conducerea oraşului Flămânzi.

„Acolo totul este pe cumetrii, pe rubedenii. Situația este de vreun an și ceva. Soția domnului primar este șefa de la Resurse Umane. Adică este singură, oricum e șefa acolo, nu mai este altcineva. Sunt o mulțime de rude între ei. Soț, soție, noră. Sunt unii câte patru dintr-o familie, acolo iau micul dejun și prânzul toți în primărie. De atâta timp trebuiau să verifice cu adevărat. Sunt multe, dar asta e situaţia. Nici nu există transparență.

Toate posturile se ocupă, nici nu știi cum se ocupă, nu știm nici noi. Dacă nu știi pe cine trebuie, ai şanse să intri în primărie sub 10%, 5% chiar. Mie mi se pare că este de la nivel înalt să fie cumetrii în primărie, pentru că este ceva de groază, nepotisme, urât de tot. Mi se pare că toată localitatea este condusă de veri, verișori și tot felul de rude. E mult, parcă prea mult și urât că s-a ajuns aici. Până când și cei propuși pentru Consiliul Local acum sunt neamuri între ei, ca să ridice toți mâna când trebuie”, a spus acesta.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
17 ° C
18.8 °
15.5 °
96 %
2kmh
68 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi adevărat că doar ceasul rău şi pisica neagră te aduc aici.

EDITORIAL

Acum ceva timp discutam cu un corporatist care, printre altele, se plângea de programul infernal. Prea multă muncă, prea multe sarcini și prea puțin...

EPIGRAMA ZILEI

Starea lui, cumva ciudată Nu este deloc ingrată Și așa o să rămână Deși mulți ... îl au la mână!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...