joi, octombrie 10, 2024
AcasăPrima PaginăBormașina, noul clopoțel la început de an școlar în Botoșani (video)

Bormașina, noul clopoțel la început de an școlar în Botoșani (video)

Luni, 9 septembrie, aproximativ 59.000 de elevi botoșăneni au pășit pragul unităților de învățământ pentru a începe un nou an școlar, într-un context marcat de schimbări și provocări semnificative.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Elevii s-au bucurat de revederea cu colegii și profesorii, chiar dacă sunetul clopoțelului a fost înlocuit cu cel de bormașină. Cei mai emoționați au fost bobocii din învățământul primar, dar și elevii care au intrat în clasa a V-a și a IX-a.

Acolo unde ministerul a aprobat „Școala Altfel” sau „Școala Verde” chiar din debutul anului școlar, elevii au fost privați de bucuria întâlnirii la careu deoarece unitățile de învățământ nu au mai organizat tradiționala festivitatea, printre care și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani.

Politicienii nu au mai făcut baie de mulțime 

Dacă în anii anteriori nu lipseau din peisaj politicienii botoșăneni, care profitau de ocazie pentru a face o baie de mulţime, anul acesta, când unii elevi sunt relocați și alții învață în 2-3 schimburi, au fost absenți în mare parte. Totuși, nu au ratat ocazia și au transmis mesaje de încurajare de la distanță, pe rețele de socializare.

Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani a marcat începutul noului an școlar cu o festivitate scurtă pe terenul de sport. Atât elevii, cât și profesorii din această unitate de învățământ vor trebui să se adapteze celor trei schimburi impuse de reabilitări, unde orele de curs și pauzele sunt reduse cu câte cinci minute.

„Va intra în școală, pentru început, schimbul întâi. Apoi, peste 40 de minute, vor intra elevii din schimbul doi, clasele pregătitoare și a I-a. Între timp, vă organizați pe terenul de sport cu profesorii dumneavoastră și veți intra în școală însoțiți de aceștia”, a spus Artimizia Merticaru, directorul școlii.

Pe de altă parte, mama unei eleve de la Școala Gimnazială „Elena Rareș” a spus că „ni se zice că totul este sub control, nu credem, vă dați seama. Încă nu spunem nimic, vom vedea cum decurg lucrurile de acum. O mutam la altă școală, dar unde sunt condiții mai bune?”.

Festivități organizate în parc și la Sala Polivalentă

La Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani festivitatea a debutat cu slujba de binecuvântare pentru copii, părinți și cadre didactice. Spre deosebire de anii anteriori, evenimentul s-a ținut în parcul de lângă liceu din pricina lucrărilor de reabilitare. De asemenea, elevii Școlii Gimnaziale nr. 12, care sunt relocați la Liceul „Alexandru cel Bun” și la Școala 17, s-au adunat pentru festivitate pe esplanada de la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani.

Cupolă de flori pentru boboci

Spre finalul festivității, conducerea Liceului Pedagogic a propus un joc inedit pentru cei mai mici. Jocul a fost a avut rolul de a demonstra ce însemnă prietenia colectivului de la Pedagogic. Totodată, pentru bobocii, elevii mai mari au organizat o primire deosebită, podul de flori pe sub care pășesc pentru prima dată în școală.

Mirela Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, susține că lucrările de reabilitare erau necesare și a încercat să găsească cele mai potrivite soluții pentru elevii săi.

„Începem un an școlar cu anumite provocări în ceea ce privește spațiul în care ne vom desfășura activitatea. Școala este în reconstrucție, de aceea a trebuit să relocăm sălile de clasă la decizia inspectorului general al Inspectoratului Școlar, care s-a consultat cu noi și cu directorii de la alte școli. Atunci am găsit soluții care să nu afecteze foarte mult procesul didactic, deci învățăm în continuare dimineață și după amiază. Învățăm dimineața cu clasele primare, gimnaziale, a XII-a și clasele de pedagogie. După amiază rămân clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, care nu sunt de pedagogie. Vom învăța cu o parte dintre elevi în internatul liceului, efectivele mai mici de elevi, iar cu altă parte de elevi, respectiv 20 de clase sunt relocate în clădirea principală a Liceului „Elie Radu”, 10 dimineața și 10 după amiaza”, a declarat Mirela Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Chiar și în aceste condiții, elevii Liceului Pedagogic sunt optimiști. „Sunt a XI-a și nu pot să spun că am emoții, chiar nu. O să fie puțin stresantă a XI-a, încep profesorii să ne streseze cu bacul, în rest sunt bine. Nu mă interesează unde mergem și ce facem, doamna directoare se ocupă, profesorii, are cine”, a spus o elevă a Liceului Pedagogic „Nicole Iorga”.

„Trebuie să vă călăuziți pașii mult mai apăsat pe drumul educației”

Pe de altă parte, festivitatea de la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani a fost dedicată atât elevilor care aparțin unității de învățământ, cât și celor relocați acolo, printre care Școala Gimnazială nr. 10, Grădinița nr. 15 și Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe”.

Aici și-au făcut apariția și o parte dintre oficialități, respectiv liberalul Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean, Bogdan Buhăianu, viceprimarul PSD al municipiului Botoșani, dar și Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.

„O zi deosebită, o zi cu o încărcătură emoțională destul de mare, cel puțin pentru cei care vin în clasa a IX-a și în clasa a V-a . Aș vrea să cred că vă bucurați voi, elevii, de aceste clipe de reîntâlnire cu prietenii, colegii pe care îi aveți, de reîntâlnirea colegilor mei profesori. Cred că este momentul în care dumneavoastră, dragi elevi, să vă gândiți că trebuie să vă călăuziți pașii mult mai apăsat pe drumul educației și să faceți alegerile care sunt cele mai bune pentru voi pentru a vă continua parcursul pe care îl aveți în viață”, a transmis Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.

Ulterior, Valeriu Iftime și Bogdan Suruciuc s-au mutat la Liceul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, acolo unde este director Paul Octav, consilier local din partea PNL.

Unde vor învăța elevii botoșăneni:

  • Colegiul Național Mihai Eminescu – în 2 schimburi;
  • Liceul de Artă Ștefan Luchian  – elevi relocați la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” și la        Liceul cu Program Sportiv
  • Liceul Pedagogic Nicolae Iorga – relocați la Liceul Tehnologic „Elie Radu” și în internatul    Liceului Pedagogic;
  • Școala Gimnazială nr. 7 –  în 2 schimburi în corpul A;
  • Școala Gimnazială nr. 10 – o parte în corpul în care s-au finalizat lucrările și o parte la      Colegiul Național „A.T. Laurian”;
  • Școala Gimnazială nr. 11 – relocați la Școala 14;
  • Școala Gimnazială nr. 12 – relocați la Liceul „Alexandru cel Bun” și la Școala 17;
  • Școala Gimnazială nr. 13 – în 2 schimburi pe un palier al școlii;
  • Școala Gimnazială nr. 2 – la Grădinița 22 și la Liceul „Petru Rareș”;
  • Școala Gimnazială Elena Rareș – în 3 schimburi;
  • Grădinița nr. 15 – relocați la Colegiul Național „A.T Laurian”;
  • Grădinița nr. 19 – relocați la Liceul „Alexandru cel Bun”;
  • Seminarul Teologic Sf. Gheorghe – relocați la Colegiul Național „A.T Laurian” și la Școala  „Sfântul Nicolae”.
  • Școala Specială „Sfântul Stelian” – relocați la Liceul „Elie Radu” și Liceul „Dimitrie               Negreanu”.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
câțiva nori
15.6 ° C
15.6 °
13.2 °
75 %
1kmh
12 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
15 °
Dum
16 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

E ca-n politică, altfel stau lucrurile când câștigi.

EDITORIAL

Haosul de pe piața imobiliarelor nu mai reprezintă o surpriză decât pentru autorități, în rest cam toată lumea știe cum stă treaba. Cam toată...

EPIGRAMA ZILEI

Încă o dat-am constatat Că dragostea e oarbă Văzând cum corbul s-a cuplat C-o … coarbă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...