O tânără de 33 de ani, reținută pentru delapidare și exercitarea ilegală a profesiei de asistent medical, a fost eliberată din arestul poliției după 24 de ore. Aceasta este acuzată că ar fi furat 28.000 de lei destinați bătrânilor cu handicap și că a practicat profesia de asistent medical fără a avea calificările necesare. Potrivit anchetatorilor, femeia ar fi pierdut banii la jocuri de noroc.
Tânăra, angajată din vara anului trecut la un cămin de bătrâni din Botoșani, avea sarcina de a supraveghea și administra tratamente bolnavilor internați. Conform surselor din anchetă, ea ridica banii pentru 12 dintre cei 16 beneficiari ai căminului, care aveau handicap grav. În fiecare lună, suma ridicată de femeie era de 28.000 de lei, bani acordați de Direcția de Asistență Socială. În luna august, femeia s-a prezentat la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani pentru a ridica acești bani, însă suma nu a mai ajuns la cămin. Potrivit surselor, banii ar fi fost pierduți la jocuri de noroc, fapt care a declanșat ancheta poliției.
Falsul de asistentă medicală, descoperit de poliție
În cadrul cercetărilor, polițiștii au aflat că tânăra nu deținea niciun document care să ateste că este asistentă medicală. Ea nu figura în evidențele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMR) și nu deținea avizul necesar pentru a practica această profesie. De asemenea, există suspiciuni cu privire la diploma de absolvire prezentată de femeie, care a declarat că a urmat cursurile unui centru privat de pregătire. Acest aspect urmează să fie verificat în detaliu de anchetatori.
„Din cercetări, a reieșit faptul că aceasta, la data de 13 august a.c., și-ar fi însușit pe nedrept peste 28.000 de lei, sumă încasată pe semnătură de la o instituție publică și care era destinată unei asociații de îngrijire a persoanelor vârstnice. Totodată, aceasta și-ar fi însușit pe nedrept medicamente care aparțineau beneficiarilor aceleiași asociații și ar fi practicat profesia de asistent medical generalist fără a deține avizul necesar”, a arătat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Percheziții și posibile consecințe
Pe 12 septembrie 2024, polițiștii au efectuat patru percheziții domiciliare, atât la locuințele unor persoane fizice, cât și la căminul unde tânăra lucra. În urma acestor acțiuni, au fost ridicate mai multe probe, care vor fi folosite pentru a clarifica detaliile cazului. Dacă acuzațiile se dovedesc adevărate, femeia riscă o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare. Autoritățile iau în calcul și instituirea unui sechestru pe bunurile acesteia, pentru a recupera măcar o parte din suma delapidată.