joi, decembrie 12, 2024
HomeLocalLuptă cu sevrajul alcoolic pierdută de un botoşănean. Unde puteţi cere ajutor...

Luptă cu sevrajul alcoolic pierdută de un botoşănean. Unde puteţi cere ajutor pentru a evita o tragedie

Alcoolul poate să ucidă prin consumul excesiv, dar şi prin renunţarea bruscă la această patimă. Un tânăr în vârstă de 34 de ani, din Botoşani, a avut parte de o moarte în chinuri după ce a încercat să se lase de băutură. Acesta a murit sub ochii mamei sale, în stare de şoc, şi a cadrelor medicale chemate să îl salveze.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Nenorocirea a avut loc într-o gospodărie din marginea oraşului, miercuri dimineaţă. Tânărul, un consumator fervent de băuturi alcoolice, s-a decis de câteva zile să renunţe complet la băutură.

În dimineaţa fatidică, acesta a început să se simtă rău. I-a spus mamei sale că avea frisoane, dureri în corp, deşi nu avea febră. Tremura însă în continuare, semne ale unui sevraj puternic. La un moment dat, starea lui s-a agravat şi a încetat să mai respire.

Ajutor cerut de mamă

Totul sub ochii mamei lui speriate. Femeia a sunat imediat la 112, cerând ajutorul cadrelor medicale.

În scurt timp, la faţa locului a ajuns un echipaj cu medic al SMURD. „Cel mai probabil a survenit o tulburare de ritm cardiac, în urma căreia s-a instalat stop cardio-respirator. S-a procedat imediat la începerea protocolului de resuscitare, dar din păcate bărbatul nu a răspuns la manevrele de resuscitare. Cazul a fost anunţat şi organelor competente”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonator UPU-SMURD.

Cererea de ajutor este vitală

Medicul spune că persoanele care doresc să scape de acest viciu trebuie să conştientizeze că au nevoie de ajutor şi acest procedeu trebuie îndrumat de un specialist, pentru a evita situaţiile grave.

„Dependența de alcool este o problemă gravă, care nu poate fi rezolvată decât cu ajutor, de multe ori specializat, și cu multă voință din partea persoanei afectate.

Pentru renunțarea propriu-zisă la alcool, persoana dependentă trebuie nu doar să își dorească să combată dependența, ci și să ceară ajutor. Partenerul de viață, rudele, prietenii apropiați, cadrele medicale și grupurile de sprijin pentru alcoolici pot oferi ajutor semnificativ persoanei care vrea să renunțe la consumul de alcool”, a mai spus medicul urgentist.

Cui vă puteţi adresa

Un psiholog sau un medic psihiatru poate ajuta pacientul să trateze dependența de alcool, atât prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, cât și cu ajutorul unor medicamente antidepresive sau anxiolitice, care sprijină pacientul să își învingă și aceste probleme care pot apărea fie în paralel cu consumul abuziv de alcool, fie ca simptom de sevraj alcoolic.

Medicul generalist poate oferi, de asemenea, un tratament împotriva alcoolismului, care să ajute pacientul să stea departe de consum. Medicamentele pentru dependența de alcool conțin substanțe care provoacă reacții fizice agresive atunci când pacientul consumă alcool.

Greața, vărsăturile, bufeurile și durerile de cap sunt principalele simptome care apar dacă pacientul bea alcool în timp ce ia un asemenea tratament. Chiar dacă pe termen scurt un asemenea tratament are rezultate și ajută pacientul să se abțină, pe termen lung rezultatele nu vor persista decât dacă este folosit în paralel cu psihoterapia.

Alcoolul este un drog

Alcoolul este considerat un drog psihoactiv popular, fiind consumat în mod obișnuit în mediile sociale. Etanolul, sau alcoolul etilic, este ingredientul intoxicant al băuturilor alcoolice, care produce senzația de beție.

Când este ingerat, aproximativ 20% din alcool este absorbit prin stomac, iar restul de 80% este absorbit prin intestinul subțire. Alcoolul își croiește drum către restul corpului prin fluxul sangvin și începe să perturbe funcționarea normală a sistemelor corpului.

Ficatul metabolizează majoritatea alcoolului care a fost consumat, dar consumul de alcool excesiv și pe termen lung poate pune presiune asupra acestui organ, ceea ce poate cauza probleme de sănătate asociate. În creier, alcoolul interacționează cu neurotransmițătorii și influențează funcționarea normală a dispoziției, a conștientizării și a percepției.

Consecinţe severe

Dependența de alcool sau alcoolismul apare atunci când dorința și nevoia fizică a individului de a consuma alcool nu pot fi controlate, în ciuda impactului negativ pe care îl are băutura asupra vieții sale.

Statisticile efectuate la nivel mondial arată că, anual, în lume mor peste 3,3 milioane de oameni din cauza consumului abuziv de alcool. Consumul frecvent și abuziv de alcool produce schimbări la nivelul chimiei creierului, iar astfel individul devine incapabil să se abțină, cu toate că la un moment dat poate să conștientizeze că are o problemă.

„Dependența de alcool are urmări severe în toate aspectele vieții persoanei afectate. În primul rând, apar problemele de sănătate precum ficatul mărit, ciroza hepatică, malnutriția, deficitul de vitamina B, anemia, afecțiunile gastrice și nu numai”, a apreciat medicul Ramona Guraliuc. De asemenea, și sănătatea psihică este afectată de această problemă. Depresia, anxietatea și alte tulburări similare pot apărea pe fondul consumului de alcool ori pe fondul renunțării la acesta – sevrajul alcoolic provoacă adesea anxietate.

Medicul psihiatru sau medicul de familie al persoanei dragi îi poate evalua tiparele de consum, îi poate evalua starea generală de sănătate și orice tulburări asociate și poate oferi recomandări de tratament. Dacă este cazul, medicul poate chiar să prescrie medicamente aprobate pentru a ajuta la tratarea dependenței de alcool.

Grupuri de sprijin

Participarea la un program în 12 pași sau la un alt grup de sprijin este una dintre cele mai frecvente opțiuni de tratament pentru abuzul și dependența de alcool. Întâlnirile AA (alcoolicii anonimi) și grupurile similare permit persoanei dragi să petreacă timp cu alții care se confruntă cu aceleași probleme.

Pe lângă reducerea sentimentului lor de izolare, persoana poate primi sfaturi pentru a rămâne sobru și pentru a se descărca de la alții care își înțeleg propriile lupte. Studiile sugerează că legătura socială oferită de aceste grupuri poate ajuta persoana iubită să-și dezvolte încrederea în propria capacitate de a evita alcoolul în situații sociale și să le susțină sobrietatea.

Tratamentele comportamentale includ sesiuni de terapie individuală, de grup și de familie. Acestea vă pot ajuta persoana iubită să identifice cauzele profunde ale consumului de alcool, să repare relațiile deteriorate, să dezvolte abilități de a opri sau de a reduce consumul de alcool și să învețe cum să facă față declanșatorilor de alcool care ar putea determina recăderea acestora.

Şi la Botoşani există un astfel de sprijin. Detalii despre acest subiect, dar şi poveşti ale oamenilor care au apelat la el puteţi afla aici. 

Care sunt semnele dependenţei de alcool

O persoană are semnele unei dependențe de alcool dacă:

– neglijează în mod regulat responsabilitățile de acasă, de la serviciu sau de la școală, deoarece este în stare de ebrietate sau mahmureală;

– consumă alcool des sau mai mult decât intenționa;

– minte sau încearcă să ascundă cât consumă;

– a leșinat sau nu-și amintește ce a spus sau a făcut atunci când consuma alcool;

– continuă să bea chiar și atunci când provoacă probleme în relațiile lor cu ceilalți;

– utilizează alcool pentru auto-vindecarea unei probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburarea bipolară.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.2 ° C
2.2 °
1.6 °
92 %
2.7kmh
100 %
joi
2 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
5 °
lun
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

E clar, Elisabeta Lipă a pus ochii pe scaunul Doinei Federovici.

EDITORIAL

Șocul și groaza înregistrate după primul tur, dar mai ales după decizia CCR de anulare a scrutinului prezidențial nu cred că luau o așa...

EPIGRAMA ZILEI

De treci codrii de aramă Îți vine să-njuri de mamă Când vezi c-ai lăsat în spate Numai rumeguș și cioate...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...