Pompierii militari și voluntari, sprijiniți de jandarmi, au intervenit, în localitatea Prisăcani, orașul Flămânzi, pentru evacuarea mai multor persoane din gospodăriile afectate de inundații. Acțiunea s-a desfășurat pe strada Canalului, acolo unde apele râului Miletin, dar și cele scurse de pe versanți au inundat 14 gospodării. 13 persoane au fost evacuate din locuințe și duse, în siguranță, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitatea Nicolae Bălcescu sau la rude.
De la instituirea codului portocaliu de ploi însemnate cantitativ și inundații, au mai fost efectuate evacuări în următoarele localități:
– Horoghiuca – 2 adulți și un copil. Au fost evacuate de forțele ISU Botoșani și SVSU Coșula. Acestea au fost cazate la rude.
– Stroiesti – 4 adulți și 3 copii. Au intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca siSunt cazate la rude.
Mai multe echipaje ale ISU Botoșani, ISU Cluj, autoritățile locale și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență sunt în teren și intervin pentru protecția gospodăriilor prin dispunerea de saci de nisip, evacuarea apei din gospodării, respectiv evacuarea populației, la nevoie.
Cele mai afectate localități sunt: Prisăcani (orașul Flămâzi) , Stroiești (comuna Lunca), Pădureni (comuna Coșula).
Acțiunile în teren sunt coordonate de prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, dar și de inspectorul șef al ISU Botoșani, col. Dan Decebal Muraru.
Recomandări pentru populație în zonele cu risc de inundaţii
Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus operaționalizat Centrul Operaţional Județean de Coordonare și Conduceți a Intervenției.
Populația este rugată să respecte recomandările autorităților și să urmărească informațiile oficiale transmise prin canalele de comunicare ale ISU Botoșani și ale autorităților locale.
Echipajele ISU Botoșani rămân mobilizate 24 din 24 de ore, cu tehnică de intervenție pregătită pentru acțiuni de evacuare, salvare sau sprijin logistic, acolo unde va fi necesar.
Instituția Prefectului și ISU Botoșani monitorizează permanent situația și asigură populația că toate măsurile sunt luate pentru protejarea vieților și bunurilor cetățenilor.
🚨IMPORTANT
- Evitați deplasările în zonele afectate de codul portocaliu, mai ales în apropierea râurilor sau a cursurilor de apă cu debit crescut.
Nu traversați râurile prin vaduri sau poduri improvizate.
- Îndepărtați din curți sau grădini obiectele care pot fi luate de apă și curățați șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea apei.
- Pregătiți un bagaj de urgență, care să conțină: acte de identitate, apă, alimente neperisabile, lanternă, medicamente de bază și obiecte de primă necesitate.
- Urmăriți informările oficiale transmise de autorități prin canalele ISU, radio, TV și rețele sociale.
- Respectați indicațiile pompierilor, jandarmilor și ale autorităților locale, în cazul unei evacuări preventive.