Comunicat PNL: Dezvoltăm Botoșaniul cu BANI EUROPENI!

80 de miliarde euro sunt la dispoziţia României pentru investiţii şi modernizare: o oportunitate ce poate fi exploatată la maximum doar de un guvern PNL.

Criza sanitară a dat peste cap economiile europene. Uniunea Europeană s-a repliat şi a introdus, până în 2024, a introdus, temporar, o măsură de urgenţă: 750 miliarde euro pentru redresarea economiilor europene. României îi vor reveni 80 miliarde euro – fonduri nerambursabile. Anticipând acest context, Guvernul Orban a lansat în vară cel mai mare plan de investiţii de după 1989, „Reclădim România”. A fost o schimbare radicală de paradigmă privind dezvoltarea economică, de la consum la investiţii, a fost continuarea firească a ceea ce demonstraseră, în ultimul deceniu, administraţiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiţii şi folosirea instrumentului fondurilor europene asupra modelului pesedist bazat pe consum nesăbuit.

Accesarea banilor europeni presupune trei lucruri: stabilitate politică şi eliminarea blocajelor PSD, o administraţie liberală cu majoritate solidă în Parlament şi parteneriat al Guvernului cu Preşedintele Iohannis, care a negociat la Bruxelles cele 80 miliarde euro pentru dezvoltarea şi modernizarea României.

Guvernarea PNL a deschis în vară şi calea către finanţare europeană a racordării populaţiei la reţeaua de gaze naturale. Programul „Reclădim România” a alocat un miliard euro fonduri europene pentru extinderea reţelei şi racordarea gospodăriilor românilor la gaze naturale. Planul naţional de investiţii şi relansare economică“ prevede dublarea, la nivel naţional, a locuinţelor conectate la reţeaua de gaze. Obiectivul acestui plan este extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale astfel încât 70% din locuinţele la nivel naţional să fie conectate la reţeaua de gaze, de la 35% în prezent. Pe lângă finanțarea europeană de un miliard de euro, Guvernul PNL a adoptat la începutul anului o ordonanţă de urgenţă privind demararea Programului pentru Introducerea de Gaze Naturale în locuinţele încălzite cu combustibil fosil. Programul are o valoare de 500 de milioane de euro şi vizează 200.000 de gospodării.

Din vara acestui an, mai exact din luna august, primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorităţi publice locale, pot să depună proiecte prin care să asigure racordarea la reţeaua de gaze a cel puţin câte 1.000 de gospodării şi să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt şi Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populaţiei.

Mai mult decât atât, racordarea la gaze va fi gratuită pentru toate persoanele fizice, indiferent unde e locul de consum, și se face în cel mult 90 de zile. Autoritatea de Reglementare a elaborat un nou regulament de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, de care este nevoie ca urmare a ultimelor modificări ale legii energiei. Toți consumatorii casnici vor fi racordați gratuit, după ce regulamentul va intra în vigoare. Pe scurt spus, oamenii care vor să se racordeze la gaze acasă trebuie să țină minte trei lucuri: firma de distribuție e obligată să îi racordeze, la cerere, oriunde ar fi locul de consum, racordarea este gratuită iar procesul trebuie finalizat în 90 de zile de la obținerea autorizației de construire a instalației de gaze.

Realizat de TekIT Web Electronics SRL la comanda Partidului Naţional Liberal, filiala Botoşani, Cod mandatar financiar: Cod AEP 11200025

Deja ai votat!