Comunicat PNL: STOP DEZINFORMĂRII PSD- ÎNAINTAREA DEMISIEI PENTRU A NU ÎNCASA PENSII SPECIALE ESTE O TEMĂ DE CAMPANE FALSĂ

0

Marcel Ciolacu, liderul PSD dă dovadă de populism și ipocrizie prin  afirmația că va pierde pensia specială dacă va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat.  Cei care îşi dau demisia fie nu înțeleg deloc legea, fie vor să manipuleze emoția alegătorilor dând dovadă de cinism şi ipocrizie. Să faci asemenea trucuri electorale cu două săptămâni înainte de alegeri, când tu ştii că nu vor produce niciun efect concret, înseamnă că iți desconsideri alegătorii şi le subestimezi inteligența.

În primul rând, neterminarea mandatului nu conduce la pierderea pensiei speciale, scrie foarte clar ȋn legea iniţiată şi votată chiar de pesediştii lui Marcel Ciolacu, Legea nr. 357/2015. Asta ȋl face pe Ciolacu un populist mincinos. În al doilea rând, numele lui Marcel Ciolacu apare pe lista inițiatorilor proiectului de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Asta ȋl face pe Ciolacu un ipocrit.

Semnătura lui Marcel Ciolacu pe proiectul de lege se regăsește la poziția 75 pe lista de inițiatori. Iată ce scria, printre altele, în motivarea proiectului de lege semnată și de Marcel Ciolacu : ”La momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputații și senatorii au dreptul la indemnizație pentru limită de vârstă ca un drept firesc, echitabil și compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară.” O dovadă a faptului că Parlamentul plăteşte pensii speciale pentru mandat incomplet este cea mai mică pensie primită de către un parlamentar, 2883 de lei/lună, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni. Informația apare într-o adresă oficială a Senatului României cu numărul 234/A din 31.01.2020.

Conform art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor): ”Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.” Textul legii se citeste şi se interpretează astfel: orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani.

Ca să înțelegem, luăm 3 exemple:

  1. deputat cu mandat incomplet timp de 2 ani – pensie specială pentru 4 ani;
  2. deputat cu mandat complet timp de 4 ani – pensie specială pentru 4 ani;
  3. deputat pentru 6 ani – pensie specială pentru 6 ani.

Cum în urma demisionarilor, supleanții vor ocupa demnitățile publice din Parlament, practic efectul pervers al demisiei în masă a unor parlamentari este că numarul de beneficiari de pensii speciale se va dubla şi vor da niste sinecuri bune de bifat unor colegi de partid.

Singura soluție este reforma liberală a sistemului de pensii prin eliminarea pensiilor speciale, aplicarea generală a principiului contributivității, cu excepția personalului militar, creșterea pensiilor în funcție de creșterea salariilor și implicit a contribuțiilor la sistemul de pensie, și majorarea transferurilor din contribuțiile sociale pentru Pilonul 2 de pensii la 4,75% din salariul brut.

Acestea sunt angajamentele PNL din Programul de guvernare #DezvoltămRomânia pentru 2021 – 2024 care vor duce la eliminarea privilegiilor și a inechităților din sistemul public de pensii și la creșterea pensiilor în plată cu 46% până în 2024 față de valoarea lor din 2019 și la creșterea valorii pensiilor private din Pilonul 2 cu aproape 30%.

Eliminarea pensiilor speciale și creșterea echitabilă a pensiilor se pot face serios doar cu o nouă majoritate democratică care să lucreze în Parlament în interesul cetățenilor și nu pentru propriile privilegii.

Realizat de TekIT Web Electronics SRL cod AEP 11200025

Deja ai votat!
se încarcă...