joi, aprilie 18, 2024
AcasăPublicitateComunicat post eveniment: Închiderea proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală”

Comunicat post eveniment: Închiderea proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală”

Joi, 29.09.2022, la Centrul Star of Hope din Dimăcheni (Botoşani) a avut loc evenimentul de închidere a proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală”, cu sprijinul financiar Active Citizen Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

La eveniment au participat subprefect Tiberiu Manolache (subprefect Botoşani), Doina Nacu Manole (director DGASPC Botosani), Valentin Alexandru Colbu (director adjunct), Marinel Moruzi Marinel ((primar Dimăcheni), Maria Pintea (viceprimar Dimacheni), Dumitriţa Bidalac (consilier educativ), Aurora Vatamaniuc (preşedinte executiv Fundaţia Star of Hope Romania), alături de echipa Centrului Star of Hope Dimăcheni coordonată de Camelia Topală, copii şi părinţi beneficiari ai proiectului.

Atmosfera a fost cu adevărat festivă şi deloc plicticoasă. Motivul? Invitaţii au avut parte de surprize pregătite atât de mame (care au arătat cu bucurie covoarele ţesute de mâna lor în cadrul proiectului), cât şi de către copii, care au uimit participanţii printr-un dans surprinzător şi inedit (Dansul umbrelei). A fost modul în care copiii şi mamele au ales să mulţumească cu onestitate pentru tot ce a oferit comunităţii din Dimăcheni acest proiect.

Scopul acestui proiect a fost creșterea capacității grupurilor vulnerabile, inclusiv a cetățenilor romi și a tinerilor, din comunele interetnice și insuficient deservite: Valea Seacă (Bacău) și Dimăcheni (Botoşani) – în vederea minimalizării excluziunii și injustiției sociale și dezvoltarea abilităților de integrare.

Proiectul a ajutat 170 de persoane (din care 15 vor fi tineri și 50 romi) aflate în risc de sărăcie sau excludere socială să participet la acțiuni de creștere a capacității și a abilităților de integrare. A oferit servicii sociale prin activități de educare și formare competențe unui număr de 77 adulți vulnerabili (din care 28 tineri și 53 de romi). 80 de copii (din care 50 romi) aflați în situații de risc au beneficiat de servicii sociale prin furnizare activități de educare – ”Școală după Școală”. Au fost înființate 2 Comitete Comunitare Consultative şi s-au desfăşurat 10 acțiuni comunitare. De asemnea, la fel de importantă este platformă online https://dezvoltarelocala.ro/ dezvoltată în cadrul acestui proiect şi care care se actualizează automat, asigurând accesul simplu pentru oricine.

Mai trebuie adăugat şi faptul că, pe parcursul celor 20 de luni de implementare a proiectului, copiii au beneficiat de servicii de educare de tip ”Școală după Școală”, iar adulții – de suport pentru educare și formare, susținere pentru creșterea capacității și a abilităților de integrare. Pentru dezvoltarea abilităților profesionale ale adulților au fost organizate ateliere de croitorie, iar doamnele din cele două comunități s-au arătat extrem de interesate să învețe o meserie și să realizeze lucruri utile pentru propriile gospodării.

Înființarea Comitetelor Consultative Comunitare a atras după sine creșterea gradului de încredere în forțele proprii a oamenilor din cele două comunități. Ulterior, problemele localnicilor din Valea Seacă și Dimăcheni au fost analizate și dezbătute în vederea soluționării în cadrul unor acțiuni comunitare, 5 acțiuni în comunitatea din Valea Seacă și alte 5 acțiuni la Dimăcheni. De asemenea, reprezentanții comitetelor consultative au participat la ședințele Consiliului Local și au reprezentat vocea comunității prezentând nevoile acestora și problemele pe care le au.

Mai multe detalii şi informații, puteţi obţine de la:
Gabriela Răducanu, Coordonator proiect Fundația Star of Hope Romania
Email: gabi.r@starofhope.ro
Telefon: 0745254692
Coordonator local, Camelia Topala te. 074044829
Adina Mihălăchiuță, Responsabil comunicare proiect Fundația Star of Hope Romania
Email: adinamihalachiuta@starofhope.ro
Telefon: 0743112725

”Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechteinstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Proiect derulat de:

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.8 ° C
6.1 °
3.8 °
95 %
3.1kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...