Sfântul Pangratie

S-a născut în Antiohia. Va ajunge împreună cu părinții săi în Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și a vedea minunile lui Hristos. În Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru. Primește Sfântul Botez după Înălțarea Domnului. Mai târziu, după ce viețuiește un timp într-o peșteră, Sfântul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), în Sicilia. Aici, Sfântul Pangratie a dărâmat idolii și a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Acvilin, un comandant păgân, auzind că întreaga cetate a Tavromeniei a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o distruge. Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra lor întuneric, încât soldații, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei. Așa a fost salvată cetatea prin rugăciunea lui Pangratie.

Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducător al Siciliei.

 

Luați aminte părinților că nu e glumă cu viața copiilor pe care îi ai sau vrei să-i ai. Ești răspunzător de ei și de toata viața lor, căci cum le-ai dat-o așa o au! Şi copiii tăi te vor judeca pe tine după cum bine știți și bine pățiți. Iar când te-or supăra, fii cuminte și nu-i blestema ascultând de diavolul până în sfârșit, ci trage-ţi de seamă că ei îți aduc aminte păcatele tale cele nemărturisite și neispășite. Roagă-te pentru ei și roagă-te și pentru tine, chiar când te-or blestema, să te ierte Dumnezeu.

Luați prin urmare seama și învățați pe copiii voștri și curățați duhul necurat cu care v-ați deprins a fi. Luați seama că dacă vreți să nu cădeți din creștinătate și dacă vreți să vină chipul lui Dumnezeu în noi și nu a diavolului, prin patimile sale, luptați-vă din răsputeri cu arma postului căci după cum vedeți postul este ucigașul patimilor pentru că este și dar de la Dumnezeu dat tuturor celor ce luptă lupta cea bună. Faceți începătura aceasta și veți vedea cum vi se va înnoi viața și vi se va liniști casa.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!