joi, martie 28, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ermolae, Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul, Sfântul Iacob din Alaska

Sfântul Ermolae, Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul, Sfântul Iacob din Alaska

Sfântul Ermolae

A fost preot în Nicomidia în timpul împăratului Maximian (286-305). Sfântul Ermolae s-a numărat printre cei două mii de mucenici arși de vii din porunca împăratului. Însă, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Ermolae, împreună cu alți doi preoți, Ermip și Ermocrat, au scăpat nevătămați din foc.

Din viaţa Sfântului Pantelimon aflăm că acesta trecea în fiecare zi prin faţa casei lui Ermolae. Într-o zi, Sfântul Ermolae l-a poftit în casă și i-a spus că Hristos este singurul doctor adevărat, care a venit să ne mântuiască fără plată. La auzul acestor cuvinte, în Pantelimon s-a aprins dorul după Hristos, încât, la scurt timp, a primit botezul de la acesta.

Sfântul Ermolae a fost torturat și omorât prin decapitare împreună cu preoții Ermip și Ermocrat.

 

Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul

Este unul din cei mai renumiți sihaștri care s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea. S-a nevoit timp de 37 ani într-o peșteră, mai jos de biserica rupestră de pe masivul Cetățuia din Valea Chiliilor. În anul 1638 a trecut la Domnul. Abia în anul 1944, sfintele sale moaște au fost descoperite de părintele Pimen Barbieru, egumenul Schitului Cetățuia Negru Vodă.

 

Sfântul Iacob din Alaska

S-a născut în anul 1802, în insula Unalaska. A studiat la Seminarul Teologic din Irkutsk (Siberia) și hirotonit preot, apoi a slujit timp de 36 de ani bisericii din Alaska.

În activitatea sa misionară a întâmpinat greutăți atât din partea timpului nefavorabil pentru călătoriile sale în diferitele insule Aleutine pentru catehizare și botezuri, cât și din partea șamanilor. Când vremea nu-i permitea să călătorească spre vestirea Evangheliei lui Hristos, se ocupa cu traducerile Sfintei Scripturi și a altor cărţi sfinte, în limba localnicilor. Dar când putea să călătorească, mergea în cele mai îndepărtate colţuri ale arhipelagului Aleutinelor, ajungând chiar și la eschimoșii Alaskăi. În activitatea sa misionară a avut ca model programul Sfântului Gherman.

Purta cu el un cort pe care îl folosea ca Biserică mobilă pentru locurile în care nu exista nicio biserică sau atunci când frigul nu-i permitea oficierea slujbelor în aer liber.

A ridicat primele biserici și a oficiat slujbe în locuri în care cei mai mulți oameni nu erau botezați în numele Sfintei Treimi. Nu se mulțumea doar să-i boteze pe cei pe care îi întâlnea, ci căuta să le împărtășească cât mai mult viaţa dumnezeiască prin slujbe, spovedanie și predici.

Sfântul Iacob din Alaska a trecut la cele veșnice pe 26 iulie 1864. Biserica Americii l-a recunoscut pe Iacov ca Sfânt și l-a canonizat în anul 1994.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...