Sărbătoarea zilei – Sfântul Tihon de Zadonsk

S-a născut în anul 1724 în Rusia, din părinți creștini. A primit la naștere numele de Timotei. Din cauza morții tatălui său, diaconul Savelie Chirilov, familia pierde susținerea materială. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfântul Tihon spre creștere unui vizitiu.

A absolvit seminarul în anul 1754, într-o vreme în care scolastica era la modă. Va fi profesor de retorică în seminar, din anul 1754 până în 1758, anul când intră în monahism, primind numele de Tihon. Devine arhimandrit și egumen al Mânăstirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile și din 1763 episcop de Voronej și Eletk pentru vreme de patru ani și jumătate.

În această calitate, luptă împotriva ereticilor, păgânismului, dezvoltă învățământul din zona în care păstorea și se îngrijește să aibă în eparhia sa preoți competenți.

Decide să se retragă în singurătate în anul 1769, la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk. Aici, se adâncește în rugăciune și viaţă ascetică, încât de multe ori a fost văzut cu chipul strălucind, în extaz duhovnicesc.

Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut la cele veșnice pe 13 august 1783. A fost înmormântat într-o criptă de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk. A fost trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861.

Sfântul Cuvios Dorotei din Gaza

S-a născut în Antiohia, în jurul anului 500, într-o familie de creștini. A făcut numeroase studii, printre care și medicina. Timp de 15 ani a stat într-o mănăstire la sud de Gaza, împreună cu avva Varsanufie și avva Ioan, avându-l ca stareț pe Serid. În această mănăstire a îndeplinit ascultarea de portar, dar având în vedere studiile sale de medicină, i s-a încredințat și infirmeria mănăstirii. Odată cu moartea lui Ioan și a lui Serid, Dorotei s-a retras de aici, construind o mănăstire în apropierea acesteia. Avva Dorotei a ținut mai multe conferințe duhovnicești, care au fost publicate mai târziu sub numele de ,,Învățături”. A trecut la cele veșnice între 560 și 580.

– Preot Sandu OLIVIAN

 

 

 

Deja ai votat!