Sfântul Mucenic Mamant, Sfântul Ioan Postitorul

Sfântul Mucenic Mamant

S-a născut în Paflagonia (Asia Mica), din părinți creștini. Theodot și Rufina, părinții acestuia, pentru că nu au lepădat credința în Hristos, au fost întemnițați. Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl său a murit înainte ca acesta să se nască, iar mama sa a trecut la cele veșnice după ce l-a născut.
Mamant nu a grăit până la vârsta de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost “Mama”. Amina, văzând ca deseori copilul își striga mama, i-a pus numele Mamant.
În vremea domniei lui Aurelian a fost o crudă prigoană împotriva creștinilor. Nu au fost iertați nici copiii. Astfel, Mamant, la vârsta de cincisprezece ani, a ajuns înaintea împăratului și i s-a cerut să renunțe la credința în Hristos. Mamant a refuzat și a fost supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, ca în cele din urmă să fie aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare și l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici, fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.
Descoperit de persecutori, a fost adus din nou la judecată și ucis.

Sfântul Ioan Postitorul

S-a născut în Constantinopol și a trăit în vremea împăraților Iustin, Tiberiu și Mavrichie.
A fost patriarh al Constantinopolului după Eutihie.
El a avut postire desăvârșită și viaţă curată cu toată fapta bună, până la sfârșit, lucru pe care îl mărturisesc minunile lui.
Înfrânarea lui era în acest fel: șase zile nu gusta hrana, iar a șaptea zi gusta numai puțin din verdețurile grădinii, din pepeni, din struguri sau din smochine. Așa i-a fost hrana lui în toți anii arhieriei. De dormit dormea foarte puțin, și atunci șezând cu pieptul lipit de genunchi, înfigând o andrea într-o lumânare aprinsă și când ajungea focul lumânării la andrea, cădea andreaua într-un lighean și se scula. Iar de se întâmpla să nu audă sunetul andrelei, toată noaptea următoare o petrecea fără de somn. În rugăciune și în nevoințe multe petrecea neîncetat, luptând-se cu patimile.
A murit la bătrânețe, fiind îngropat în biserica Sfinților Apostoli.

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!