Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

S-a născut în Antiohia Siriei. La întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care se îngrijea de bolnavi în calitatea sa de medic. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24). După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie și cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogăția de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.

După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia.

Este socotit și patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când niște păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.

Constanțiu, fiul împăratului Constantin, a adus moaștele sfântului din Teba și le-a așezat în Biserica Sfinților Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinților Andrei și Timotei.

Simbolul Evangheliei sale este un taur în iconografie.

Mângâiere pentru bolnavi

Era prima aniversare a căsătoriei lor. Fotis voia să-i facă un cadou de valoare soției sale. S-a gândit însă să-i dea Ellisei libertatea de a alege.

–  Iubirea ta mă emoționează mult, i-a zis Ellisa soțului ei. Îți mulțumesc pentru că îmi dai dreptul de a alege. Aș vrea să mergem acum la magazin.

– Imediat și cu mare plăcere, a răspuns Fotis.

– Dar unde mergem, Ellisa? Aici unde mă conduci nu există magazine. Nu vezi ce case sărace sunt?

– Ai puţină răbdare și vei înțelege, a răspuns soția cu multă bunătate. Curând au ajuns pe un drum strâmt, care ducea la o casă de cărămidă. Au intrat înăuntru. Pe pat era întinsă o femeie tânără, palidă și slabă. În jurul ei se aflau trei copilași.

– Doamna Vasiliki, cum îți merge astăzi? Am adus medicul, așa cum am promis. Este soțul meu.

– Fotis, doamna Vasiliki suferă de mult timp. Și-a pierdut soțul și se luptă să-i crească pe cei trei copii ai săi. Medicul, la început, a rămas uimit. Apoi și-a revenit. A ieșit imediat afară și a luat geanta din mașină. Apoi a examinat-o pe bolnavă cu blândețe.

– Doamnă Vasiliki, voi veni în fiecare zi să vă consult, până ce o să vă faceți bine. De medicamente mă voi îngriji eu…

– Iar de copii o să am eu grijă, completează Ellisa cu bunătate și fericire.

– Da, înțeleg acum de ce m-ai adus aici, adaugă medicul. Și trebuie să te încredințez, Ellisa, că ai ales cel mai bun cadou pentru aniversarea căsătoriei noastre. Un colier de iubire necondiționată pentru semeni!…

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!