vineri, martie 29, 2024

Sfânta Eugenia

Era originară din Roma. Părinții ei, Filip și Eugenia, primind de la împărat o înaltă dregătorie, au plecat în Alexandria, cu fiica lor. Pe când erau în Alexandria, fiica lor Eugenia şi-a părăsit pe ascuns părinții. S-a îmbrăcat bărbăteşte, a luat cu ea două slujnice și într-o noapte a fugit de-acasă. S-a dus la un episcop și a primit de la el sfântul botez. Şi-a tuns părul capului, s-a numit Eugeniu și foarte de dimineața s-a dus în grabă la o mănăstire. Acolo a trăit în osteneli, în nevoințe, în trude, în privegheri de toată noaptea și a săvârșit toată virtutea, așa că frații l-au ales stareț. Chipul lui îi atrăgea pe toți.

Dar o femeie, Melantia, s-a îndrăgostit nebunește de Eugeniu și, nereușind să-l ispitească, l-a pârât dregătorului că atrage femei la el în chilie și le necinstește. Dregătorul îi arestează pe călugări dimpreună cu starețul Eugeniu, făcându-i de ocară.

Atunci Eugenia şi-a rupt hainele de pe ea și a arătat adevărata identitate zicând: “Se cuvine ca noi călugării să suferim, cu mulțumire, ocările, batjocura și chinuirea trupului. Dar pentru ca să nu se facă de batjocură haina călugărească, iată vă spun că sunt femeie; sunt fiica judecătorului. Judecătorul este preaiubitul meu tată. Soția lui e mama mea. Aceștia de lângă mine mi-s frați, nu-i numesc robi”.

Zguduit de cele petrecute, tatăl Eugeniei s-a botezat. A ajuns preot în Alexandria, murind ca mucenic. După moartea tatălui ei, mama ei împreună cu ea au părăsit Alexandria și s-au dus să locuiască în Roma, patria lor. Aici Sfânta Eugenia a primit moarte martirică mărturisind pe Hristos.

Ce înseamnă bradul de Crăciun

Bradul, copacul care rămâne verde și în timpul iernii, reprezintă omul care rămâne viu și în moarte. Prin forma lor brazii sunt ca niște rachete gata de decolare, căci viața omului este o așteptare sau o numerotare inversă spre marea călătorie Acasă.

Globurile, beteala, figurinele reprezintă darurile cu care fiecare om este înzestrat, dar oricât de frumos ar fi împodobit un brad ar rămâne necunoscut dacă nu-l pune în valoare instalația de lumină.

Instalația de lumină reprezintă iubirea cu care omul iubește în viața lui. Lumina din brad este o lumină discretă, ascunsă printre ramurile bradului, nu ca lumina de la bec care este orbitoare. Aceasta lumină, alcătuită din multe culori, proiectându-se în toate globurile le scoate în evidență, iar ele reflectă la rândul lor lumina, creând un tablou minunat de lumină și taină în același timp. Acesta este omul care iubește – o lumină caldă, discretă care pune în valoare pe ceilalți și care adună în jurul lui pe toți și la umbra căruia se întâmplă minuni.

Cadourile – sunt expresia concretă a dragostei cuiva pentru cineva. Ele se dăruiesc în taină, discret, fără laudă – toate fiind datorate Moșului.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...