joi, mai 19, 2022
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Eftimie cel Mare

Sfântul Eftimie cel Mare

A trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Grațian. S-a născut în Melitina (Armenia), din pântece sterp și neroditor. Numele său înseamnă în limba greacă “voie bună”. La vârsta de 29 de ani a ajuns la Ierusalim și s-a nevoit într-o peșteră.

Aici a săvârșit nenumărate minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nedorire și a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii.

Una dintre aceste femei a fost soția lui Terevon. Acesta și-a adus soția stearpă înaintea lui Eftimie și i-a spus: “Știu să mă plec cinstite părinte, că te va asculta pe tine Dumnezeu, dacă te vei ruga; pentru că El face voia celor ce se tem de Dânsul. Deci, fiindcă atât de multă vreme a trecut și nu m-am putut învrednici a avea fiu, pentru că aceasta era stearpă, te rog cinstite părinte, roagă pe Iubitorul de oameni să ne dăruiască nouă fiu”. Bătrânul înțelegând credința lor, i-a pecetluit de trei ori cu semnul Crucii, atingând cu mâna pântecele femeii și a zis: “Mergeți, bucurând-vă întru Domnul, pentru că iată vă dăruiește prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte bărbătească”. Crezând cuvintele sfântului bătrân, s-au dus cu bucurie la ale lor; apoi a zămislit cea stearpă trei fii, după prorocia părintelui purtător de Duh.

Sfântul Eftimie a fost și un mare apărător al dogmelor bisericești. Lupta împotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei l-a numit luptător și învățător al dreptei credințe. A recunoscut cele două nașteri ale Fiului, adică pe cea veșnică din Tatăl și fără trup și pe cea sub vreme, din Fecioara Maica, cu trup însuflețit; a mărturisit că în Hristos sunt două firi – dumnezeiască și omenească, dar neamestecate, neschimbate, neîmpărțite și nedespărțite.

Slujitori ai marelui Eftimie au grăit despre dânsul: “Nu l-am cunoscut mâncând ori vorbind cu cineva fără de mare nevoie, afară de sâmbăta și de duminica. Nu l-am văzut pe dânsul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori șezând puțin, iar alteori o frânghie spânzurată într-un colţ al acoperământului chiliei ținând-o cu amândouă mâinile, se împărtășea puțin de somn pentru nevoia firii”. Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.6 ° C
23.6 °
21.6 °
41 %
4.3kmh
5 %
joi
24 °
vin
25 °
sâm
28 °
Dum
19 °
lun
13 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Toată țara vine să facă drumuri la Botoșani.

EDITORIAL

E criză... Și ceea ce e mai rău încă nici nu a început, iar la nivel oficial cel mai mult are de suferit statul,...

GÂNDUL ZILEI

Mult mai important şi cu mai multă greutate decât cuvântul dat este gândul rămas. -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...