miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociţă Ana

Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociţă Ana

Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă de 70 de înțelepți, din porunca lui Ptolemeu, regele Egiptului. Printre aceștia s-a numărat și Sfântul și Dreptul Simeon. În momentul în  care a ajuns la textul din Isaia 7,14: „Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu”, a înlocuit cuvântul „fecioara” cu „femeie”, gândind că nu este posibil ca o fecioară să nască. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26). La 40 de zile de la nașterea lui Hristos, s-a împlinit făgăduința făcută de Dumnezeu, căci Sfântul și Dreptul Simeon, îndemnat de Duhul Sfânt, l-a luat în brațe pe Cel născut din Fecioara și a spus: „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”. Această rugăciune „Acum slobozește”, este rostită de noi la fiecare slujbă a Vecerniei, adică la începutul unei zile liturgice.

Dreptul și Sfântul Simeon a vestit și răstignirea lui Hristos, în momentul în care i-a spus Fecioarei Maria că prin sufletul ei va trece sabie. Și așa, mulțumind lui Dumnezeu, s-a mutat cu pace la adânci bătrâneți, pentru că se scrie despre dânsul că a trăit 360 de ani.

Sfânta Prorociţă Ana

Era fata lui Fanuil, din neamul lui Așer. După ce a locuit cu bărbatul ei șapte ani, acesta săvârșindu-se prin moarte, ea a rămas la Templu toată viața ei, zăbovind cu rugăciunea și cu postul. Ținând acest fel de viață în chip neobosit, ea s-a învrednicit a vedea pe Domnul, când a fost dus la Templu, la patruzeci de zile de la nașterea Sa în trup, de Preasfânta Lui Maică și de dreptul Iosif. Și mulțumind lui Dumnezeu, Ana a prorocit despre Dânsul, către toți cei ce se aflau în Templu (Luca 2, 38).

Sfântul Nicolae al Japoniei

Cu numele de botez Ivan Dimitrievich Kasatkin, a dus Ortodoxia în Japonia în secolul al XIX-lea. În 1861, el a fost trimis de Biserica Ortodoxă Rusă la Hokkaido, ca preot al capelei consulatului rus. Cu toate că guvernarea shogunilor interzicea japonezilor convertirea la creștinism, destul de curând, câțiva vecini au început să viziteze frecvent capela. În aprilie 1868, trei dintre ei s-au convertit, aceștia fiind primii convertiți în Japonia.

În afară de câteva călătorii scurte, Sfântul Nicolae a rămas în Japonia chiar și în timpul războiului ruso-japonez (1904-1905) și a răspândit Ortodoxia în toată tara, fiind hirotonit primul episcop al Bisericii Ortodoxe a Japoniei.

Datorită personalității deosebite a Sfântului Nicolae, cât și a harului pe care îl avea, la sfârșitul vieții sale aproximativ 30.000 de japonezi se botezaseră și biserica era slujită de aproximativ 300 de preoți. Împreună cu Sfântul Nicolae au fost și doi călugări misionari basarabeni, Anatolie și Iacob Tihai.

Nicolae a fondat Catedrala din Tokyo, în districtul Kanda, și a petrecut peste jumătate de secol acolo; de aici numirea de Nikorai-Do dată de credincioșii Catedralei Învierii Domnului din Tokyo.

– Preot Sandu OLIVIAN

Deja ai votat!
Articolul precedentJoi
Articolul următorŞantierul UPU bântuit de ghinion
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
12.2 °
53 %
3.4kmh
100 %
mie
17 °
joi
21 °
vin
20 °
sâm
21 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La începutul meciului erau semne bune, dar nu a fost să fie.

EDITORIAL

Oameni cu căștile pe urechi, scriind mesaje sau vorbind preocupați la telefon - aceasta este imaginea nelipsită de pe aproape orice trecere de pietoni...

GÂNDUL ZILEI

Dotați cu un har divin, Ei la bară, fac minuni. Nu transformă apa-n vin Ci adevăru-n minciuni! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...