joi, mai 19, 2022

Sfântul Artemon

A trăit în vremea domniei împăratului Diocleţian, fiind preot în cetatea Laodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citeț timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrăjitorii ce se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon. Însă acesta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci şi a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitorilor, a îngenuncheat înaintea lui Artemon şi a strigat: „Mare este Dumnezeul Creștinilor!”

Sfântul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți din cei botezați au fost hirotoniți diaconi și preoți, iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Dar încercările aveau să continue pentru bătrânul Artemon. Judecătorul Patricius a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Mergând călare până la gura cazanului ca să vadă dacă într-adevăr cazanul fierbea, doi îngeri în formă de vultur l-au ridicat pe păgân și l-au aruncat în smoala fiartă, astfel că nu a mai rămas nici urmă de os din el.

La văzul minunii, toți au fugit, în afară de Sf. Artemon care l-a binecuvântat și slăvit pe Dumnezeu. Când sfântul a terminat rugăciunea, din pământ a izvorât un firicel de apă. Sf. Artemon a botezat pe preotul păgân Vitalius și pe mulți alți păgâni care au ajuns să creadă în Hristos. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși și-a pierdut viața în acea groapă.

După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit liber încă o vreme. Continuând persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Artemon a fost prins şi omorât prin decapitare, în anul 303.

 

În pelerinaj

 

Un turist bătu odată la poarta unei mănăstiri pentru a înnopta acolo. Fiind uimit de dotarea sărăcăcioasă a camerelor, turistul îi întrebă pe călugări: „Dumneavoastră unde aveți mobilierul?” Călugării îi răspund la fel printr-o întrebare: „Dar al dumneavoastră unde este?” „Al meu? Eu sunt aici doar ca turist!”, răspunse turistul. „Şi noi suntem tocmai la fel!”, răspunseră călugării.

 

Cel mai mare peşte

 

Un băiețel, fiu de pescar, se așeză la umbra unei sălcii şi-şi aruncă undiţa în râu.

„De-ar trage un peşte mare!”, spuse el.

Numaidecât prinse o știucă puternică şi o trase din toate puterile. Dar marele peşte se zbătu așa de puternic, că-l trase şi pe băiețel în râu. Tatăl său, care era în apropiere şi-şi întindea plasa să se usuce, sări în apă şi-l scoase din marea primejdie. Apoi îi spuse fiului său: „Vezi tu, nu este bine întotdeauna să se împlinească dorințele noastre”.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
12.2 ° C
12.7 °
8.9 °
83 %
2.9kmh
17 %
joi
19 °
vin
25 °
sâm
28 °
Dum
19 °
lun
12 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sunt gesturi de care nu poți scăpa, oricât de tare se schimbă sistemul de sănătate.

EDITORIAL

Mișcarea consumeristă atinge astăzi praguri și forme de neimaginat în urmă cu câteva zeci de ani. S-a ajuns în acel punct în care și...

GÂNDUL ZILEI

Oamenii sunt de trei feluri : deştepţi, normali şi proşti. Cei deştepţi învaţă din greşelile altora, cei normali din ale lor iar proştii nici...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...