sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăSărbătoarea ZileiAducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat

Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat

Sfântul Teodor Stratilat este prăznuit pe 8 februarie, în vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutării sfintelor sale moaște din cetatea Eracliei în Evhaita. Sfântul Teodor Stratilat a viețuit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor. După cinci zile de temniță, a fost răstignit asemeni lui Hristos. I-au fost pironite mâinile și picioarele, iar trupul i-a devenit ținta tinerilor arcaşi. Noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și l-a făcut sănătos. În urma acestei minuni, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. I s-a tăiat mai târziu capul, din porunca împăratului Liciniu.

Amintim că înaintea muceniciei sale, Sfântul Teodor a lăsat următoarele porunci în testamentul pe care i l-a lăsat lui Varus, ucenicul său: „În Evhaita să îngropi trupul meu, în pământul strămoșilor mei.”

Sfântul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfântului Teodor: în orașul Karast de lângă Damasc se afla o biserică închinată Sfântului Teodor Stratilat. Când saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat în biserică cu nevestele și copiii lor. Acolo, în frescă, se afla pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o săgeată și a lovit chipul Sfântului în față. De îndată, din fața Sfântului a început să curgă sânge. Curând după aceea, toți saracinii aceia au pierit în acea biserică.

Sfânta Muceniță Caliopia

Aceasta a trăit pe vremea împăratului Deciu, strălucită cu tinerețea trupului și cu frumusețea sufletului. Fiind prinsă, a fost silită să se lepede de dragostea și de credința în Hristos. Dar întrucât cu tărie se ținea de aceasta, a fost chinuită în felurite chipuri; apoi în urmă i s-a tăiat capul spre lauda Domnului nostru Iisus Hristos.

Numai iubirea contează

O legendă din Rusia povestește cum un om, şi pe patul de moarte, se gândea doar la bani. Cu ultimele puteri luă cheia pe care o purta tot timpul la gât, îi arătă servitorului său dulapul şi-i dădu ordin să pună tot sacul cu bani în sicriul deja pregătit pentru el.

În cer zări o masă lungă pe care se aflau cele mai delicioase bucate: „Spune-mi, te rog, cât costă pâinea?”, întreba el. „O copeică”, i se răspunse. „Şi o sardea?” „La fel de mult”. „Şi această plăcintă?” „Fiecare produs costa o copeică”. El zâmbi pe sub mustață: „Ieftin, se gândea el, incredibil de ieftin!” Își alese un platou întreg. Dar când a vrut să plătească cu banii săi din aur, vânzătorul nu accepta monedele: „Bătrâne, îi spuse el clătinând din cap, puține ai învățat în viață!” „Ce înseamnă aceasta, murmură bătrânul, banii mei nu sunt suficient de buni?” Vânzătorul îi răspunse: „Noi nu acceptam decât banii pe care cineva i-a dăruit”.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedentMiercuri, 8 iunie
Articolul următorMândrie prost înțeleasă
Botoșani
nori împrăștiați
25.6 ° C
25.6 °
22.8 °
53 %
2kmh
40 %
sâm
34 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
37 °
mie
21 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă dragoste nu e, nimic nu e. Mai ales la partid.  

EDITORIAL

An de an, după examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, se creează mai mult sau mai puțin artificial un soi de isterie care se...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...