luni, iunie 17, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiAducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu este unul din cei doisprezece Apostoli. Împreuna cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria și Asia de Sus, vestind învățătura lui Hristos.

Mai târziu va ajunge în Arabia, Persia, India și apoi în Armenia, locul în care va fi  ucis. Moaștele sale au fost așezate într-o racla și au adus multe tămăduiri. Datorita minunilor care se petreceau la mormântul acestuia, păgânii au aruncat în mare racla în care se aflau moaștele Sfântului Bartolomeu. Ele au ajuns în Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiasca, episcopul Agaton însoțit de cler și popor, le-a așezat într-o biserica închinata Sfântului Bartolomeu. Aici au rămas pana în vremea împăratului Teofil. Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moaștele sale au fost duse în cetatea Venend.

 

Sfântul Apostol Țiț

Era grec origina din Creta.

Fiind în Ierusalim, Sfântul Tit a asistat la predicile Mântuitorului și a crezut în El. A fost de fată la pătimirile și la moartea lui Iisus Hristos pe Cruce, apoi la Învierea și Înălțarea la Cer ale Mântuitorului. În ziua Pogorârii Duhului Sfânt, viitorul apostol a auzit cu urechile lui cum, după coborârea Duhului Sfânt, Cei Doisprezece Apostoli vorbeau în limbi diferite, printre care era și limba vorbită în Creta (Fapte 2,11), iar atunci s-a convertit, ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, fiind însă botezat mai târziu de Sfântul Apostol Pavel.

Sfântul Pavel îl hirotonește episcop în cetatea Gortina din insula Creta și, ulterior, îi trimite o epistolă, care îi poartă numele. Sfântul Apostol Pavel îl menționează frecvent ca ucenic dintre elini, tovarăș de drum și/sau trimis al său (e.g. în II Corinteni 7; 8; 12, 18, în Galateni 2, la II Timotei 4, 10).

Astfel, îl însoțește pe Sfântul Pavel în Antiohia, Seleucia, Cipru, la Salamina, în insula Pafos apoi în Perga (Pamfilia), în Antiohia (din Pisidia), apoi la Iconia, în casa Apostolului Onisifor; apoi mai departe Listra și Derbe. Mai apoi, în Creta fiind conducător un cumnat al lui Tit, merge împreună cu Sfântul Pavel acolo, propovăduind și acolo Evanghelia. Au plecat apoi mai departe în Asia, apoi la Roma, unde primind Sfântul Pavel mucenicia, Sfântul Tit s-a întors în Creta, propovăduind mai departe Evanghelia și convertindu-i la credința în Hristos pe compatrioții săi. Sfântul Tit a adormit în pace la venerabila vârstă de 94 sau 97 de ani, lăsând în Creta o Biserică bine consolidată.

 

Pentru asta te-am făcut pe tine

Pe drum, un om întâlni o fetiţă înghețată care tremura într-o haina subțire si care nu mai spera sa primească ceva cald de mâncare. El se revolta si-i spuse lui Dumnezeu: „Cum poți permite așa ceva? De ce nu faci nimic împotriva acestei situații?” Mai încolo întâlni un om fără picioare care cerșea… aceeași reacție de revoltă avut-o omul nostru: ”De ce nu faci nimic Doamne?” Pe moment, Dumnezeu nu-i dădu nici un răspuns. Dar într-o noapte îi spuse: „Am făcut ceva împotriva acestei situații; te-am creat pe tine!”

 

– Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
17.8 ° C
20.6 °
17.8 °
78 %
1.4kmh
0 %
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...