sâmbătă, decembrie 3, 2022

Sfânta Haritina

A viețuit în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creștinul Claudiu. Pentru credința în Hristos a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Pentru că nicio pedeapsă nu a adus moartea asupra ei, împăratul a decis ca niște desfrânați să o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat în Împărăția Cerurilor.

 

Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail de la mănăstirea Turnu Cozia

 

S-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părțile Olteniei. Amândoi, încă din tinerețile lor, erau iubitori de nevoințe pentru Dumnezeu, devenind călugări. Cuviosul Daniil a devenit preot și duhovnic. Împreună cu Misail au părăsit mănăstirea și au devenit pustnici, adunând în jurul lor o mică obște de călugări, printre care și sfinții sihaștri Neofit și Meletie. Au fost îngropați lângă altarul bisericuței lor. Când, în anul 1676, mitropolitul Varlaam al Țării Românești a construit la schit o nouă biserică, de piatră, a așezat sfintele moaște ale Cuvioșilor Daniil și Misail la temelia altarului bisericii celei noi.

 

Sfânta Metodia

 

S-a născut din părinți binecredincioși pe 10 noiembrie 1861, în Insula Kimolos, Grecia. La botez a primit numele Irina. Încă din copilărie a arătat bunăcuviință, smerenie și dragoste faţă de Biserica lui Hristos.

Crescând într-un mediu prielnic vieții duhovnicești, pe măsură ce s-a maturizat tot astfel s-a întâmplat cu credința ei și cu dorința de a-şi închina întreaga viaţa lui Dumnezeu. Oricum, atunci când s-a aflat la vârsta „întemeierii unei familii”, părinții ei au hotărât să o căsătorească; ea s-a supus voinței lor, căsătorind-se cu un marinar din Hios.

La un timp după căsătorie, soțul sau a trecut la cele veșnice în timpul unui naufragiu pe țărmurile Asiei Mici. Irina a simțit că acesta este momentul rânduit de Dumnezeu pentru a-şi împlinii chemarea dumnezeiască. Când i-a mărturisit duhovnicului său gândurile privitoare la această chemare, acesta a încurajat-o să urmeze calea monahală. După o perioadă de pregătire, a fost tunsă în monahism de către Arhiepiscopul Metodie al Syros-ului, primind numele Metodia.

De atunci şi-a petrecut viața urmând regulile vieții monahale, nevoindu-se într-o chilie retrasă, aflată într-un castel părăsit din Kimolos. Credința sa, rugăciunile, postul, privegherile și milostenia au transformat chilia sa într-un loc sfânt.

Din acest loc al nevoințelor Metodia pleca rareori, cu excepția participării la Sfânta Liturghie sau când o mare nevoie impunea prezenţa sa în alt loc. Zăvorârea sa era deplină în timpul Postului Mare, când femeile care veneau la ea, pentru a primi sfaturi duhovnicești, țineau legătura cu sfânta prin intermediul unei mici ferestre.

A murit la vârsta de 47 de ani în pace și rugăciune.

 

Preot Olivian SANDU

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
-0.3 ° C
1.6 °
-0.6 °
90 %
0.5kmh
65 %
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
0 °
mar
2 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

„Tradiţii” strămoşeşti la Mileanca. Porţile furate în noaptea de sfântul Andrei au ajuns şi pe stâlpii de electricitate.

EDITORIAL

Gata, a trecut și Ziua Națională. Politicienii au făcut ceea ce știu mai bine, și anume au ieșit din birouri și și-au recitat discursurile...

GÂNDUL ZILEI

O terasă, bunăoară, Definită elegant, E una scoasă afară Din restaurant! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...