marți, iulie 16, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

Sfinții mucenici uciși în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit

Păgânii etiopieni au atacat Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit în secolul al VIII-lea, crezând că mănăstirea adăpostește multe bogății. Pentru că nu au găsit bunuri materiale, aceștia au decis să îi treacă prin ascuțișul sabiei pe viețuitorii de acolo.
Monahii, sfătuiți de Starețul Toma, au zis: „Noi din lume am fugit în această pustie pentru dragostea lui Hristos, și prea rușinos lucru ar fi să fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi să fim cu toții junghiați aici, junghiați vom fi pentru dragostea noastră pentru Hristos pentru Care am și venit să locuim aici”. Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu săgeți, iar pe alții i-au închis de vii în peștera Sfântului Sava. La ușa peșterii au pus apoi foc, astfel încât monahii dinăuntru au murit cu toții sufocați de fum. Așa şi-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos. Mucenicia lor preaslăvită a fost înaintea Praznicului Luminat al Învierii Domnului din anul 796 după Hristos, când pe scaunul împărăției Răsăritului se aflau Constantin și Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Sfântul Cuthbert

S-a născut în 635 lângă Melrose pe râul Tweed, în Scoţia. În copilărie, în timp ce păștea oile, a avut o vedenie după care a decia să intre în obștea mănăstirii celtice de la Old Melrose.
Faptele bune și însănătoșirea multora ca urmare a rugăciunilor Sfântului Cuthbert l-au făcut să fie numit „făcător de minuni”. Din relatarea vieții sale aflam că noaptea, în timp ce frații din mănăstire se odihneau, Sfântul Cuthbert părăsea mânăstirea și intra în apa mării pentru a se ruga. Vidrele, focile și păsările mării veneau la el să primească binecuvântare.
Din anul 676 s-a retras pe insula Inner Farne pentru a se dedica vieții pustnicești. După 8 ani de viaţă pustnicească a fost numit Episcop de Lindisfarne. A călătorit mult, străduindu-se să vestească Evanghelia cât mai multor oameni. Simțind că a venit vremea să treacă la cele veșnice, s-a retras la chilia de pe insula Farne, unde a adoarmit în Domnul, pe 20 martie, 687.
În anul 698, mormântul său de la Mănăstirea Lindisfarne a fost deschis și astfel moaștele sale au fost găsite întregi. Osemintele sale au fost puse într-un nou sicriu. Mai târziu, în anul 875, din cauza atacurilor vikingilor, călugării de la Lindisfarne vor părăsi mănăstirea și vor lua cu ei trupul sfântului.
După o lungă perioadă de perindare prin sudul Scoţiei și nordul Angliei, moaștele Sfântului Cuthbert au fost așezate în Biserica din Chester-le-Street, lângă Durham. Se arăta unor monahi, vestindu-le să-l așeze la Dunholme. Aici se va ridica în cinstea lui o biserică saxonă de piatră, numita White Church. În anul 1093, biserica din piatră a fost distrusă și s-a ridicat actuala catedrală din Dunholme (Durham de astăzi), iar moaștele Sfântului Cuthbert au fost așezate într-o raclă, în anul 1104. Durham devine un mare centru de pelerinaj.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
30.5 ° C
30.6 °
29.4 °
41 %
1.6kmh
3 %
mar
29 °
mie
40 °
joi
34 °
vin
33 °
sâm
31 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din cauza crizei de de aparate de aer condiționat, se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

S-a terminat cu Evaluarea Națională, s-a terminat și cu Bacalaureatul. Examene și examene, cu rezultate previzibile, care se repetă de la an la an....

EPIGRAMA ZILEI

Dintre clienți, mare parte Gândește la modul concret: Magazinul ca la carte E musai cu ... caiet!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...