sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

A trăit în secolul al IV-lea. Pentru că împăratul Valens Arianul (364-378) prigonea ortodoxia, pustnicul Isaachie vine în Constantinopol spre a-i întări pe creștini și a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Este supus la multe chinuri și îi prorocește împăratului moartea pentru că nu a înapoiat ortodocșilor bisericile luate și date arienilor. Împăratul Valens va muri în lupta cu barbarii.

Sfântul Isaachie este rugat de împăratul Teodosie cel Mare să rămână în Constantinopol. Aristocratul Saturnin a zidit o sfântă mănăstire pentru Avva Isaachie, unde a viețuit până la moartea sa, săvârșind multe minuni. Înaintea morții lui, Sfântul Isaachie l-a numit pe ucenicul său, Dalmatus, stareț în locul lui. De la numele noului stareț, mănăstirea a luat mai târziu numele de Mănăstirea Dalmaților.

Sfânta Macrina cea Bătrână – bunica sf. Vasilie cel Mare

A fost o binecunoscută ucenică a Sfântului Grigorie din Neocezareea, făcătorul de minuni (17 noiembrie), marele episcop și evanghelizator al Pontului în anii de mijloc ai veacului al III-lea. Ea și soțul ei au fost părinții Sfântului Vasilie cel Bătrân, soțul Sfintei Emilia (8 mai). Deci ei au fost bunicii Sfântului Vasilie cel Mare, ca și ai Sfântului Grigorie al Nyssei, ai Sfintei Macrina cea Tânără, ai Sfântului Petru al Sevastiei și ai Sfântului Navcratie.

În vremea înspăimântătoarei prigoane a creștinilor sub împăratul Maximian, Sfinții Macrina și Vasilie și-au pierdut averea și au suferit surghiunul vreme de șapte ani. După prigoană au putut să-și recapete o parte din avere și să trăiască până la bătrânețe cu multe binecuvântări. Au murit cu pace la începutul veacului al IV-lea.

Într-o scrisoare către unii creștini din Neocezareea, datată în jurul anului 375, Sfântul Vasilie cel Mare vorbește foarte grăitor despre evlavia, credința curată și izbânzile ca dascăl întru credință ale bunicii sale Macrina:

„Ce altă dovadă mai limpede poate fi despre credința mea, decât faptul că am fost crescut de bunica mea, acea fericită femeie care a fost una dintre voi? Zic de vestita Macrina, care m-a învățat cuvintele preafericitului Grigorie. Ea a păstrat cuvintele lui în amintire, împărtășindu-mi-le pe când mă alcătuia și mă zidea, încă copil fiind eu, întru dogmele credinței.”

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
28.8 ° C
28.8 °
28.6 °
33 %
5.3kmh
33 %
sâm
31 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...