vineri, mai 24, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

A fost monah în Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numită și Peșterile cele Vechi. În acest loc s-a dăruit deplin tuturor nevoințelor, petrecând în rugăciune și priveghere, și cugetând pururea la ceasul morții. În acest locaș monahal el s-a învrednicit de harul preoției. Cuviosul Ioan a trecut la cele veșnice în secolul al 8-lea și a fost numit și Paleolavritul pentru că s-a nevoit în aceeași peșteră veche.

 

Noul Mucenic Agathánghelos

 

De la Mănăstirea Esfigmenu, este cinstit pe 19 aprilie. S-a născut în orașul Enos din Tracia, din părinți creștini. La botez a primit numele Atanasie.

Din cauza sărăciei, acceptă să lucreze pe nava unui turc. Acesta încearcă pe toate căile să-l convertească la islam. Altfel, ajunge în cele din urmă să-l amenințe cu moartea. De frică, tânărul Atanasie primește credința musulmană. După puțin timp, Atanasie se îmbolnăvește și după multe suferințe reușește să plece de la stăpânul său și să părăsească necredința.

Ajunge la Mănăstirea Esfigmenu, unde a fost primit cu căldură de egumenul Eftimie. Prin multe nevoinței și rugăciune reușește să iasă biruitor din multe ispite. Maica Domnului îi descoperă în vis că nu trebuie să se mai tulbure de nimic, pentru că peste puțin timp se va bucura de martiriu.

După o viaţă aspră, Atanasie a fost zăvorât într-un turn deasupra mării, unde primea doar puţină pâine și apă. În a patra duminică a Postului Mare, la Sfânta Liturghie, a primit schima cea mică și numele Agathánghel şi, după ce s-a împărtășit cu Preacuratele Taine, s-a întors în turn. Se ruga neîncetat să moară pentru Hristos.

După descoperirea pe care o are egumenul (a văzut în vis pe Sfântul Nicolae, care îi spunea lui Agathánghel: „Bună lucrare îți dorești, fiul meu, săvârșește-o repede și te vei mântui”), este îmbrăcat în lunea Paștelui cu marea și îngerească schimă. După acest dar, Agathánghel ajunge în Smirna, în duminica Tomii.

Agathánghel a mărturisit în faţa necredincioșilor credința în Hristos. Este supus multor suferințe și aruncat în temniță. Slujitorii înșelăciunii au încercat prin diverse vicleșuguri să-l întoarcă de la credință, dar Sfântul nu-i auzea, ci se ruga: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă. A fost decapitat la ora cinci, în ziua de sâmbătă, 19 aprilie 1819.

 

În pelerinaj

 

Un turist bătu odată la poarta unei mânăstiri pentru a înnopta acolo. Fiind uimit de dotarea sărăcăcioasă a camerelor, turistul îi întrebă pe călugări: „Dumneavoastră unde aveți mobilierul?” Călugării îi răspund la fel printr-o întrebare: „Dar al dumneavoastră unde este?” „Al meu? Eu sunt aici doar ca turist!”, răspunse turistul. „Şi noi suntem tocmai la fel!”, răspunseră călugării.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.6 ° C
20.6 °
15 °
58 %
1.4kmh
65 %
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
14 °
mar
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Șefa CJ urmărește mulțumită evoluția colegului din PSD care vrea să o înlocuiască.

EDITORIAL

Acum ceva vreme, aflat prin oraș, m-am intersectat cu Dan Doboș. Dan Doboș rapsodul; țin să fac această precizare deoarece vreau să atrag atenția...

EPIGRAMA ZILEI

Unși pe față cu nămol, Și purtând  pe  cap prosoape, Plozii sunt în fundul gol, Iar mămicile aproape... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...