„Stejarii” nu renunţă la luptă

Meciul de rugby dintre reprezentativele Romaniei si Germaniei din cadrul sezonului 2018 al Rugby Europe Champioship, sambata 10 februarie 2018, la Cluj-Napoca. Odata cu debutul in noul an competitional, Romania va relua si campania de calificare la Cupa Mondiala in acest sens meciurile din Rugby Europe International Championship urmand sa aiba o miza dubla: stabilirea castigatoarea competitiei si echipa care va obtine biletul pentru Japonia 2019. © FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Oficialii naţioanlei de rugby au anunţat că vor lupta până la capăt pentru a nu rata calificarea la Mondialul din Japonia.

 

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, spune că în ciuda înfrângerii suferită în faţa Spaniei, naţionala de rugby a României va continua să lupte pentru a ajunge la CM 2019 din Japonia. „Şansele de calificare directă la Cupa Mondială din Japonia au scăzut foarte mult, dar vom lupta în continuare prin metodele de calificare rămase ca să ajungem la această competiţie de la care nu am lipsit niciodată. Acest meci ratat modifică mult programul naţionalei pentru acest an. Vom face o analiză cu staff-ul naţionalei despre prestaţia noastră din acest meci. Le mulţumesc jucătorilor pentru dăruire. Rămâne totuşi o şansă minimă de a ne califica direct, în funcţie de rezultate. Vom trage linie după ultimul meci şi vom vedea atunci”, a declarat Alin Petrache, potrivit site-ului FRR.

La rândul său, antrenorul galez Lynn Howells, a declarat că Spania este principala favorită acum la calificarea directă la CM 2019 din Japonia, dar că mai sunt meciuri până la finalul competiţiei şi că trebuie aşteptate rezultatele care vor veni. Potrivit selecţionerului, România este obligată să câştige cu punct bonus partidele cu Rusia şi Belgia, arătând că în cazul în care va ajunge la un meci de baraj cu Samoa, „stejarii” sunt în stare să câştige confruntarea. „Am demonstrat că putem câştiga cu Samoa, am învins-o în noiembrie 2017 în meci test la Bucureşti (17-13). O putem face. Dar poate nu ajungem acolo”, a spus Howells.

Referitor la meciul de duminică, acesta a afirmat că nu l-a surprins agresivitatea gazdelor, ci de faptul că „stejarii” nu au jucat. „Spania a fost echipa mai bună. Ştiam că ei vor juca agresiv, în forţă, au făcut acelaşi lucru când au fost la Bucureşti anul trecut. Nu a fost o surpriză ce a făcut Spania, o surpriză a fost că România nu a jucat”, a spus Howells.

Căpitanul Mihai Macovei a felicitat Spania pentru rezultatul obţinut, recunoscând că a fost mai bună în meciul de duminică. „Noi aşteptăm următoarele două meciuri pe care trebuie să le câştigăm, apoi vom vedea ce se va întâmpla”, a punctat Macovei.

Naţionala de rugby a Spaniei a învins reprezentativa României cu scorul de 22-10 (13-3), în etapa a 2-a din Rugby Europe International Championship (REIC) 2018, într-o partidă disputată duminică la Madrid, „stejarii” păstrând doar şanse teoretice de a se mai califica la Cupa Mondială din 2019 din Japonia.

După primele două etape din REIC din acest an, pe primul loc se află Georgia (10 pct), urmată de Spania (8), Rusia (6) şi România (5).

România va continua campania de calificare la Cupa Mondială din Japonia când, pe 3 martie, pe Cluj Arena, va întâlni Rusia, de la ora 16:00.

Pentru a fi siguri de accederea la CM 2019, Spania trebuie să treacă de mult mai slab cotatele Germania şi Belgia, astfel încât ibericii ar putea ajunge în grupele CM ca Europe 1, mai precis în grupa A, alături de Irlanda, Scoţia şi Japonia.

Potrivit FRR, „stejarii” se pot califica la Cupa Mondială din Japonia în urma rezultatelor pe care le vor obţine în sezonul 2017-2018, cumulat, astfel: dacă ocupa primul loc în Cupa Europeana a Naţiunilor 2017/2018, dacă se clasează pe locul 2, după Georgia, calificată deja direct de la Cupa Mondială din Anglia, dacă se clasează după echipa calificată direct şi se impune într-un meci cu Portugalia, câştigătoarea Rugby Europe Trophy şi apoi în barajul tur-retur cu Samoa, dacă se impune în turneul de recalificare din noiembrie la care vor mai participa Canada, Hong Kong/Coreea de Sud şi Kenya/Tunisia.

Deja ai votat!