Argint mondial cucerit de Loredana Toma

0

Sportiva botoşăneană Loredana Toma a câştigat o medalie de argint în proba de smuls la categoria 64 de kilograme din cadrul Campionatelor Mondiale de haltere care au loc în aceste zile la Aşgabat (Turkmenistan).

În vârstă de 23 de ani, botoşăneanca nu şi-a putut apăra titlurile mondiale cucerite anul trecut la smuls, aruncat şi total la categoria 63 de kilograme, competiţia fiind mult mai puternică prin revenirea sportivelor asiatice. De altfel, la plecarea spre Turkmenistan, apropiaţii acesteia declarau că nu este tocmai în cea mai bună formă acuzând mai multe probleme de sănătate în perioada de pregătire, ceea ce s-a văzut şi în evoluţia de aseară de la Aşgabat. „Se temea de acest concurs, atât ea cât şi antrenorul Costică Urdaş. Rezultatul este însă unul foarte bun, dacă ţinem cont de concurenţa uriaşă care a fost de această dată. Îi mulţumesc pentru frumosul cadou care mi l-a făcut pentru ziua mea de naştere”, a declarat profesorul Mihai Drescanu, cel care a descoperit-o pe Loredana Toma.

La stilul smuls, Loredana Toma a pierdut bătălia pentru titlul mondial în faţa chinezoaicei Deng Wei. Ea început cu 106 kilograme, a continuat cu 110 kilograme, însă a ratat la cea de-a treia încercare cu 112 kilograme, greutate reuşită însă de Deng Wei. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de Karina Gorinceva din Kazahsan (107 kilograme).

La aruncat, Toma a reuşit 124 de kilograme, însă a ratat celelalte două încercări la 128 şi 129 de kilograme, clasându-se în final pe poziţia a noua. Medalia de aur a revenit tot chinezoaicei Deng Wei, care a stabilit un nou record mondial cu o încercare reuşită de 140 de kilograme. Medalia de argint a fost câştigată de thailandeza Rattanawan Wamalun (137 de kilograme), în timp ce bronzul a fost cucerit de Rim Un Sim (134 de kilograme) din Coreea de Nord.

În clasamentul total, sportiva născută la Botoşani a ocupat poziţia a cincea, cu 234 de kilograme, cu trei mai puţine decât la ediţia trecută când a cucerit trei medalii de aur. Podiumul la total a fost următorul: Deng Wei (China) – 252 de kilograme, Rim Un Sim (Coreea de Nord) – 239 de kilograme şi Rattanawan Wamalun (Thailanda) – 239 de kilograme.

După cinci zile de concurs, delegaţia României are două medalii: bronz prin Cristina Iovu (stilul aruncat, categoria 55 de kilograme) şi argint prin Loredana Toma (stilul smuls, categoria 64 de kilograme). Ultimul sportiv român care va intra în concurs este Nicolae Onica, acesta urmând să participe la proba masculină de 96 de kilograme programată la mâine, de la ora 14:25.

La ediţia 2017 a Campionatele Mondiale desfăşurată la Anaheim (SUA), România a participat cu şase sportivi, cucerind trei medalii de aur, prin Loredana Toma (categoria 63 de kilograme), şi una de bronz, prin Dumitru Captari (categoria 77 de kilograme), la stilul smuls.

+0 -0
se încarcă...