Mirel Rădoi: „Putem face o figură frumoasă”

0

Înainte de tragerea la sorţi, selecţionerul Mirel Rădoi spera la o grupă cu Germania, Danemarca, Austria. Planul selecţionerului a fost dat peste cap, iar în acest moment şansele la calificarea în semifinale par foarte mici. „Nu puteam să cădem cu echipele pe care le doream. Trebuia să întâlnim şi adversari mai grei. Ne-am propus să terminam în primele patru şi suntem aici să ne batem de la egal la egal cu orice adversar. Dacă vor să facă pasul către echipa mare trebuie să întâlnească astfel de adversari pentru a face mai uşor tranziţia către naţionala mare. Vom pune probleme adversarilor, chiar dacă avem cel mai mic coeficient”, a spus Rădoi.

Anglia şi Franţa au o mulţime de staruri eligibile pentru Euro U21, dar cel mai probabil fotbaliştii consacraţi nu vor veni la turneul final. „Vom vedea cu cine va veni Anglia, Franţa. Sper să nu fie chemat Mbappé. Valorează atât de mult încât ar trebui să rămână acasă. Mai mult ca sigur, nu cred că va risca o accidentare la un astfel de turneu. Sper să continuăm pe acest drum, cu o apărare bună. Meritul este al întregii echipe”, a mai spus fostul mare fundaş.

În privinţa obiectivului realizabil, Rădoi crede că putem spera la locul secund în grupă. „Cred că putem face o figură frumoasă, să punem probleme multor echipe. Nu ştiu prea multe despre Croaţia, am văzut-o doar de două ori. Cred că Anglia este favorită şi nouă ne va rămâne să terminăm pe locul 2”, a concluzionat selecţionerul naţionalei U21.

 

Miza locului 2 în grupă

 

Miza e calificarea în semifinale, însă locul secund în grupă are la rândul lui o importanţă deosebită: va garanta, foarte probabil, prezenţa la un baraj pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Cele patru semifinaliste de la Euro (câştigătoarele celor trei grupe şi cel mai bun loc secund) îşi vor asigura biletele pentru Jocurile Olimpice.

Anglia, care face parte din prima urnă, va fi în careul de aşi în mod normal, specialiştii creditând-o cu prima şansă la câştigarea Euro 2019. Doar că la Jocurile Olimpice, britanicii evoluează sub titulatura Marea Britanie. Astfel, echipa masculină de fotbal nu e eligibilă pentru competiţia care se ţine o dată la patru ani. Cu alte cuvinte, Anglia, dacă va ajunge în semifinale la Euro U21, nu se va putea califica pentru Tokyo. Astfel, regulamentul specifică faptul că, pentru ultimul bilet pentru Europa la Jocurile Olimpice, se va da un baraj. În el vor evolua cele două formaţii clasate pe locul secund în grupele de la Euro care nu s-au calificat în semifinale.

Aşadar, pentru echipa lui Rădoi miza e una dublă. Chiar dacă nu ar reuşi calificarea în semifinalele competiţiei de la anul, ocuparea locului secund o poate duce în barajul pentru calificarea la Jocurile Olimpice.

Ultima prezenţă a României la JO, la fotbal, a avut loc în 1964. La Tokyo, „tricolorii” au obţinut locul 5. România a pierdut atunci în sferturi cu Ungaria, scor 2-0 pentru maghiari. Aceştia din urmă aveau să câştige aurul, după o finală cu Cehoslovacia. În privinţa noastră, am câştigat meciul pentru locurile 5-6, după ce am învins la scor de neprezentare Iugoslavia. Golurile României au fost marcate în repriza secundă, de Pavlovici, Pârcălab şi Constantin.

+0 -0
se încarcă...