Adelina Budăi Ungureanu, o botoşăneancă pe culmile succesului în voleiul românesc!

0

La doar 18 ani, botoşăneanca Adelina Budăi Ungureanu este considerată a fi una dintre cele mai valoroase şi talentate voleibaliste din ţară.

Botoşăneanca a contribuit din plin la succesul istoric pe care selecţionata de volei feminină a României a obţinut-o recent, respectiv calificarea la Campionatul European destinat reprezentativelor de senioare, care va avea loc în perioada 23 august – 8 septembrie, în patru ţări, Turcia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Adelina Budăi Ungureanu recunoaşte că această calificare la Europeanul de senioare reprezintă cea mai importantă pagină din cartea pe care a început să o scrie în voleiul românesc în urmă cu nouă ani sub comanda lui Stelian Ghiţun la Botoşani.

,,Pentru mine această calificare este o mare bucurie, o şansă aş putea spune, dar în acelaşi timp consider că este unul dintre paşii normali pe care trebuie să îi fac în cariera mea. Sunt fericită şi aştept cu mare nerăbdare Campionatul European, cu atât mai mult cu cât este prima participare la nivel de seniori. Le mulţumesc colegelor de echipă, tuturor prietenilor şi susţinătorilor, dar în primul rând părinţilor mei care merită cel mai mult să se bucure alături de mine, deoarece au avut o contribuţie majoră la toate realizările şi rezultatele mele”, a declarat Adelina Budăi Ungureanu, care a avut un rol important în economia calificării echipei României în această campanie de calificare, fiind desemnată jucătoarea partidei România-Belarus (2-3), meci în care a realizat un impresionant număr de 30 de puncte.

„La volei am fost prima oară la şapte ani”

„Am început să practic sportul de mică. Asta în primul rând datorită părinţilor mei, care la vremea aceea erau instructori de înot la Botoşani. La trei ani, m-au aruncat în bazin! Aşa am început înotul! Am făcut şi tenis câţiva ani. La volei am fost pentru prima oară atunci când aveam şapte ani. În primii doi ani nu am mers foarte des la antrenamente, eram prea mică. Un rol important însă în ceea ce avea să urmeze l-a avut domnul Stelian Ghiţun, primul meu antrenor la CSŞ Pro Volei Botoşani”, afirmă Adelina Budăi Ungureanu.

Botoşăneanca recunoaşte că nu ar fi avut această ascensiune dacă nu ar fi făcut sacrificii şi nu ar fi luat decizii importante la vârste fragede.

Astfel la 14 ani, Adelina s-a mutat la Timişoara, aceasta fiind practic hotărârea ce a făcut-o să sară peste etapa copilăriei, maturizarea printre străini făcându-se într-un timp record. Acesta a fost şi momentul care i-a deschis perspectivele spre voleiul de înaltă performanţă având în vedere că la Botoşani, acest sport se practică doar la nivel de junioare, Botoşaniul neavând după apariţia meteorică a CSŞ Pro Volei Botoşani, continuitate la nivel de senioare pe prima scenă a voleiului românesc.

„Venise vremea liceului şi am ales, pentru a continua în tandem şcoala şi voleiul, Timişoara, tocmai în celălalt capăt al ţării! A fost o alegere grea, foarte grea. Mă despărţeam de ai mei… Am simţit însă că asta trebuie să fac. M-am trezit brusc obligată să spăl, să calc, să-mi fac ordine, ceea ce nu prea făceam acasă. M-am simţit singură şi cu o mulţime de responsabilităţi…A fost o perioadă care m-a maturizat, ca om, ca sportivă. Cred uneori că m-am maturizat mai repede decât alte fete de vârsta mea. Mă bucur însă că am trecut prin toate acestea. Mă bucur că am învăţat să mă descurc singură, să iau decizii singură şi iată că am reuşit”, adaugă Adelina Budăi Ungureanu.

Toamna anului 2018 i-a adus şi transferul la CSM Bucureşti, campioana României şi totodată echipa care reprezintă ţara noastră în Champions League, competiţie în care botoşăneanca a şi debutat cu succes.

 

 

 

Rezultate bune şi la învăţătură

 

În ciuda preconcepţiilor potrivit cărora sportivi nu pun mare preţ pe carte, Adelina Budăi Ungureanu este foarte bună la învăţătură. Botoşăneanca a reuşit să îmbine perfect şcoala şi sportul.

„Sunt în ultimul an la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Anul trecut am încheiat cu media 9.65. E foarte important să poţi gestiona aceste două lumi, sportul de performanţă şi şcoala. E important să înveţi, pentru că şcoala îţi oferă multe, îţi oferă planuri alternative, îţi deschide oportunităţi de viitor. Nu sunt hotărâtă 100% ce voi face anul viitor dar, în acest moment, mă gândesc la Economie şi Administrarea Afacerilor. E un domeniu interesant”, afirmă Adelina Budăi Ungureanu.

 

Palmaresul incredibil al botoșănencei Adelina Budăi Ungureanu la doar 18 ani!

 

– componentă a echipei naţionale de speranţe la 11 ani – locul 4 la Balcaniadă  (Ankara);

– campioană la nivel Minivolei şi MVP-ul turneului cu CSŞ Botoşani (antrenor Ana Precol);

– cea mai bună jucătoare a reprezentativei României la turneul de calificare din cadrul preliminariilor Campionatului European de volei feminin „Under 19” care a avut loc în Serbia, la Vrnjacka Banja;

– vicecampioană balcanică  cu echipa naţională de speranţe în Serbia la  Ivanjica (a fost desemnată cel mai bun realizator al echipei);

– componentă a  echipei de seniori a CS CSŞ Botoşani- Divizia A2;

– vicecampioană de „Beach Vollley” a României atât la juniori cât şi la cadeţi la prima participare în 2014;

– campioană de speranţe a României şi MVP al turneului final cu Agroland Timişoara în 2015;

– campioană de cadeţi la „Beach Volley” în 2015, vicecampioană de juniori şi locul 3  la seniori;

– locul 9 la Europenele de juniori U19  în 2015;

– campioană naţională cu echipa Agroland la turneul final de cadete (Bucureşti-2016);

– vicecampioană naţională cu echipa de junioare Agroland la turneul final de la Tg. Mureş şi MVP-ul turneului (2016);

– titlul naţional cucerit de UVT Agroland în Divizia Junioare (2017). La turneul final desfăşurat în primăvara acestui an la Buziaş, Adelina  a fost desemnată cea mai bună extremă a turneului;

– promovare alături de echipa Agroland în divizia A1 (2017);

– în sezonul  2017-2018 a fost componentă a echipei Dinamo Bucureşti, Liga 1 obţinând locul 7 şi locul 3 în Cupa Balcanică;

– în sezonul 2017-2018 a obţinut medalie de aur cu Dinamo Bucureşti Divizia Junioare şi premiul individual de cea mai bună jucătoare a turneului;

– în iulie 2018 a debutat cu succes la echipa naţională de senioare în vederea calificării la Campionatul European, pe care a şi obţinut-o;

– în sezonul 2018-2019  s-a transferat la Campioana României, CSM Bucuresti şi a debutat în Champions League.

+0 -0
se încarcă...