Jocurile Olimpice: Un judoka algerian a fost suspendat și trimis acasă pentru că a refuzat să lupte cu un israelian

Federația Internațională de Judo (IJF) a suspendat sâmbătă un judoka algerian și pe antrenorul său pentru retragerea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo înainte de începerea meciului său, după ce tragerea la sorți i-a desemnat un adversar din Israel, relatează G4Media.

Retragerea lui Fethi Nourine a este “în totală opoziție cu filosofia Federației Internaționale de Judo”, se spune într-un comunicat. „IJF are o politică strictă de nediscriminare, promovând solidaritatea ca principiu cheie, întărit de valorile din judo„.

IJF a lansat o anchetă asupra cazului, care a dus la suspendarea temporară a lui Nourine și antrenorului său Amar Benikhlef.

Comitetul olimpic algerian a retras acreditarea atât pentru sportiv, cât și pentru antrenor și i-a trimis acasă, aplicând sancțiuni în consecință, a spus IJF, fără alte detalii cu privire la tipul de sancțiuni.

Vineri, Nourine declarase presei algeriene că sprijinul său politic pentru cauza palestiniană i-a făcut imposibilă lupta împotriva israelianului Tohar Butbul.

Nu este prima dată când Nourine se retrage din competiție pentru a evita confruntarea cu un adversar israelian, el a ieșit din cursă la campionatele mondiale de la Tokyo din 2019 din același motiv.

În aprilie, Federația Internațională de Judo a emis o interdicție de patru ani împotriva Federației Iraniene de Judo cu privire la cererile Teheranului ca sportivii săi să refuze să înfrunte adversarii israelieni.

Interdicția a fost retroactivă cu data septembrie 2019, când judoka Saeid Mollaei a părăsit echipa iraniană în timpul Campionatului Mondial de la Tokyo, dezvăluind că i s-a ordonat să piardă meciuri și să se retragă din competiții pentru a evita confruntarea cu israelienii.

Deja ai votat!