miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăSportLoredana Toma, apărată după ratarea de la Paris: „Până la urmă, speranţa...

Loredana Toma, apărată după ratarea de la Paris: „Până la urmă, speranţa moare ultima”

Botoșăneanca Loredana Toma a ratat concursul la categoria 71 kg, după ce nu a izbutit nicio tentativă validă la stilul aruncat la haltere, la Jocurile Olimpice de la Paris.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Toma, multiplă campioană europeană şi mondială, a început bine concursul şi a izbutit primele încercări la smuls, la 111 kg şi 115 kg, a ridicat şi la 117 kg, dar arbitrii considerat-o neregulamentară.

Pentru Toma era prima ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce a ratat prezenţa la Tokyo, în 2021, din cauza suspendării Federaţiei Române de Haltere.

Reprezentanții COSR au reacționat după încheierea competiției, notând că încercarea care i-a fost invalidată româncei ar fi putut să-i aducă un record olimpic.

Dacă ar fi fost validată, această ridicare i-ar fi adus Loredanei Toma recordul olimpic, dar acesta a fost omologat în cele din urmă de Olivia Reeves, cea care a devenit apoi campioană olimpică la categoria 71 de kg, cu un total de 262 de kg.

După ce i-a fost anulată încercarea la 117 kg, la stilul aruncat, românca a avut 3 ratări consecutive, la 131, 133 și 134 de kg, și a încheiat concursul fără să puncteze la total.

După încheierea competiției, reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român au reacționat pe rețelele de socializare, notând cum a fost parcursul Loredanei Toma la Jocurile Olimpice și îndemnând-o să rămână cu capul sus.

„Loredana Toma, jumătate de concurs în lupta pentru medalii la haltere, categoria 71 kg. Jocul nervilor și strategia de întrare în concurs la diferite greutăți a atins cote maxime în finala olimpică. Loredana a început bine, a reușit 115 kg la smuls. O încercare la 117 kg putea fi record olimpic. Arbitrii i-au anulat reușita. La aruncat a început tensiunea. A ratat la 131 kg, apoi la 133 kg a fost chemată rapid pe podium. Ratare. Totul s-a jucat mental. La 134 kg haltera nu a fost ridicată deasupra capului și Loredana a fost eliminată din concurs fără clasament. Capul sus, Loredana!”, au notat reprezentanții COSR pe pagina de Facebook a instituției.

România a cucerit o medalie de argint la haltere, prin Mihaela Valentina Cambei, la categoria 49 kg. Până la JO 2024, România nu mai câştigase o medalie la haltere din 1996, când Nicu Vlad lua bronz la Atlanta. La JO din 2016, Gabriel Sîncrăian a obţinut o medalie de bronz, dar ulterior a fost descalificat pentru dopaj.

„Până la urmă, speranța moare ultima”

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Alexandru Pădure, a afirmat că întoarcerea deciziei arbitrilor de către juriu şi nevalidarea ridicării la 117 kg la stilul smuls a influenţat-o în mod negativ pe Loredana Toma.

„Din păcate rămânem cu o medalie, aşa cum ne-am asumat la început, câştigarea unui medalii. Dar ţinând cont că vorbim despre Loredana Toma şi despre experienţa ei, până la urmă speranţa moare ultima. Cu siguranţă a fost o destabilizare a abordării concursului acea anulare a ridicării. A fost o întoarcere a deciziei arbitrilor care cu siguranţă ne-a dat peste cap şi care i-a încurcat un pic şi pe antrenori. A fost un 117 foarte important. A fost o chestie puţin discutabilă acolo în zona cotului unde juriul a sesizat că ar fi fost o greşeală de execuţie a procedeului. Nu ştiu dacă Loredana se simte nedreptăţită, dar cu siguranţă a dat-o peste cap. Şi aţi văzut că abordarea concursului la smuls a fost extrem de bună şi urma o abordare la fel de bună la aruncat. Vom avea o discuţie şi o analiză şi vom trage concluzii. Cu acel 117 de la smuls cu siguranţă lucrurile ar fi stat altfel şi la aruncat”, a declarat Pădure.

El a explicat că mai mulţi oficiali ai celorlalte sportive i-au spus că ridicarea ar fi trebuit să rămână validă: „În arbitraj am avut şi o colegă de-a noastră, decizia celor trei arbitri a fost una validă, dar juriul a întors mişcarea. Am primit opinii şi din partea colegilor care au avut sportivi în concurs şi care au spus că ar fi trebuit să lase mişcarea validă. Dar într-adevăr este puţin discutabil, odată cu extensia braţului, acesta trebuie să rămână fixat nu trebuie să existe niciun fel de mişcare la nivelul cotului. Cam asta au invocat ei„.

Alexandru Pădure a afirmat totodată că „ar fi fost loc” de o medalie în concursul feminin de 71 de kg.

„Cu siguranţă se putea obţine medalie astăzi, ar fi fost loc, dar până la urmă concursul e concurs, toţi am văzut că se poate întâmpla orice în orice moment. Noi o să o susţinem şi o să îi fim alături în continuare. Anul acesta au loc şi Campionatele Mondiale la sfârşit, sperăm să se remonteze rapid. Pregătirea din ultimele luni a fost una bună coerentă, care ar fi trebuit să se transforme într-o participare cel puţin satisfăcătoare”, a mai spus preşedintele Federaţiei Române de Haltere.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.2 °
79 %
1.6kmh
100 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
27 °
sâm
22 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi vreun nou tip de subvenție pentru casa verde.

EDITORIAL

Privit în ansamblu, Pământul este de o mulțime de ani „casa” în care își duc traiul oameni, plante, copaci, animale, păsări, dar și alte...

EPIGRAMA ZILEI

De îi va fi bună soarta, Va da ordin la curteni Să lărgească puțin poarta De la Cotroceni...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...