spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfântul Vasile cel Mare

Astăzi – Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare este cinstit în prima zi din Noul An. El s-a născut în anul 330, în Capadocia. A avut patru surori și patru frați, iar cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile.

În iunie 370, Sfântul Vasile a ajuns episcop al Cezareii. El s-a implicat în organizarea Bisericii, a luptat pentru drepturile clerului, punând mare accent pe pregătirea canonică şi spirituală a preoţilor. Între scrierile sale de mare importanţă teologică, la loc de cinste este Liturghia „Sfântului Vasile cel Mare”. Sfântul Vasile a acordat o atenţie deosebită săracilor şi a făcut multe acte de caritate. Este primul ierarh care întemeiază, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

Sfântul Vasile a murit în anul 379, iar la înmormântarea sa au participat mulţi creştini şi păgâni, dovadă a marii sale popularităţi. Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari şi e considerat păzitor de duhuri rele.

Sfântul Vasile este unui dintre cel mai populari sfinţi

În Biserica Ortodoxă Română Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai populari sfinţi, opera sa fiind un izvor bogat de învăţăminte folositoare. Exemplul vieţii sale este unul dintre cele mai pilduitoare modele ale celor ce se nevoiesc pe calea desăvârşirii creştine.

Moliftele Sfântului Vasile, una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite pentru demonizaţi şi pentru cei care au nevoie de aceste rugăciuni.

Dacă astăzi va ninge, anul va fi îmbelşugat

În popor se spune că, dacă în prima zi a anului va ninge, anul va fi îmbelşugat, iar dacă este senin, oamenii vor fi sănătoşi.

De Sfântul Vasile, fetele nemăritate îşi fac coroniţe din crenguţe de măr pe care leagă un inel, busuioc, o batistă, un ban de argint şi un şir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc coroniţele cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, dacă nu, viitorul soţ va fi un om sărac.

Tot în popor se spune că cine vrea să aibă noroc tot anul trebuie să răstoarne pe masă o cutie cu chibrituri şi să dea de pomană unui sărac.

În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de noroc şi belşug.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...