spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăNaționalGuvernul a adoptat ordonanța pentru energie. Preț plafonat pentru marii consumatori și...

Guvernul a adoptat ordonanța pentru energie. Preț plafonat pentru marii consumatori și pentru românii care consumă mai mult de 255 kW

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat vineri, 11 noiembrie, o nouă ordonanță de urgență în energie, prin care a introdus un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh, valabil atât pentru marii consumatori, cât și pentru oamenii care consumă peste 255 kWh. Facturile vor fi raportate, însă, la consumul din 2021, iar Parlamentul este cel care va da forma finală a legii.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la debutul ședinței de Guvern că „pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw”. „Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a adăugat premierul. Șeful Executivului a menționat că se va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei, potrivit news.ro.

De asemenea, consumatorii casnici care vor avea un consum de peste 255 de kw vor beneficia și ei de acelaşi preţ de 1,3 lei, diferența față de prevederile anterioare fiind aceea că cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Prețul energiei pentru populație va fi:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh; 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
  • În cazul IMM-urilor, prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.

Totodată, ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, a declarat după şedinţa de Guvern că mesajul lui pentru românii care depăşesc un consum de 300 de kw este că aceștia pot să se transfere la un alt furnizor, unde preţul este sub 80 de bani. Referitor la perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că termenul este 31 martie 2025.

Facturile vor fi raportate însă la consumul din 2021 și vor fi regularizate anul viitor. Foarte important însă, forma actuală a Ordonanței Guvernului pe energie va fi modificată în Parlament și atunci va avea forma finală.

S-a revenit la piața reglementată de energie

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu (PSD), și ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, au declarat la briefingul de presă de la Palatul Victoria că s-a decis revenirea la piața reglementată a energiei electrice, potrivit g4media.ro, măsură cerută insistent de partidul condus de Marcel Ciolacu. Concret, PSD voia ca prețurile să fie stabilite de stat. Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025.

Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat. Credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...