vineri, mai 9, 2025
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Manolache Iorga

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Manolache Iorga

Casa “Manolache Iorga” este printre cele mai valoroase clădiri din punct de vedere istoric şi
arhitectonic.

Imobilul a fost ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de străbunicul după tată al lui Nicolae Iorga, unul dintre cei mai bogaţi negustori ai vremii. Amplasată în vechea mahala a Bisericii „Sfânta Parascheva”, actuala Stradă Unirii, locuinţa are la parter patru camere, un hol şi pivniţă pentru mărfuri, iar la etaj cinci camere mari şi trei holuri.
„E o clădire deosebită. Aceasta şi Farmacia Gorgias Semaca sunt primele două case cu etaj din judeţ. Stilul arhitectonic e unul orăşenesc”, specifica Gheorghe Median, muzeograf.

Casa e descrisă de Nicolae Iorga în lucrarea sa „Drumuri şi oraşe”, din 1904, drept o clădire cu o grădină imensă. Proprietarul Manolache Iorga a dăruit-o ca zestre fiicei sale, măritată la Iaşi, care a vândut-o unei mătuşi. La rândul său, aceasta a vândut-o fiicei sale, Maria Stroici, care s-a căsătorit cu inginerul şef al Botoşaniului, Alexandru Saint Georges, iar casa a căpătat o nouă importanţă prin persoanele care au locuit-o. Alexandru Saint Georges a fost inginer şef al oraşului în 1890 şi preşedinte al Secţiei Muzicale a Ateneului Român. Fiica sa, Didia Saint Georges, a fost compozitoare şi pianistă.

Nepotul Ioan a fost poet şi dramaturg, iar Alexandru colecţionar şi iniţiator al muzeului din Bucureşti. Familia a deţinut casa până în 1950, când ultima proprietară, neputându-şi plăti impozitele, a părăsit-o.

După 1955, clădirea a trecut în patrimoniul Primăriei şi dată unor oameni fără locuinţă. În 1980, s-a decis ca aici să fie amenajat Muzeul de Etnografie. Lucrările au durat zece ani. Muzeul a funcţionat până în 2007, când a fost retrocedat unui urmaş al familiei Saint Georges.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
10 °
9.4 °
66 %
2.3kmh
100 %
vin
12 °
S
17 °
D
12 °
lun
13 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vizitatori la muzeu or să fie puțini, așa că bicicliștii nu încurcă. Sau poate se pune semafor inteligent.

EDITORIAL

În urmă cu un sfert de veac am intrat în câmpul muncii. Eram tânăr, plin de energie și speranțe și visam să schimb lumea...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...