marți, mai 14, 2024
AcasăEditorialSchizofrenie socială - Virgil COSMA, jurnalist

Schizofrenie socială – Virgil COSMA, jurnalist

Cât de scurtă este memoria românilor în ceea ce privește fărădelegile, abuzurile, gafele și minciunile celor care îi conduc? Păi atât de scurtă încât – deși niciun politician nu trece de nota 5 din 10 – pe primele trei locuri într-un top al încrederii populare, recent măsurată, sunt Codruța Kövesi, procuror șef al Parchetului European, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, și fostul premier Victor Ponta. Este adevărat că nici oferta nu e prea generoasă, totuși între primii trei este un fost prim ministru pe care concetățenii săi îl porecliseră Pinocchio cu mai puțin de zece ani în urmă.

Ce mai aflăm? Că aproape jumătate dintre cetățenii adulți cu drept de vot nu au încredere deloc în Organizațiile Non Guvernamentale (ONG) deși – cele mai recente exemple – unul a construit de la zero un spital ultramodern pentru copii, iar un altul se află la originea dezvăluirilor despre azilurile groazei. Sute de alte ONG-uri îmbracă și hrănesc copii săraci, semnalează abuzurile administrației sau veghează la libertatea de opinie și de exprimare. Sute de ONG-uri fac cu mult entuziasm și bani puțini ceea ce ar trebui să facă agențiile guvernamentale cu fonduri uriașe, dar care au fost transformate în sinecuri ale protejaților puterii politice.

Șapte din zece români consideră că guvernul în funcție este ineficient și inutil, iar oamenii săraci au o viață mai grea pentru că măsurile guvernamentale nu îi ajută să aibă o viață decentă. Desigur, răspunsurile erau aceleași și acum zece ani, dar acum, ce ciudățenie, guvernanții din acea vreme ar fi buni de (re)votat. Nu chiar cu entuziasm dar, iată, sunt văzuți a fi mai buni decât protagoniștii momentului, respectiv președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu sau președintele Senatului Nicolae Ciucă, cotați cu toții sub nota 4 din 10.

Studiul, realizat de Geeks for Democracy (un ONG) și publicat săptămâna trecută, mai arată că dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar câștiga detașat cu peste 30%, urmat de PNL (19), AUR (18), USR (11) și UDMR (5). Premierul actual, Marcel Ciolacu, nu stă rău nici el, mai ales după mica furtună de imagine creată în recentul scandal mediatic. Ceea ce arată că trei dintre primii patru preferați ai opiniei publice provin din PSD, fiind toți trei chiar președinții acestui partid în diferite perioade, adică partidul responsabil pentru cele mai multe dintre relele cu care ne confruntăm azi.

Ce sunt toate aceste date contradictorii de mai sus? Semne ale unei boli pe care analiștii occidentali, dar și câțiva mai răsăriți de la noi, o numesc schizofrenie socială, respectiv o tendință de dedublare între declarații și fapte. Adică spunem ceea ce credem că se așteaptă de la noi să spunem, dar facem cu totul altceva, potrivit convingerilor proprii. Spunem că Uniunea Europeană e bună, fiindcă putem pleca la muncă în Occident și fiindcă ne dă bani, dar simpatizăm și suntem gata să votăm retorica anti-europeană. Spunem că sunt cu toții niște hoți, dar îi votăm de fiecare dată când reapar pe liste.

Cauzele bolii sunt cunoscute și ele: lipsa de educație în general, și de educație civică, în special, completate de lipsa de informare și indiferența față de interesele comunitare. Cei mai mulți nu pot să numească și nici nu cunosc atribuțiile principalelor instituții ale statului, cei mai mulți nu cunosc aria de competență a administratorilor locali și naționali de care se plâng, cei mai mulți habar nu au cine și ce trebuie să decidă în problemele care îi privesc direct în relația cu statul.

De aceea, poporul român este unul ușor de condus, ușor de manipulat și, pe cale de consecință, ușor de furat. Iar antidotul, medicamentul care poate eradica această boală, nu este decât unul, dar aflat la îndemâna oricui: informația. Ar fi suficient să stăm cu ochii pe ei și să le arătăm că știm ce fac.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
11.9 ° C
12.2 °
10.5 °
50 %
0.5kmh
62 %
mar
15 °
mie
14 °
joi
16 °
vin
17 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...